Czy ktoś o tym wiedział ?
utworzono: 2013/04/18 15:38
No byłem zaskoczony czytając artykuł, ale jednak coś im jeszcze zostało.
Jako uzupełnienie
http://www.nieruchomosci.beck.pl/index.php?cid=14&id=1244&mod=m_artykuly
[2013-04-18 15:38]
Bardzo ciekawy temat. Państwo polskie utrzymywało różnego rodzaju domy , remontowało je i użytkowało a jak znalazł sie właściciel to sąd nakazał oddać. Wypadało by w tym wypadku oddać do państwa kasę przez właścicieli zwróconych dóbr za to że przez lata kraj się opiekował posiadłościami i nie pozwolił zrujnować tych że kamienic. I jeżeli ktoś ma carski edykt na użytkowanie wody to niech ją użytkuje łowiąc wędką i tak jak jest w tym edykcie i zgodnie z prawem polskim i z własnym rozsądkiem. [2013-04-18 17:19]
Zaskoczony ? W tym kraju co 50-100 lat jest podobna rewolucja robiona jednym sie zabeira a innym daje zaleznie od tego ile dlugów narobili rzadzacy ewentualnie maja w tym inny interes "publiczny". Osatni z wielkich skokow na kase obywateli to reformy balcerowicza, z dnia na dzien oszczednosci zycia stawały sie bezuzyteczna sterta papierkow. Po 2 wojnie chłopom rozdano ziemie ktara pozniej siła wcielano do PGRow. Dzisiaj niby te po PGRowska ziemie sprzedaja Niemcom za grosze zamiast oddac wlascicielom.
Czytaliście dokładnie co to są "serwituty" bo odnoszę wrażenie, że chyba jednak nie do końca lub z historią u was na bakier.
Oczywiście mam na myśli ten konkretny przypadek z pierwszego linku.
[2013-04-19 18:33]Jako, że już do poprzedniego posta nie mogę wprowadzić zmian to "dołożyłem" nowy.
Znalazłem link do strony, która to opisuje dość szczegółowo jak to było
http://www.wigry.win.pl/kwartalnik/nr5_serwituty.htm
na koniec coś właśnie na temat samej wsi
http://www.wigry.win.pl/kwartalnik/nr5_serwituty.htm
ps
Zachęcam do szukania w internecie różnych tematów i pogłębiania własnej wiedzy historycznej.
[2013-04-19 19:40]Jeśli komuś Państwo Polskie zabrało jego własność, to niech mu oddaje. Ale co innego jak np. ktoś miał Polskę w d* i zwyczajnie se zagrabanicę pojechał. To się nazywało "ucieczka" przed reżimem przykładowo komunistycznym. Tacy też teraz chcą z powrotem porzucone majątki. Ja bym im dał! Kopa w zadek i kicaj skąd żeś przylazł. [2013-04-19 20:21]
no i ok.Teraz teoretycznie --kupujesz sobie bo Cię powiedzmy stać to jezioro dbasz o nie albo i nie .I co przychodzi gościu i mówi że ma zezwolenie od cara:) I łowi Ci ryby????no prosze Cię....
pewnie gdyby chodziło o wedke to może i ok ,ale nie no oni muszą siatą...
[2013-04-19 22:17]
Teraz teoretycznie --kupujesz sobie bo Cię powiedzmy stać to jezioro dbasz o nie albo i nie .I co przychodzi gościu i mówi że ma zezwolenie od cara:) I łowi Ci ryby????no prosze Cię...
Teoretycznie masz racje bo takie praktyki są , ale to jest wina innstytucji "Państwo Polskie", sprzedając jezioro powinna być klauzula w umowie o prawach nabytych danych mieszkańców.
Przecież sprzedaję sie bloki z mieszkańcami bez wyszczególnienia praw dla tych ostatnich ,co jest praktyką nagminną. Instytucje Państwowe maja szarego obywatela daleko w d....e.
To dobrze jest w sądach możliwość odwołan do sądów wyzszych , bo podstawowe sądy kierują sie powiązaniami (w malych miasteczkach)biznesowo towarzyskimi i interes administracji lokalnej.
Gowin dobrze chce zlikwidować te lokalne powiązania na korzyść szarego obywatela likwidując małe instytucje ponoć kierujące się literą prawa.
[2013-04-20 05:33]
Osobiście to podabały mi się wpisy pod niektórymi wypowiedziami na różnych forach np.
cytat może nie dokońca dokładny " jeśli tak to młodzi do woja carskiego na 20 lat bo też był taki ukaz" :-)
Może nie do końca oddaje to sedno sprawy ale, jak zwykle przywileje to i owszem natomiast opowiązki to już nie koniecznie.
Pomijam fakt za co otrzymali (zapewne do dziś żyjący mieszkańcy) tej że wsi.
[2013-04-22 15:35]