Czy karany może być strażnikiem SSR ?
utworzono: 2012/01/08 12:45
Chciałbym poznać Wasze zdanie na pewien temat, czy np. karany 2 lata temu wędkarz mandatem karnym za wykroczenie przeciwko ustawie o rybactwie śródlądowym może zostać strażnikiem SSR? , czy jest to etyczne, czy sam karany wcześniej -teraz będzie egzekwował przestrzeganie przepisów od innych jest ferr? [2012-01-08 12:45]
To zależy za co był ukarany mandatem. Za brak wpisu do rejestru. ):):) Różnie to może wyglądać.
Zresztą jakieś wymogi trzeba spełniać by zostać SSr.
[2012-01-08 12:54]
Np. karany za połów w odległości mniejszej niż 50 metrów od urządzenia hydrotechnicznego służącego do piętrzenia wody - chodziło mi w tym pytaniu , czy może zostać strażnikiem mając na uwadze etykę i sam fakt ,że teraz będzie sam mógł kontrolować i wymagać od innych Kolegów Wędkarzy przestrzegania przepisów. Chodzi mi tylko o konkretne odpowiedzi. [2012-01-08 12:59]
To zależy za co był ukarany mandatem. Za brak wpisu do rejestru. ):):) Różnie to może wyglądać.
Dwa lata temu nie było mandatów za rejestry.
[2012-01-08 13:00]
Dwa lata temu nie było mandatów za rejestry.
U nas w Rzeszowskim już były i bodajże w zamojskim :):):)
Co kraj to obyczaj.
[2012-01-08 13:04]
Koledzy karany np. dwa lata temu za : karany za połów w odległości mniejszej niż 50 metrów od urządzenia hydrotechnicznego służącego do piętrzenia wody? [2012-01-08 13:06]
Np. karany za połów w odległości mniejszej niż 50 metrów od urządzenia hydrotechnicznego służącego do piętrzenia wody - chodziło mi w tym pytaniu , czy może zostać strażnikiem mając na uwadze etykę i sam fakt ,że teraz będzie sam mógł kontrolować i wymagać od innych Kolegów Wędkarzy przestrzegania przepisów. Chodzi mi tylko o konkretne odpowiedzi.
A to już wiem o co chodzi. Chodzi o Wasze przepychanki z Pitbulem i Jarekk. Nie ładnie tak. Sami to między sobą załatwiajcie.
[2012-01-08 13:07]
Koledzy Diablo i mielec nie jesteście w Grupie zamkniętej , ani nie prosiliście o akceptację , więc naruszyliście regulamin portalu , nielegalnie jakoś włamując się do grup.
[2012-01-08 13:15]
Koledzy Diablo i mielec nie jesteście w Grupie zamkniętej , ani nie prosiliście o akceptację , więc naruszyliście regulamin portalu , nielegalnie jakoś włamując się do grup.
Klikam odpowiedz i odpowiadam. Gdzie mam sie do tej grupy zapisać? I który punkt złamałem? Możesz wskazać?
[2012-01-08 13:17]
Np. karany za połów w odległości mniejszej niż 50 metrów od urządzenia hydrotechnicznego służącego do piętrzenia wody - chodziło mi w tym pytaniu , czy może zostać strażnikiem mając na uwadze etykę i sam fakt ,że teraz będzie sam mógł kontrolować i wymagać od innych Kolegów Wędkarzy przestrzegania przepisów. Chodzi mi tylko o konkretne odpowiedzi.
KAŻDA kara udzielona wędkarzowi dyskwalifikuje go od wstąpienia w szeregi SSR. Chyba, że minął już dostatecznie długi okres od tego zdarzenia i kolejnego nie było, np. co najmniej 5 lat. [2012-01-08 13:18]
Społeczny strażnik powinien być o nieskazitelnej opinii i nie powinien być karany , zwłaszcza z przepisów dotyczących wędkarstwa .
[2012-01-08 13:18]
Złamałem regulamin i już nie będę SSr :):):)
Wyluzuj panie Jerzy.
Co do wątku to fakt nie powinien być SSR i już ten kto złamał regulamin.
[2012-01-08 13:26]
Diablo
Wykroczenie wykroczeniu nie równe. Jak zapomniał wpisać symbolu łowiska w rejestrze - dla mnie to nie wykroczenie. Ja bym zezwolił oczywiście mając takiego delikwenta na oku.
Moim zdaniem lepszy karany a nawrócony z głową na karku niż niekarany a taki co RAPRu nie rozumie.
..............................................................................................................................
No właśnie kolego Diablo , dałeś przykład , że RAPR i Ustawy nie rozumiesz , teraz przynajmniej wiem , po co są te Twoje prowokacyjne posty
[2012-01-08 13:32]
Regulamin lub wytyczne odnośnie Grup są tu w linku : https://wedkuje.pl/n/stworz-wlasna-grupe/39742 [2012-01-08 13:35]
Diablo
Wykroczenie wykroczeniu nie równe. Jak zapomniał wpisać symbolu łowiska w rejestrze - dla mnie to nie wykroczenie. Ja bym zezwolił oczywiście mając takiego delikwenta na oku.
