Wędkowałęm pare razy w okolicach wsi mogielnica w woj.mazowieckim,W tym miejscu gdzie jeżdże sprawdza sie najlepiej wlasnie feeder--ten ciezszy --mianowicie uzywam ciezarkow przynajmniej 80 - 100 g zeby utrzymac przynete nawet nie daleko od brzegu,oczywiscie z brzegu tez mozna lowic na jakis ladnym wewnetrznym zakolo lub starorzeczu.Przewaznie łowie na biale robaczki z koszyczkiem zanetowym.jesli chodzi o feeder przewaznie na haczyku sie czapiaja krapiki,ale jak one wejda to po pewnym czasie ładny leszczyk sie trafi.Z brzgu ladne ploteczki.I jeszcze jedno jak jest wysoki stan wody nie idzie mi lowienie na bugu---raczej czekam na sredni--normalny stan wody..Piękna rzeka nie zamienilbym jej na inna.Dzika ,krajobrazy ,No i czasem mozesz miec milo przygode jak poganiasz troszke po brzegu z sumem ,z ktorym wygrac jest tam bardzo ciezko.POZDRO (2009/03/12 18:26)
A jeszcze chcialem dodac,ze jak bedziesz lowil z brzegu i nagle zaczna brac jazgarze mniejsze od twojego czerwonego robala na haczyku uciekaj pare metrow dalej::::))::)):):)::) Tak jest akurat tam gdzie lowie,jak zaczna brac to koniec z innymi rybkami,chyba ze na zywca nim rzucisz--masz szanse na okonka takiego powyzej 20cm.pozdro (2009/03/12 18:29)
Witam jesli chodzi o bug blizej Wawy to polecam okolice szumina tzw kwadraty a jak bardzo wysoki stan wody to piekne starorzecze na stale polaczone z rzeka w poblizu.... (2009/03/20 17:54)
Witam sylwester ja też często na kwadratach wędkuje,ale obawiam się że teraz z wędkowanie tam może być problem w weekendy można zapomieć tam o wędkowaniu kij przy kiju. Ostateczne polecam w tygodniu ale też może być problem z miejscem na zasiadkę .Pozdrawiam. (2009/03/21 18:08)
Mirku jeśli chcesz powędkować na kwadratach w okolicach Szumina to wybierz się w tygodniu tam wędkuje się feederem- leszcz,jaź ,płoć,kleń innych ryb nie wymieniam bo mają okres ochronny.Pozdrawiam. (2009/03/21 18:12)
potwierdzam wedkowanie w wekendy to nieporozumienie ale wlasnie po wekendach gdzie zanenty do wody wrzucone wiele kilogramow tak w srode czwartek wystarczy troche donecic i lowi sie rewelacyjnie..rybostan na teraz to ladna ploc,klen, jaz... w sezonie drapieznika naprawde latwo o szczuplego choc najwiecej takich kilo dwa ale mozna trafic i baaardzo duzego...oczywiscie tez duzo bolenia w tamtym sezonie 3.20 kg najwiekszy..pozdro i do zobaczenia w szuminie...a i jeszcze jedno w okolicy na rozlewiskach w sezonie letnim w nocy na lina zasiadka i na wczesniej neconym miejscu rybka gwarantowana..powiem tylko ze w tamtym sezonie necilem w jednym miejscu przez 9 dni rosowka i kukurydza w jednym miejscu i przez dwa dni zlapalem 11 linow i to takich po 1.5 kg...zaznaczam ze wszystkie wrocily do wody wiec po nie wroce w tym sezonie:)o ile miejscowi nie wybiorom w wiadomy im sposob..pozdro (2009/03/21 19:18)
Dzięki panowie jak wpadnę to dopiero jak się dobrze ociepli na jakieś trzy dzionki.Dodam że mam kawałek do przejechania mieszkam w Radomiu pozdrawiam (2009/03/21 22:48)
jeszcze z miesiąc i będzie można wędkować na całej długości Bugu i będzie można wędkować w miejscach gdzie presja wędkarzy będzie miesza.Pozdrawiam. (2009/03/22 19:32)
Witam kolegów z mojego doświadczenia a wędkowałem na Bugu od Mielnika (lata szkolne) po Popowo (obecnie) woda jest super tylko wcale nie łatwa, częste zmiany stanu wody i ukształtowania dna mogą zrobić wiele frajdy w miejscu "nowym" albo przyprawić o palpitacje serca (13 koszyków w 50 min. - fakt autentyczny) Rybostan jest duży moim zdaniem i można się zadowolić swoją pasją. Pozdrawiam - a jak będziecie widzieć beżowego Cee'da z nickem na tylnej ramce "dziadekszuwarek" to pewnie będę w pobliżu nad wodą - spining, feder lub odległóściówka ! (2009/05/05 15:33)