Czy karta wędkarska jest na całe życie?

/ 24 odpowiedzi
czy karta wędkarska jest na całe zycie czy trzeba ja zmieniać?

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

jezier

patrząc się na kartę ojca to całe życie (2013/04/05 19:13)

kamil11269

Dokument jest na całe życie, ale składki musisz opłacać co rok. (2013/04/05 19:17)

kuza14

jakie składki chodzi ci o pozwolenia?  :) (2013/04/05 19:36)

kckriss

na cale zycie i nawet jeden dzien dluzej chyba ze skoncza cie sie kartki na znaczki oplatowe to ci na nowa ksizeczke wymienia ;] (2013/04/05 19:37)

model65

na calutkie aż do śmierci (2013/04/05 19:39)

jogi

Karta Wędkarska jest dożywotnia (chyba że ulegnie zniszczeniu zagubieniu itd) Drugim dokumentem jest   Legitymacja Członkowska PZW. W niej wklejane są znaki skarbowe potwierdzające odpowiednie opłaty zezwalające na wędkowanie. (2013/04/05 20:08)

Romuald55

Karta wędkarska jest dokumentem wydawanym dożywotnio bez względu na przynależność związkową.Wydaje ją Starostwo na podstawie stosownych dokumentów.Chodzi o zaświadczenie o zdanym egzaminie.Kartę wędkarska może zatrzymać tylko sąd.Okresowo lub dożywotnio.Okresowo to na czas określony w wyroku.Po upływie tego czasu otrzymujesie ją bez dodatkowych czynności prawnych.Dożywotnio,tzn na czas obowiązywania wyroku sadowego.Zwykle wyroki sadowe są zacierane po pięciu latach.Wtedy można wystąpić do organu egzaminacyjnego,zdać egzamin i otrzymać kartę wędkarska. (2013/04/05 20:30)

w-marcin-59

Dożywotnio. Choć powinna być co jakiś czas wymieniana ze względu na zdjęcie. Jednak to tylko moja opinia, liczy się postanowienie większości. Nawet gdy nie opłacisz składek przez 20 lat, to idziesz do skarbnika i spokojnie wykupujesz znaczek członkowski i pozwolenie okręgowe + wpisowe i znowu możesz łowić bo masz kartę, zdałeś egzamin i ponoć wszystko wiesz. Ale znowu przytoczę swoje zdanie. Regulamin się zmieni i możesz popaść w niełaskę u władz. (2013/04/07 19:19)

w-marcin-59

Aha. Nie napisałem, że karta wędkarska kiedyś była głównym dokumentem pozwalającym na wędkowanie i tam też były wklejane znaczki. Za pierwszym razem był znaczek za wpisowe, za połów ryb z brzegu na dwie wędki i dodatkowo był znaczek na spining. Czyli albo łowiłeś na dwie wędki, albo to zwijałeś i łowiłeś na spining. Była też opcja dwie wędki z łodzi lub spining z łodzi i co było dużo droższe. Była też opłata za wody PGR (Państwowe Gospodarstwa Rybacki) i mogłeś za małą opłatą wybrać sobie jedno jezioro lub całe gospodarstwo (u mnie PGR Osieczna) lub krajowa PZW i mieliśmy w du..., gdzie łowimy, nie było okręgów. Gdy w takiej karcie brakowało miejsca na znaczki, udałem się z nowym zdjęciem i wystawiono mi nową kartę. Później mądrzy ludzie wymyślili, że karta wędkarska ma być wydana przez wojewodę i drugi dokument to legitymacja członkowska w którą wklejono znaczki. Jak napisałem wcześniej, karta teraz jest dożywotnia i teraz wydaje je starostwo powiatowe i żeby móc łowić w legitymacji członkowskiej muszą być znaczki. A jaki okręg ???? teraz to już całkiem czarna magia. PZW idzie ku ruinie. (2013/04/07 19:37)

MASTINO

na cale zycie i nawet jeden dzien dluzej chyba ze skoncza cie sie kartki na znaczki oplatowe to ci na nowa ksizeczke wymienia ;]

Mylisz Kartę Wędkarską z Legitymacją PZW.

(2013/04/07 19:44)

Mario18

Dokument jest na całe życie, ale składki musisz opłacać co rok.

Opłaty za pozwolenie na połów ryb trzeba opłacać co roku jeśli chcemy wędkować ale nie składkę bo nie wszyscy chcą płacić dodatkowy haracz xd Ja nie płacę,nie należę do żadnego koła i żyje :0 (2013/04/07 22:14)

MASTINO

Opłaty za pozwolenie na połów ryb trzeba opłacać co roku jeśli chcemy wędkować ale nie składkę bo nie wszyscy chcą płacić dodatkowy haracz xd Ja nie płacę,nie należę do żadnego koła i żyje :0

Czyli płacisz więcej jako niezrzeszony :) ?

(2013/04/07 22:21)

osa12

Karta teoretycznie jest na całe życie, ale od nowelizacji Ustawy o rybactwie śródlądowym w 2010r. może czasowo zatrzymać ją sąd, lub nawet „trwale odebrać kartę wędkarską”.