Moim zdaniem lepszy karany a nawrócony z głową na karku niż niekarany a taki co RAPRu nie rozumie.
..............................................................................................................................
No właśnie kolego Diablo , dałeś przykład , że RAPR i Ustawy nie rozumiesz , teraz przynajmniej wiem , po co są te Twoje prowokacyjne posty
Tak Jurek, tak, jak zwykle masz rację. A rozumiesz zwrot " dla mnie " czyt. "moim zdaniem"
Moim zdaniem brak takiego wpisu nie powinien uniemożliwiać człowiekowi wstąpienie do SSR.
Gorzej jak strażnik uparcie twierdzi że
Wędkarz ma obowiązek posiadać siatkę na ryby
Wędkarz nie ma prawa przetrzymywać martwych ryb poza siatką
Tacy moim zdaniem nie powinni być strażnikami.
[2012-01-08 13:40]
Określają to wyraźnie przepisy Kodeksu Karnego I Kodeksu Wykroczeń , przy czym to były skazany musi po upłynięciu daty od przedawniania , Sam osobiście napisać podanie do Sądu Powszechnego i tam otrzyma stosowne zaświadczenie .............. Tak zrobił mój znajomy wędkarz ( gdyż poradził Mu adwokat , a chodziło o to , że przyjmował się do pracy i chciał być pewien , że już jest już czysty )
Co prawda kara zaciera się po okresie 5-ciu lat , lecz jeżeli sam zainteresowany nie zgłosi się do danego Sądu , to inne osoby zwracające się również z zapytaniem , mogą dostać odpowiedź , że ten obywatel był kiedyś karany , a jeżeli po karencji Obywatel sam napisze podanie do Sądu , to już nie będzie to widoczne dla innych np . Pracodawców ( oczywiście Sądy pobierają za to stosowne opłaty )
Lecz te dane , że ktoś był karany w przeszłości , pozostają tylko do wiadomości Sądów i Policji , CBŚ .
[2012-01-08 13:52]
Przemol34 Panowie, przede wszystkim najważniejsze: nie ma rejestru ukaranych mandatami więc nie byłoby możliwości sprawdzenia kogokolwiek. Z mandatami nie jest tak samo jak z Centralnym Rejestrem Skazanych. Delikwent dostaje mandat, płaci go i jest po sprawie. W przypadku kierowców są tylko zapisywane punkty ale nie ma za co dostał te punkty.
Wiec jeżeli ktoś się nie przyzna do "winy" to strażnikiem zostać będzie mógł. Oczywiście jest tu jeszcze kwestia sumienia ale to inny temat.
Mylisz się kolego , Policja , i PSR , Straż Leśna Straż Miejska i Gminna , Straż Graniczna mają te dane w swych archiwach .
[2012-01-08 13:55]
Spokojnie spokojnie kol @Przemol34, bo wędkarz karany jest odnotowany w raportach straży przedkładanych w Okręgu PZW i jego nazwisko jest ujęte w UKARANYCH, poza tym często trafia do sądu koleżeńskiego w swoim kole. Poza tym każdy wędkarz kontrolowany, a tym bardziej ukarany jest spisany w notatniku u strażnika, co potem jest przelewane na kwity. Nie ma obawy, żeby ukarany nie wypłynął przy prześwietleniu go w PZW przed kandydaturą do SSR. [2012-01-08 13:56]
Diablo, jak widzisz gdzieś ZAMKNIĘTE drzwi, to też ładujesz się z buciorami do kogoś BEZ ZAPROSZENIA I POZWOLENIA???????????????????????????? Bo po to są zamknięte, żeby nikt niechciany nie właził bezczelnie tam, gdzie go nie oczekują i nie chcą. [2012-01-08 14:00]
Kiedy mandat wystawia np.Policja , to wpisuje te dane do służbowego notatnika i po skończeniu pracy rozlicza się dyżurnemu policjantowi z mandatów i pracy tego dnia , natomiast Komendant Policji Prewencji lub Sekcji Drogowej zawsze czytają te raporty i wysłuchują zgłoszeń ludzi dzwoniących na 997 lub 112 ( bo wszystkie rozmowy są automatycznie nagrywane ).
[2012-01-08 14:05]
Mylisz się kolego , Policja , i PSR , Straż Leśna Straż Miejska i Gminna , Straż Graniczna mają te dane w swych archiwach .
Mają tylko w notatnikach i w "zużytych" bloczkach mandatowych.Po ukaraniu delikwenta policja i inne służby przekazują wszystkie informacje do właściwych urzędów wojewódzkich lub w przypadku SM ,miejskich. Mandatów nie płacisz Policji tylko urzędowi woj. któremu dana jednostka podlega.
Druga sprawa to urzędy woj. i miejskie nie mogą udzielić informacji kto i dlaczego został ukarany mandatem, chyba, że wnosi o to sam zainteresowany lub na wniosek sądu czy też prokuratury.
