Zaloguj się do konta

Czy ja dobrze widzę?-masakra....

utworzono: 2011/06/22 00:00

Uwaga! Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

jasin38

http://www.wedkuje.pl/fotka-wedkarska,nasze-polowy,122484 - to jest wędkarz, jak admin. może dopuścić do tego, żeby na portalu były zdjęcia takich rzeźników:(...Bo chyba dobrze widzę on go nadział na nóż...i my krytykujemy kłusoli a wśród nas tacy sadyści.
[2011-06-22 00:00]

kasalka

Kwestia dobrego smaku i wyczucia. Niektórym tego brak. Tu "skruczstogi", pani Jolanta również wykazuje fachowe podejście do tematu http://forum.wedkuje.pl/post/wegorz-jak-go-przechowac-po-zlowieniu/295811/0
Niestety na tą przypadłość lekarstwa nie ma, albo już za późno na leczenie...
[2011-06-22 04:25]

Ten nóż niech sobie wsadzi w ........nie będę kończył.niestety jak kolega powiedział - krytykujemy kłusoli, a mamy takich sadystów.a z tym węgorzem to już nie przesada , to już głupota.......C&R..... [2011-06-22 05:49]

Przemo-77

Nie usprawiedliwiam faceta, ale może szczupak został wcześniej zabity. Jest taka możliwość.
[2011-06-22 06:11]

kazik-kz2

A skąd wiecie że ten szczupak i węgorz nie zostały wcześniej w sposób humanitarny uśmiercone?

Łatwo jest oceniać kogoś, gorzej pewnie z samooceną.

Również nie przepadam za zdjęciami z martwymi rybami, sam ryb prawie nie zabieram, ale uważam że jeśli ktoś uśmierca rybki humanitarnie, zabiera je zgodnie z RAPR, to ma do tego prawo i gówno nas to powinno obchodzić.

A brzydzę się tymi, którzy widząc tylko zdjęcie z zabitą rybą, podnoszą wielki lament.

[2011-06-22 07:33]

A skąd wiecie że ten szczupak i węgorz nie zostały wcześniej w sposób humanitarny uśmiercone?

Również nie przepadam za zdjęciami z martwymi rybami, sam ryb prawie nie zabieram, ale uważam że jeśli ktoś uśmierca rybki humanitarnie, zabiera je zgodnie z RAPR, to ma do tego prawo i gówno nas to powinno obchodzić.

A brzydzę się tymi, którzy widząc tylko zdjęcie z zabitą rybą, podnoszą wielki lament.

Przeczytaj dokładnie ich sposób uśmiercania węgorza.

[2011-06-22 07:36]

jacenty75

Witam,

Ja również uważam, ze szczupak jest martwy a to w jaki sposób jest eksponowany do zdjęcia to już inna kwestia. Jeżeli mamy w ten sposób to oceniać to dla mnie większym "sadyzmem" jest fotografowanie ŻYWYCH często szamoczących się szczupaków trzymanych w chwytakach za rozerwaną dolną szczękę. Ale to jest cacy i w porządku bo przecież ryba w dobrej kondycji wróciła do wody......... Dlatego proponuje zająć sie bardziej praktycznymi tematami na tym forum niż wyszukiwanie "sensacji" w galeriach innych użytkowników.

[2011-06-22 07:37]

kazik-kz2

Przeczytaj dokładnie ich sposób uśmiercania węgorza.

O kurde, to przeoczyłem.

No to teraz mam wątpliwości, czy te ryby były humanitarnie uśmieracane...

Zdjęcia jak zdjęcia, każdy ma prawo zrobić fotę z żywa lub martwą rybą - zależy kto co woli.

Tylko tutaj kwestia uśmiercania pozostawia wiele do życzenia...

[2011-06-22 07:45]

szymbor

super .... szczupak przytrzymany na nożu i wielka sensacja ... może niczego innego nie było pod ręką ? .. widać że szczupak już nie jest żywy ... nie wiem wszyscy doszukują się złego i szukają sensacji ... proste "nie podoba się TO NIE OGLĄDAJ" !!!!!!
[2011-06-22 10:46]

pawelz

proste "nie podoba się TO NIE OGLĄDAJ" !!!!!!

