Zaloguj się do konta

Czy jest kara za 3 wędkę na brzegu.

utworzono: 2011/01/20 11:33
kowal68

Witam wszystkich forumowiczów.

mam pytanie , rozmawiałem dzis ze strażnikiem PSR i powiedział mi ze jezeli łowie na dwie wedki a trzecia lezy całkiem z boku na brzegu nie zarzucona do wody lecz jest uzbrojana to dostane mandat w wysokości 300 zł . prosze o wypowiedz bo w regulaminie APR nic takiego nie znalazłem wiec mysle ze cos jest nie tak. 

[2011-01-20 11:33]

Bzdura to co nagadał ten strażnik. Wędek możesz mieć ile dusza zapragnie i to uzbrojonych, grunt, żeby tylko dwie było w wodzie. A gdybyś miał taką sytuację, że jakiś dureń chce Ci wlepić mandat to nie przyjmuj go. Niech skierują sprawę do sądu. Owszym będziesz się potem z nimi użerał, że niby widzieli jak łapiesz na 3 kije ale masz przynajmniej możliwość udowodnienia, że to strażnicy kłamali. I nawet jak przegrasz to przynajmniej masz poczucie, że próbowałeś walczyć z chamstwem a jak przyjmiesz mandat to znaczy , że od razu poddałeś się. Poza tym jak dobrze pamiętam to mandat za to przewinienie jest od 50 do 200 PLN a nie 300. Choć tu mogę się mylić. Trzeba by zadać to pytanie albo Jurkowi albo Mastiffowi, bo to są fajni ludzie z SSR. [2011-01-20 11:44]

kowal68

dzieki Tomas81 , tez mu powiedziałem ze to bzdura i ze ja dede sie stosował do tego co mam w APR , myslałem poprostu ze weszły jakies nowe przepisy bo ten straznik mówił mi ze tak im mówili na szkoleni , serdeczne dzieki , mile widziane wypowiedzi Jurka albo Mastiffa lub iinch strażników z PSR lub SSR [2011-01-20 11:57]

1z2z3z4

też jestem Ciekawy jak to jest - nieraz jak nie ma brań, zamiast siedzieć można uzbroić wędki albo żeby nie łazić do samochodu który daleko stoi - kładziesz wędki przy łowisku... i za to tez mandat ? Czy to już nie nadgorliwość ? (a nadgorliwość gorsza od faszyzmu... )
[2011-01-20 11:59]

pilatto

no wlasnie, chocby w takich okolicznosciach ze przyjezdzasz z nastawieniem na spining, ale po godzinie sie okazuje ze nie ma zadnego efektu i chcesz sobie połowic na spławiki albo inne cuda, a ze ręce zmarznięte to potem już ciężej wszystko wychodzi, moze więc lepiej od razu 3 ozbroić (moze bez robaków na haczyku) po czym cisnąć spiningiem w kąt i wrzucic te 2 spławiki? no ciekaw jestem jak się wątek rozwinie... [2011-01-20 12:05]

1z2z3z4

czekam na wypowiedź specjalisty w temacie...
[2011-01-20 12:07]

jazdacz

Witajcie.
Wedlug mnie to wzgledem RAPR to ,,wedka sklada sie z wedziska o dlugosci conajmniej 30cm i linki zakonczonej haczykiem'' . Wazne jest to aby haczyk trzeciej wedki znajdowal sie poza woda, najlepiej zaczepiony o wedke. Jesli tak jest to straznik nie powinien sie czepiac. A wedek to przecierz moge ze soba zabrac nad wode i z 5 , o co w tym chodzi ?

[2011-01-20 12:09]

1z2z3z4

według RAPR zapewne tak jest jak piszesz Kolego ale jak to się sprawdza w praktyce... to już inna kwestia - ktoś może np. nadinterpretować przepisy
[2011-01-20 12:16]

ryukon1975

Rzadko biorę nad wodę więcej jak dwie wędki.Jednak gdybym już miał je nad wodą i jedna leżała na brzegu to nie dał bym sobie wcisnąć mandatu nawet gdyby na haku była przynęta.Trzeba było zapytać tego strażnika dzięki komu z rodziny czy znajomych dostał tą prace,bo może czas ją zmienić.
[2011-01-20 12:17]

1z2z3z4

Rzadko biorę nad wodę więcej jak dwie wędki.Jednak gdybym już miał je nad wodą i jedna leżała na brzegu to nie dał bym sobie wcisnąć mandatu nawet gdyby na haku była przynęta.Trzeba było zapytać tego strażnika dzięki komu z rodziny czy znajomych dostał tą prace,bo może czas ją zmienić.

no Kolego nie wiem czy strażnicy SSR dostają niepłatną pracę dzięki rodzinnym koneksją

[2011-01-20 12:20]

1z2z3z4

a ja czasami zabieram więcej wędek - np na 2 dniową zasiadkę, poza tym nigdy nie wiadomo co może być nad wodą potrzebne a wracać się do domu 50 czy 100 km... szkoda czasu i pieniędzy
[2011-01-20 12:22]

jazdacz

A jak sa np zawody okregowe  to zawodnicy maja naszykowane po kilka wedzisk albo i wiecej i leza przy samej wodzie i co wtedy ?
 Tez da sie nadinterpretowac przepisy ?