Dokładnie nie wiadomo co to oznacza, ale odpowiedź na pytanie czy karta jest na całe życie od 2010r. nie jest już taka prosta.!

(2013/04/08 07:39)

Lin1992

Dokładnie nie wiadomo co to oznacza, ale odpowiedź na pytanie czy karta jest na całe życie od 2010r. nie jest już taka prosta.!

Jak to nie wiadomo co to oznacza???

Jak będziesz kłusował tudzież popełnisz jako "wędkarz" jakieś przestępstwo lub dużą niezgodność z regulaminem to sąd może zadecydować o odebraniu Ci uprawnień na jakiś tam czas lub odebrać Ci uprawnienia do amatorskiego połowu ryb na całe  życie.

W tedy traci się kartę wędkarską a co za tym idzie możliwość legalnego łowienia na wodach PZW oraz wszystkich innych na których oprócz zezwoleń potrzebna jest jeszcze karta wędkarska.

Ale jak wszystko robisz normalnie i nie wchodzisz pod czas łowienia w konflikt z prawem to karta wędkarska jest na całe życie.

W tym miejscu chcę zaznaczyć również że nie wszystkie przewinienia pod czas wędkowania które mają swój finał w sądzie skutkują utratą karty wędkarskiej czy jej zatrzymaniem.

(2013/04/08 20:01)

osa12

Trwale nie oznacza na całe życie.

Z tego co wiem można znów zdać egzamin i otrzymać nową kartę wędkarską. Był artykuł wyjaśniający ten termin w Wiadomościach Wędkarskich !

(2013/04/08 20:29)

Mario18

Opłaty za pozwolenie na połów ryb trzeba opłacać co roku jeśli chcemy wędkować ale nie składkę bo nie wszyscy chcą płacić dodatkowy haracz xd Ja nie płacę,nie należę do żadnego koła i żyje :0

Czyli płacisz więcej jako niezrzeszony :) ?

Czy ja wiem,podlegam 50%zniżce,płaciłem 97zł za pozwolenie a jeśli bym miał płacić 'haracz" członkowski to pozwolenie kosztowało by mnie jakieś 20 zł.

(2013/04/08 21:57)

Jack14

Tak czy siak trwale czy dożywotnio kolego @osa12

Jakiś powód odebrania karty zapewne zaistniał no na pewno nie za brak "wypychacza" w torbie.

Wiem zawsze można obiecać poprawę i tym samym złagodzić (wyrok) jak kiedyś w prawie jazdy odejmując punkty karne.

(2013/04/09 16:50)

Jack14

No właśnie myślę, że jednak nie i tu się różnimy.

Oczywiście kary są bardzo wysokie ale te z niższej półki okazały się dla wielu kłusowników z wędką w ręku do przyjęcia czyli były za małe lub znikome.

Nie wierzę, że jedno jedyne drobne wykroczenie przesądza o odebraniu czy też czasowym zatrzymaniu karty wędkarskiej raczej kolejne ignorowanie pouczeń, kar okręgowych, stosowanie metod nie dozwolonych  itp. odniosło taki właśnie skutek.

Nie wiem czy kiedyś będę miał możliwość sprawdzenia tego osobiście na własnej skórze, ale jak pojawi się taka okoliczność to dam znać.

(2013/04/15 16:48)

osa12

Wiara nie ma tu znaczenia, Są wyroki sądów i tyle ! (2013/04/15 22:22)

mariusz-kulis

Witam mam sprawę najpierw pytanie czy karta jest wydawana raz na całe życie jak tak to mam drugie pytanie gdzie mogę odzyskać kartę jak zgubiłem ja dawno ale to dawno temu a ten związek do którego należałem nie istnieje? proszę o pomoc z góry dziękuje :) (2013/05/06 06:36)

perwer

Witam mam sprawę najpierw pytanie czy karta jest wydawana raz na całe życie jak tak to mam drugie pytanie gdzie mogę odzyskać kartę jak zgubiłem ja dawno ale to dawno temu a ten związek do którego należałem nie istnieje? proszę o pomoc z góry dziękuje :)

Koledzy napisali wyjasniające referaty ,a T ysie pytasz znowu czy karta jest na całe życie?

Ja mam tez pytanie - czy chodzi Ci o Twój związek partnerski ,czy jaki inny?
 związek od zarania dziejów jest ten sam ,jak kiedys partia Radziecka -jest z Tobą od dziecka. (2013/05/06 06:50)

Pitbul

Witam mam sprawę najpierw pytanie czy karta jest wydawana raz na całe życie jak tak to mam drugie pytanie gdzie mogę odzyskać kartę jak zgubiłem ja dawno ale to dawno temu a ten związek do którego należałem nie istnieje? proszę o pomoc z góry dziękuje :)

Ja bym starą kartę unieważnił (mimo, że stary związek już nie istnieje), bo jak wynika z fotki avatarowej mamy do czynienia z nowym związkiem a bigamia jest karalna...Z takim poziomem wiedzy i podejściem to może niech Kolega zajmie się filatelistyką...T. (2013/05/07 00:13)