Zeby stwierdzic czy sie podoba najpierw trzeba zobaczyc. [2011-06-22 11:40]

jasin38

Naszą społeczność( portal) to wydawało mi się, że tworzą miłośnicy wędkarstwa i przyrody...a to chyba do czegoś zobowiązuje. Zdaję sobie sprawę, że szczupak jest martwy...ale czy to daje przyzwolenie na eksponowanie go w ten sposób?. Czy martwej rybie, która zapewniła nam tyle radości nie należy się szacunek?. Skoro ja znalazłem to zdjęcie, to znajdą je również najmłodsi adepci wędkarstwa...
[2011-06-22 12:09]

iro

Masakra. Przed chwilą wszedłem na tę fotkę, moja 10 letnia córka która bardzo lubi wędkowaś jak to zobaczyła to tylko krzykneła ... o Jezu!!! i odeszła od komputera. Słowem świteny przykaład starszyzna daje dzieciom i nie ważne czy ryba była wcześniej uśmiercona czy też nie samo jej pokazania odbyło sie w sposób drastyczny. Ale wina jest nie tylko tej Pani ale przede wszystkim adminów, że nie usówają takich zdjęć, najwyraźniej i ten portal zaczyna schodzić powoli na psy poprzez publikację zdjeć drastycznych. Dwa lata temu na innym portalu też były takie fotki ale jak użytkownicy zaczęli walić komentarze to admini nie wiedzieli co mają zrobić czy dawać ostrzeżenia czy jak najszybciej usunąć takie widoki ale na szczęście podjęli słuszną decyzję. Wywalili z portalu wszystkie drastyczne foty (tego typu) i zamieścili na stronie głównej info, że nie tylko bedą natychmiast usówać takie fotki ale i dawać punkty karne oraz ostrzeżenia ich autorom i publikatorom.   [2011-06-22 12:31]

jacenty75

A może wzorem innego znanego portalu stworzyć "antygalerie" i wtedy każdy kto tam się znajdzie na pewno nie będzie miał powodu do dumy a wręcz zastanowi się nad emisją kolejnych podobnych zdjęć. [2011-06-22 13:22]

Jesienny szczupak (3kg) Jezioro Ostrzyckie/

poprzednie  zdjęcie 7/11  następne

TWOJA OCENA:

Zgłoście naruszenie, jest taka możliwość.

dodaj komentarz  zgłoś naruszenie

[2011-06-22 13:28]

iro

Bardzo dobry pomysł. Do tej pory biernie obserwowałem takie fotki i pozytywne do nich komentarze ale mam już dość i takie fotki od dzisiaj będą natychmiast przeze mnie ostro komentowane i krytykowane.  [2011-06-22 13:31]

JKarp

Cześć
A ile złośliwych komentarzy pewnie Ty, ja i inni Karpiarze naczytają się na temat obchodzenia się z rybami. Bo mata, woda, środki odkażające, specjalne worki jak trzeba ryby przetrzymać...
A tu proszę - normalnie przykład i wzór do naśladowania dla młodego pokolenia ;-) Normalnie szoki !
Kolego Piotrze a dłoni do potrzymania ryby też nie było pod ręką ?
Jedyne wyjście to antygaleria.
Janusz JKarp
[2011-06-22 13:52]

pawelz

"Zgłoście naruszenie, jest taka możliwość."

Problem w tym, ze nie ma tu chyba zadnego naruszenia. Czyjes subiektywne odczucia nie sa powodem do tego.
Wydaje mi sie ze nie tedy droga. Trzeba raczej uswiadamiac takich ludzi, ze to co robia, moze budzic wsrod innych niesmak.
[2011-06-22 13:54]

ciesz sie ze go za odbyt nie nadzial...

Jego ryba jego sprawa co z nia zrobi , chyba wstawia zdjecie do galeri zeby pokazac okaz a nie jak go trzyma...
[2011-06-22 14:06]

iro

Co człowiek to może mieć inne odczucia i interpretacje na swoją kożyść czy obronę ja widziałem reakcję mojej córki która od razu wyraziła swoje odczucia bez jakichś tam ceregieli i to jest dla mnie miarodajne dlatego uważam, że fotki do publikacji powinny być robione na tle wody lub okolicznej roślinności i wtedy byłby wyznaczony jakiś standard a nie indywidualnie interpretowane odczucia - tak jak jest to np. w świecie karpiowym, pstrągowym, sumowym itp. - wiekszość portali dla w/w grup zastrzegło sobie że innych niż na tle wody lub roślin nie bublikują i tu rola adminów. Albo promujemy na tym portalu wędkarstwo albo slepy rybne typu sam (złap se sam).  [2011-06-22 14:13]

"Zgłoście naruszenie, jest taka możliwość."

Problem w tym, ze nie ma tu chyba zadnego naruszenia. Czyjes subiektywne odczucia nie sa powodem do tego.
Wydaje mi sie ze nie tedy droga. Trzeba raczej uswiadamiac takich ludzi, ze to co robia, moze budzic wsrod innych niesmak.