[2011-01-20 12:23]

kowal68

zgadzam sie  z wami wszystkimi koledzy , co komu do tego ile mam wedek nad woda , w wodzie sa najwyzej dwie i moim zdaniem nikt sie nie powinien czepiac, co do straznika nie znam go osobiscie spotkałem go w sklepie wedkarskim i mówił jaki nowe przepisy i jakie kary [2011-01-20 12:25]

ryukon1975

[2011-01-20 12:25]

kowal68

moze ten straznik był nabąbiony na tym szkoleniu i cos źle usłyszał, sam wiem jak szkolenia wyglądają - ciezkie powroty do domu :) [2011-01-20 12:27]

ryukon1975

W temacie jest wyraźnie PSR czyli Państwowa Straż.
[2011-01-20 12:27]

1z2z3z4

W temacie jest wyraźnie PSR czyli Państwowa Straż.

przepraszam Kolegę - moje niedopatrzenie
[2011-01-20 12:29]

1z2z3z4

A jak sa np zawody okregowe  to zawodnicy maja naszykowane po kilka wedzisk albo i wiecej i leza przy samej wodzie i co wtedy ?
 Tez da sie nadinterpretowac przepisy ?

myślę, że na zawodach rangi okręgowej są sędziowie dbający o przestrzeganie wszystkich regulaminów... trzeb aby jakiegoś zapytać jak to jest z tymi wędkami
[2011-01-20 12:30]

marek-debicki

Szanowny Kolego!

Na brzegu mogę mieć cały sklep wędkarski z wędkami, nawet morskimi i wszystko będzie w porządku. Nie wolno nam ŁAPAĆ NA WIĘCEJ JAK DWIE WĘDKI SPŁAWIKOWE (GRUNTOWE)  i to wszystko.

[2011-01-20 12:32]

1z2z3z4

Szanowny Kolego!

Na brzegu mogę mieć cały sklep wędkarski z wędkami, nawet morskimi i wszystko będzie w porządku. Nie wolno nam ŁAPAĆ NA WIĘCEJ JAK DWIE WĘDKI SPŁAWIKOWE (GRUNTOWE)  i to wszystko.

zapewne masz racje - nikt tego nie neguje - ale jak na Twój sklep ( wędki na brzegu - nie w wodzie) spojrzą strażnicy PSR i SSR i jak oni zinterpretują przepisy ?
Ciężko potem będzie np w sądzie udowodnić że to Ty miałeś racje mając tylko na poparcie Twoje słowo przeciwko jego słowu - wydaje mi się, że strażnik będzie na lepszej pozycji...
[2011-01-20 12:36]

ryukon1975

Przepisy powinny być na tyle jasne i zrozumiałe dla wszystkich by każdy je rozumiał i nie interpretował w sposób dla niego korzystny.Sąd sam podejmie decyzję strażnik jest tylko świadkiem i jeśli powie że wędka leżała na brzegu to nie sądzę by sędzia ukarał takiego wędkarza.W przepisach jest określone na ile wędek można łowić a nie ile można mieć przy sobie.Przynajmniej w tych przepisach które znam.
[2011-01-20 12:48]

jogi

Czytając Wasze wypowiedzi wywnioskowałem że nie wszyscy znają RAPR. Również z Ustawą o rybactwie też są kłopoty.Do rzeczy. Czynnie w wodzie mogą być dwie wędki.Na brzegu możecie mieć kilka, nawet uzbrojonych.Możecie mieć przecież mieć różne uzbrojenia.Ważne jest jednak to że jeżeli masz zamiar zarzucić wedkę z innym zestawem,wyciągnij jedną z zarzuconych i odłóż na bok.Nie będzie wtedy przypuszczenia że łapiesz na trzy wędki.Nie dajcie robić się w balona     PS. Za trzy wędki jest teraz minimum-200 zł .Pozdrawiam [2011-01-20 12:49]

Jeśli czyjeś możliwości fizyczne, finansowe i terenowe pozwalają, to na brzegu rozłożonych wędzisk można mieć nawet 164 sztuki :). Wędzisko z zestawem uzbrojonym w hak zarzucone w wodzie, uznaje się za wędkę "łowiącą", a takich wędek w wodzie można mieć dwie w przypadku metod spławik/grunt itd......... Przepisy dot. tego są nam znane z RAPR. Natomiast wędzisko leżące na stanowisku/łowisku, a nie zarzucone z zestawem do wody, nie jest wędką "łowiącą" i takich wędzisk przygotowanych, a nie zarzuconych do wody, można mieć ile dusza zapragnie i finanse pozwolą. Oby nawet przez ułamek sekundy nie zaistniał fakt iż w wodzie znajdą się więcej jak dwa zestawy, wtedy mamy do czynienia z kłusownictwem. Nawet przez ułamek sekundy. [2011-01-20 12:57]

Stypa63

Według mnie zabrać ze sobą można więcej wędek. Grunt żeby łowić tylko na dwie z nich. Przecież duże grono spiningistów zabiera ze sobą 2 kije (cięższy i lżejszy), więc w tej sytuacji również przez złą interpretację przepisów mogliby dostać mandat, mimo że łowią tylko jedną wędką.

[2011-01-20 13:02]

1z2z3z4

i o taką wypowiedź mi chodziło - dzięki - myślę, że sprawa się wyjaśniła
[2011-01-20 13:02]

kowal68

jogi nikt nie chce sie dac robic w balona dlatego moje takie  zapytanie ,  ja równiez twierdze ze tylko  2 wedki w wodzie i zadnej innej , a co na brzegu to moje i wara mi od tego , poprostu zdziwiło mnie to co powiedział straznik PSR odnosnie 3 wedki uzbrojonej lezącej na brzegu nie zarzuconej do wody   [2011-01-20 13:03]