Zaloguj się do konta

Czy hak podwójny jest kotwiczką?

utworzono: 2012/05/28 11:08
dalida

Witam !!!

Ilośc przepisów i wzajemnie się wykluczających bzdetów zakrawa o kpinę.

A może jest to też jakiś "sposób" na kasiorę.

Próbuję od pewnego czasu dojść co teżnasze MONDRALE kombinują...ale do sedna .

Jedne przepisy mówią 1 wędka + linka + 1 haczyk .Inne haczyk może być zakończony dwoma ostrzami o rozstawie ostrzy 30 mm..Gdzie indziej nie ma określenia hak podwójny tylko KOTWICZKA DWURAMIENNA !

Czy ktoś się w tym łapie czy tylko mamy udawać Greka?

[2012-05-28 11:08]

Troo

Wikipedia:
"Kotwiczką (kotwicą) w wędkarstwie nazywa się haczyk, który posiada więcej niż jedno ostrze. Przypomina on małą kotwicę, stąd jego nazwa. Wyróżnia się kotwiczki podwójne,potrójne i poczwórne dziś już rzadko spotykane."

Dokleję moje pytanie:

Czy mogę łowić na haczyk który ma 2 ostrza metodą grunt lub spławik, na przynętę np. robaki lub kukurydzę ?

Regulamin PZW:

"Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej
30 cm, do którego przymocowana jest
linka zakończona:
a) jednym haczykiem z przynętą albo..."

W regulaminie pisze że wolno jednym haczykiem, ale nie pisze ile może mieć ostrzy ten haczyk, a wiemy z Wikipedii że haczyk może mieć 2, 3 lub 4 ostrza. Czy to oznacza że do gruntu lub spławika mogę zastosować haczyk z większą ilością ostrzy ?

[2012-05-28 13:03]

JOPEK1971

Wikipedia:
"Kotwiczką (kotwicą) w wędkarstwie nazywa się haczyk, który posiada więcej niż jedno ostrze. Przypomina on małą kotwicę, stąd jego nazwa. Wyróżnia się kotwiczki podwójne,potrójne i poczwórne dziś już rzadko spotykane."

Dokleję moje pytanie:

Czy mogę łowić na haczyk który ma 2 ostrza metodą grunt lub spławik, na przynętę np. robaki lub kukurydzę ?

Regulamin PZW:

"Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości co najmniej
30 cm, do którego przymocowana jest
linka zakończona:
a) jednym haczykiem z przynętą albo..."

W regulaminie pisze że wolno jednym haczykiem, ale nie pisze ile może mieć ostrzy ten haczyk, a wiemy z Wikipedii że haczyk może mieć 2, 3 lub 4 ostrza. Czy to oznacza że do gruntu lub spławika mogę zastosować haczyk z większą ilością ostrzy ?

TAK.

[2012-05-28 13:25]

Bernard51

Samochód osobowy do przewozu osób 5 osób -9-14 osób (Bus) 50 osób (Autobus)
Haczyk z 1ostrzem z 2 ostrzami (kotwiczka 2 ramienna) z 3 ostrzami (kotwica 3 ramianna) itd.
Dosc obrazowa chcialem to przedstawic, tak mozna lowic przeciez zywca szyje sie na 2 i 3 ramienny hak (kotwiczke)
[2012-05-28 15:26]

Jack14

@Bernard51 to nie jest "obrazowo" to jest niepotrzebny wpis.

Kolega @JOPEK1971 opisał chyba wszystko co dotyczy tego tematu i myślę, że jego "wypowiedz" wyczerpuje pytanie kolegi.

Jeśli uważasz że nie to proszę piszemy dalej.

[2012-05-28 15:38]

haja

Faktycznie to w Okręgu Nowy Sącz zakazane jest używanie kotwiczek - więc do zbrojenia żywca lub martwej rybki byłem zmuszony zakupić odpowiednie haczyki. Uważam że przepis dość kretyński, ale przepisów przestrzegać trzeba. Gdyby można buło używać podwójnych,to z pewnością bym takich używał. Niestety obawiam się,że interpretacja przepisów w czasie kontroli nie byłaby na moją korzyść.  [2012-05-28 18:40]

Mam znajomego który łowi karpie na niewielkie kotwiczki. Kotwiczka to haczyk - nic innego. Natomiast jest określona wielkość takiego haczyka i tylko o tym należy pamiętać.

Wygodniejszy jest zwykły haczyk, ale nikt nie zabroni wędkarzowi użyć haka o 2 czy 3 ostrzach.

[2012-05-30 17:16]

Bernard51

Natomiast jest określona wielkość takiego haczyka i tylko o tym należy pamiętać.

Pierwszy slysze wielkosc kotwiczki jest limitowana moze tylko w niektórych okregach??
A moze na niektórych lowiskach "dandec"skąd to wziales?? Albo ja jestem do tylu?
[2012-06-07 06:37]

Iras1975

"albo sztuczną przynętą wyposażoną najwyżej w trzy haczyki"

No proszę coś nowego. Byłem przekonany, że najwyżej w dwa haczyki.