Samo słowo "naruszenie" również może być subiektywnie postrzegane. Jeśli według kogoś publikacja taka, zdjęcie narusza jego odczucia estetyczne, moralne, czy inne, ma prawo zgłosić takie naruszenie, a Redakcja odpowiednio się do tego odniesie i zareaguje. Ale naruszenie wolno zgłosić każdemu i na wszystko na portalu.

[2011-06-22 14:35]

FriQ

Robicie z igły. Co kogo obchodzi jak ktoś ryby trzyma czy jak robi zdjęcie. Wiadomo, z węgorzem to jest sadyzm. Nie cierpię fanatyków C&R ! Sam jak jeżdżę na ryby to zawsze je zabieram. Najlepiej raz jakąś pałką w głowę i ryba się nie męczy !!
[2011-06-22 16:01]

wsw

Ja też jak jadę na ryby,to rzadko ale  czasem zabiorę do domu złowione ryby przeważnie jakiegoś dorodnego drapieżnika lub jakiegoś fajnego Lina,czy jakieś płoteczki  i nic nikomu do tego.Jak ktoś jest tak wrażliwy,że rybką dzieje się krzywda  to niech nawet nie łowi ryb bo samo to daje im niezły stres,mocno zahaczony haczyk,strata śluzu itp. może powodować ich śmierć.                       pozdrawiam i więcej luzu.
[2011-06-22 16:54]

Jack14

Dziwne że innym nie kojarzy się wbijanie widelca w filet rybny z jego (dawcą) czyli uprzednim uśmierceniem ryby (dawcy fileta).

[2011-06-22 20:02]

szymbor

to co się dzieje z C&R i innymi fanatyzmai to już przesada .... skoro taki macie problem to wogóle nie jeździjcie na ryby ...  i co wam do tego że nabił go na nuż ... mógł go oczywiście złapać pod skrzela za grzbiet na chywtak ... ale akurat zrobiłtak jak zrobił ... zazdrość was zżera ? ... wiekszość osób co tak piszę o Jezu jaki on to dobry nei zabiera ryb ... śmiać mi się chcę ...

a czy prezentowanie okonia zwisającego na przynęcie jest dobre ? przecież on tez wisi na ostrzu ... idźcie na ryby a nie siedzicie i czepiacie się... ja w tym zdjęciu nie widzę nic złego .... a jeżeli tak dalej uważacie to pousuwajcie swoje zdjęcia z galerii bo jak patrze na wasze twarze to też mi sie nie dobrze robi .... także dajcie na luz ...

przetrzymywanie ryb w siatce też nie jest humanitarne .. wogóle wedkarstwo nie jest humanitarne .... jeśli wam się to nie podoba to zamieńcie wędkarstwo na szachy ...

gratuluję łowcy szczupaka .... pozdro
[2011-06-22 20:43]

to co się dzieje z C&R i innymi fanatyzmai to już przesada .... skoro taki macie problem to wogóle nie jeździjcie na ryby ...  i co wam do tego że nabił go na nuż ... mógł go oczywiście złapać pod skrzela za grzbiet na chywtak ... ale akurat zrobiłtak jak zrobił ... zazdrość was zżera ? ... wiekszość osób co tak piszę o Jezu jaki on to dobry nei zabiera ryb ... śmiać mi się chcę ...

a czy prezentowanie okonia zwisającego na przynęcie jest dobre ? przecież on tez wisi na ostrzu ... idźcie na ryby a nie siedzicie i czepiacie się... ja w tym zdjęciu nie widzę nic złego .... a jeżeli tak dalej uważacie to pousuwajcie swoje zdjęcia z galerii bo jak patrze na wasze twarze to też mi sie nie dobrze robi .... także dajcie na luz ...

przetrzymywanie ryb w siatce też nie jest humanitarne .. wogóle wedkarstwo nie jest humanitarne .... jeśli wam się to nie podoba to zamieńcie wędkarstwo na szachy ...

gratuluję łowcy szczupaka .... pozdro

Aleś się rozpędził......Spokojnie. Nie ulega niczyjej wątpliwości, że ryba nadźgana na nóż wygląda trochę nie teges i dużo gorzej od tej trzymanej w dłoni, czy na patyku,w to chyba nie wątpisz. Tu chodzi o sam walor wizualno-estetyczny zdjęcia. Nóż taki, to raczej mało sympatyczny przedmiot dla większości ludzi i budzi kiepskie emocje i skojarzenia (broń), tym się zabija. Niepotrzebnie obrażasz ludzi, pisząc, że patrząc na twarze niektórych na zdjęciach w galeriach, to Ci się niedobrze robi.  

[2011-06-22 20:53]

penzel

zdjecie nr 2 swiadczy o tym ze panstwo nie są swiadomi  chyba co robią... [2011-06-22 21:11]