Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty
czy karta wędkarska jest na całe zycie czy trzeba ja zmieniać?
na cale zycie i nawet jeden dzien dluzej chyba ze skoncza cie sie kartki na znaczki oplatowe to ci na nowa ksizeczke wymienia ;]
Mylisz Kartę Wędkarską z Legitymacją PZW.(2013/04/07 19:44)
Dokument jest na całe życie, ale składki musisz opłacać co rok.
Dokument jest na całe życie, ale składki musisz opłacać co rok.
Opłaty za pozwolenie na połów ryb trzeba opłacać co roku jeśli chcemy wędkować ale nie składkę bo nie wszyscy chcą płacić dodatkowy haracz xd Ja nie płacę,nie należę do żadnego koła i żyje :0
Czyli płacisz więcej jako niezrzeszony :) ?(2013/04/07 22:21)
Karta teoretycznie jest na całe życie, ale od nowelizacji Ustawy o rybactwie śródlądowym w 2010r. może czasowo zatrzymać ją sąd, lub nawet „trwale odebrać kartę wędkarską”.
Dokładnie nie wiadomo co to oznacza, ale odpowiedź na pytanie czy karta jest na całe życie od 2010r. nie jest już taka prosta.!
(2013/04/08 07:39)(2013/04/08 20:01)
Dokładnie nie wiadomo co to oznacza, ale odpowiedź na pytanie czy karta jest na całe życie od 2010r. nie jest już taka prosta.!
Jak to nie wiadomo co to oznacza???
Jak będziesz kłusował tudzież popełnisz jako "wędkarz" jakieś przestępstwo lub dużą niezgodność z regulaminem to sąd może zadecydować o odebraniu Ci uprawnień na jakiś tam czas lub odebrać Ci uprawnienia do amatorskiego połowu ryb na całe życie.
W tedy traci się kartę wędkarską a co za tym idzie możliwość legalnego łowienia na wodach PZW oraz wszystkich innych na których oprócz zezwoleń potrzebna jest jeszcze karta wędkarska.
Ale jak wszystko robisz normalnie i nie wchodzisz pod czas łowienia w konflikt z prawem to karta wędkarska jest na całe życie.
W tym miejscu chcę zaznaczyć również że nie wszystkie przewinienia pod czas wędkowania które mają swój finał w sądzie skutkują utratą karty wędkarskiej czy jej zatrzymaniem.
Trwale nie oznacza na całe życie.
Z tego co wiem można znów zdać egzamin i otrzymać nową kartę wędkarską. Był artykuł wyjaśniający ten termin w Wiadomościach Wędkarskich !
(2013/04/08 20:29)(2013/04/08 21:57)czy karta wędkarska jest na całe zycie czy trzeba ja zmieniać?
Dokument jest na całe życie, ale składki musisz opłacać co rok.Opłaty za pozwolenie na połów ryb trzeba opłacać co roku jeśli chcemy wędkować ale nie składkę bo nie wszyscy chcą płacić dodatkowy haracz xd Ja nie płacę,nie należę do żadnego koła i żyje :0Czyli płacisz więcej jako niezrzeszony :) ?Czy ja wiem,podlegam 50%zniżce,płaciłem 97zł za pozwolenie a jeśli bym miał płacić 'haracz" członkowski to pozwolenie kosztowało by mnie jakieś 20 zł.
Tak czy siak trwale czy dożywotnio kolego @osa12
Jakiś powód odebrania karty zapewne zaistniał no na pewno nie za brak "wypychacza" w torbie.
Wiem zawsze można obiecać poprawę i tym samym złagodzić (wyrok) jak kiedyś w prawie jazdy odejmując punkty karne.
(2013/04/09 16:50)Myślę, że za brak wypychacza sąd trwale odebrałby kartę:
przykłady:
http://forum.wedkuje.pl/f,sady-jonowe-juz-orzekaja-dotkliwe-wyroki,393015,0.html
(2013/04/09 20:48)No właśnie myślę, że jednak nie i tu się różnimy.
Oczywiście kary są bardzo wysokie ale te z niższej półki okazały się dla wielu kłusowników z wędką w ręku do przyjęcia czyli były za małe lub znikome.
Nie wierzę, że jedno jedyne drobne wykroczenie przesądza o odebraniu czy też czasowym zatrzymaniu karty wędkarskiej raczej kolejne ignorowanie pouczeń, kar okręgowych, stosowanie metod nie dozwolonych itp. odniosło taki właśnie skutek.
Nie wiem czy kiedyś będę miał możliwość sprawdzenia tego osobiście na własnej skórze, ale jak pojawi się taka okoliczność to dam znać.
(2013/04/15 16:48)
Witam mam sprawę najpierw pytanie czy karta jest wydawana raz na całe życie jak tak to mam drugie pytanie gdzie mogę odzyskać kartę jak zgubiłem ja dawno ale to dawno temu a ten związek do którego należałem nie istnieje? proszę o pomoc z góry dziękuje :)
Witam mam sprawę najpierw pytanie czy karta jest wydawana raz na całe życie jak tak to mam drugie pytanie gdzie mogę odzyskać kartę jak zgubiłem ja dawno ale to dawno temu a ten związek do którego należałem nie istnieje? proszę o pomoc z góry dziękuje :)