W tym roku podczas opłacania składek nie rozdawali nam nowego regulaminu.

Czy są jeszcze jakieś zmiany?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

[2012-06-07 09:08]

Iras1975

c) w metodzie spinningowej i trolingowej,

sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej

niż dwa haczyki; haczyk może mieć

nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione

w taki sposób, aby nie wykraczały one poza

obwód koła o średnicy 30 mm,

[2012-06-07 09:11]

jogi

Coś jest tu nie tak. Sprawdzam teraz zgodność tego co podałem. w/g nowego regulaminu jest to inaczej. Usuwam tamten wpis i przepraszam za pomyłkę. Postaram się podać faktyczne dane. [2012-06-07 09:27]

jogi

IV. ZASADY WĘDKOWANIA

1. Wędka

Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości

co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest linka zakończona:

(zmienić na równobrzmiący z rozporządzenia)

a/ jednym haczykiem z przynętą, albo

b/ w metodzie muchowej, nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną

przynętą, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione

w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo

c/ w metodzie spinningowej i trolingowej, sztuczną przynętą wyposażoną w nie

więcej niż dwa haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż cztery ostrza, rozstawione

w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm.

d/ przy połowie ryb spod lodu: 

- jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie może mieć więcej niż trzy

ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o

średnicy 20 mm, albo

- sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż dwa haczyki, przy czym każdy

haczyk może mieć nie więcej niż trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie

wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm                     Przepraszam za pomyłkę .

[2012-06-07 09:45]

Iras1975

Regulamin dość często poodawany jest zmianom i sam nieraz mam wątpliwości czy jestem na bieżąco.

Przydał by się w tej grupie wątek w którym były by zamieszczane zmiany w regulaminie.

Pozdrawiam.

[2012-06-07 09:51]

jogi

W tym celu została utworzona ta Grupa. Powinna ona służyć wymianie poglądów na temat Ustaw , Przepisów i Regulaminów. Powinny być tu zamieszczane wszelkie wprowadzone zmiany oraz dyskusje na ich temat. Nie powinno tu być słownych przepychanek ani osobistych utarczek pomiędzy członkami Grupy. Sama nazwa Grupy mówi że tu powinny być poruszane poważne tematy z zachowaniem pełnej kultury. Pozdrawiam Serdecznie. [2012-06-07 10:30]

Bernard51

Dotyczy metody muchowej,spining ,troling, i z pod lodu
 natomiast w  gruntowej nie ma takich obostrzen
[2012-06-07 10:53]

jogi

1. Metoda gruntowo-spławikowa 
 Łowienie ryb metodą gruntowo-spławikową dozwolone jest równocześnie na dwie wędki, każda z linką zakończoną jednym haczykiem z przynętą naturalną
 Uprawniony do rybactwa może określić dopuszczalną ilość zanęt w danym łowisku.  [2012-06-07 11:01]

puszek

Poczytai dokładnie regulamin  ze zrozumieniem; [2017-03-18 14:07]

ferb

TO ja troche namieszam w metodzie gruntowej pisze :   ...................... zakończoną jednym hakiem z przynętą naturalną. Mamy też opiane w RAPR rozdział VI Zasady Wędkowania Pkt 2 podpunkt c i d ,co to są przynęry naturalne i na pewno nie jest to plastikowa kukurydz lub silikonowe robaki , a jeżeli są one jeszcze flu to drugi zgrzyt bo wabimy światłem . A kotwica to hak i nie ma żadnych wątpliwości Trzeba używać określenia hak np z trzema ostrzami a słowo kotwica w wędkarstwie zapomnieć. Moje zdanie [2017-03-20 18:54]

kedzio

A czy w metodzie gruntowej, lub spławikowej, mogę mieć na końcu zestawu kotwiczkę ?     :)))))   :P
  [2017-03-26 16:17]

Artur z Ketrzyna

A czy w metodzie gruntowej, lub spławikowej, mogę mieć na końcu zestawu kotwiczkę ?     :)))))   :P

Zgodne z regulaminem czy też ustawą o rybactwie:

§ 2.
2)
(1) za pomocą wędziska o długości co najmniej 30 cm, z przymocowaną do niego linką
zakończoną:
a) jednym haczykiem z przynętą, albo
b) nie więcej niż dwoma haczykami, każdy ze sztuczną przynętą imitującą owada lub jego stadia
rozwojowe, przy czym każdy haczyk może mieć nie więcej niż dwa ostrza rozstawione w taki
sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30 mm, albo
c) sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć nie więcej niż
cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały poza obwód koła o średnicy 30 mm,
Czyli możesz mieć jeden hak zakończony nawet trzema ostrzami. Czyli kotwiczką :-)
Tylko że często byś tracił zestawy ;-) [2017-03-28 07:05]