Komendant SSR lub PSR moze w uzasadnionych przypadkach zażądać zaświadczenia o niekaralności i tyle.
[2012-01-08 14:06]
I jeszcze jedno chciałbym dodać.
Zabronić komuś wstąpienia do SSR bo kiedyś , gdzieś tam dostał mandat to tak jakby zabronić komuś wstąpienia do Policji bo kiedyś dostał mandat za,np. brak pasów, albo wyrzucić policjanta z drogówki dyscyplinarnie za mandat za brak świateł. Nie popadajmy w skrajność panowie. W SSR też są ludzie i też popełniają grzeszki większe lub mniejsze. Jak to mówią : każdemu się może zdarzyć.
Kolego Jurku i Mastiffek jeżeli złapiecie mandat za przekroczenie prędkości zrezygnujecie z członkostwa w SSR? Na pewno nie, ale idąc Waszym torem myślenia powinniście. Popełniliście wykroczenie i nie powinniście pełnić funkcji publicznych. Nie ważne, że z innej ustawy. Wykroczenie jest wykroczeniem, mandat mandatem.
Pozdrawiam.
Kolego, podajesz tak nieadekwatne przykłady, ze aż boli. Po pierwsze, kandydat na policjanta jeszcze niedawno nie mógł wstąpić w szeregi Policji, jeżeli był karany i nie piszemy o wyrzuceniu, tylko o przyjęciu. O wyrzuceniu decyduje sąd koleżeński i komendant, a o przyjęciu jedynie komendant SSR. Druga rzecz, nie porównuj wykroczeń drogowych za które strażnik SSR musiałby się podać do dymisji, bo co ma piernik do wiatraka. Jeżeli popełniłbym wykroczenie wędkarskie i zostałbym na tym przyłapany i ukarany, to na pewno SAM oddałbym blachę i legitymację. Nie porównuj mandatów z Ustawy o Rybactwie, do wykroczeń drogowych, bo to całkiem inne bajki. Spróbuj raz złamać regulamin w PZŁ, a już przerzucasz się na procę i szpaki. Są regulaminy wewnętrzne i tyle, a nie porównuj ich do ustaw państwowych i ich łamania i karania za nie.
[2012-01-08 14:11]
Kiedy mandat wystawia np.Policja , to wpisuje te dane do służbowego notatnika i po skończeniu pracy rozlicza się dyżurnemu policjantowi z mandatów i pracy tego dnia , natomiast Komendant Policji Prewencji lub Sekcji Drogowej zawsze czytają te raporty i wysłuchują zgłoszeń ludzi dzwoniących na 997 lub 112 ( bo wszystkie rozmowy są automatycznie nagrywane ).
Zgodzę się z Tobą ale policja nie prowadzi archiwizacji kto i dlaczego dostał mandat. A skąd to wiem? Pracuję w US w egzekucji i wiem, że jak ktoś miał mandat i zapomniał za co go dostał musi się z tym zwrócić do właściwego Urzędu Wojewódzkiego. Policja, a nawet komisariat , z którego policjanci go ukarali nie podadzą mu tych informacji bo po prostu nie mają tych danych, a nie będą szukać w notatnikach. Wszystko idzie do Urz. Woj., wierz mi. Poza tym policja w notatnikach wpisuje tylko dane i czy został ukarany. Nie wpisuje za co i ile. Dlatego, żeby sprawdzić czy ktoś kiedyś dostał mandat czy nie musiałbyś wysłać zapytanie do wszystkich urzędów wojewódzkich bo nie ma centralnego rejestru ukaranych mandatami.
[2012-01-08 14:12]
Przemol34 I jeszcze jedno chciałbym dodać.
Zabronić komuś wstąpienia do SSR bo kiedyś , gdzieś tam dostał mandat to tak jakby zabronić komuś wstąpienia do Policji bo kiedyś dostał mandat za,np. brak pasów, albo wyrzucić policjanta z drogówki dyscyplinarnie za mandat za brak świateł. Nie popadajmy w skrajność panowie. W SSR też są ludzie i też popełniają grzeszki większe lub mniejsze. Jak to mówią : każdemu się może zdarzyć.
Kolego Jurku i Mastiffek jeżeli złapiecie mandat za przekroczenie prędkości zrezygnujecie z członkostwa w SSR? Na pewno nie, ale idąc Waszym torem myślenia powinniście. Popełniliście wykroczenie i nie powinniście pełnić funkcji publicznych. Nie ważne, że z innej ustawy. Wykroczenie jest wykroczeniem, mandat mandatem.
Pozdrawiam.
................................................................................................................................
Kolego z wstąpieniem do Policji jest jeszcze gorzej , bo sprawdzają nawet całą rodzinę i mój znajomy Policjant musiał się grubo tłumaczyć dlaczego nie podał , że jego teść był kiedyś karany mandatem za przekroczenie prędkości ( oczywiście kolega o tym nie wiedział , bo jeszcze nie był jego teściem wtedy )................... Takie maja wytyczne od Ministra .
[2012-01-08 14:13]