Czy dać stoper przed rurką ?
utworzono: 2012/08/22 20:24
tak jak w temacie,czy dajecie stoper przed rurką antysplątaniową gdy lowicie z gruntu.choci mi o ten stoperek ktory jest juz na żyłce głównej nad rurką.czy ryba nie bedzie miala większego oporu podczas brania ciągnąc cały koszyczek z zanętą? prosze o odpowiedz doswiadczonych kolegów [2012-08-22 20:24]
Ja nigdy tego nie robię i nie słyszałem, żeby ktoś zaraz za rurką zakładał stoper.Kilka cm za rurką owszem - ma pomagać rybie "się zaciąć". [2012-08-22 19:01]
ja daje zazwyczaj 30 -40 cm za rurką, oprócz stopera możesz dać także kulkę ołowiu
[2012-08-22 20:38]
Cześć :) Nie wiem czy się dobrze rozumiemy ...patrząc na zestaw od strony ryby ... haczyk z przyponem , kętlik ,stoperek ,rurka any. z koszyczkiem ...i nic więcej na żyłce głównej . Stoperek za rurką antysplątaniową mijał by się z celem i tylko stawiał by opór rybie podczas brania ...( ja nie stosuję )
Ale po wnikliwej analizie postów ;) zgadzam się z Kolegami wyżej :))) może pomóc przy zacięciu ale może tez odstraszyć .
[2012-08-22 20:58]
Oczywiscie ze sie daje mozna zostawic pare centymetrow lub calkiem na sztywno tak wlasnie montuje sie zestaw samozacinajacy na karpiai nie tylko
[2012-08-22 21:14]
Ale czy koszyk da efekt samo zacięcia? chyba że będzie z dociążeniem około 80 gr. [2012-08-22 21:20]
Ale czy koszyk da efekt samo zacięcia? chyba że będzie z dociążeniem około 80 gr.
Da taki efekt lowilem na koszyki 35g i jak jest zestaw dobrze skonstruowany i ostry hak to miski sie zacinaja ale toaki zestaw to jest dobry na te male karpiki a na te wieksze lepiej zanecic i zrobic zestaw z samym olowiem a necic oczywiscie ziarnem i kulkami nie sypka zaneta
[2012-08-22 22:04]
Ale czy koszyk da efekt samo zacięcia? chyba że będzie z dociążeniem około 80 gr.
Da taki efekt lowilem na koszyki 35g i jak jest zestaw dobrze skonstruowany i ostry hak to miski sie zacinaja ale toaki zestaw to jest dobry na te male karpiki a na te wieksze lepiej zanecic i zrobic zestaw z samym olowiem a necic oczywiscie ziarnem i kulkami nie sypka zaneta
Tak tylko Ty piszesz o karpiu, ale z innymi rybami to jakoś tego nie widzę. Chyba że autor postu chce łowić karpie.
[2012-08-22 22:17]
Ale czy koszyk da efekt samo zacięcia? chyba że będzie z dociążeniem około 80 gr.Da taki efekt lowilem na koszyki 35g i jak jest zestaw dobrze skonstruowany i ostry hak to miski sie zacinaja ale toaki zestaw to jest dobry na te male karpiki a na te wieksze lepiej zanecic i zrobic zestaw z samym olowiem a necic oczywiscie ziarnem i kulkami nie sypka zanetaTak tylko Ty piszesz o karpiu, ale z innymi rybami to jakoś tego nie widzę. Chyba że autor postu chce łowić karpie.
W tytule jako rybe zaznaczyl karpia. A lowiac na jedno ziarenko kukurydzy gotowanej na wlosie nawet plotki sie zacinaly tylko oczywiscie odpowiedni haczyk trzeba dobrac
[2012-08-22 22:25]
Moim zdaniem stosowanie stoperka zaraz za rurką mija się z celem - federek jest kijkiem, który niemal sam zacina.Łowiłem z kolegą - On stosuje stoperek, ja nie. Ilość brań może i miał większą, ale skuteczność zaciętej ryby mniejszą. dobór haka ma również kolosalne znaczenie.Ale to tylko moje zdanie.Pozdrowienia. [2012-08-22 22:26]
Lepiej załóż . bo gdy rurka opada to może uszkodzić węzeł a stoper zapobiega temu ;)
[2012-08-23 00:05]
Lepiej załóż . bo gdy rurka opada to może uszkodzić węzeł a stoper zapobiega temu ;)
No i prosze powiedzial co wiedzial!
[2012-08-23 06:41]
Najnowszy sprzęt wędkarski i nawet 25 % rabatu !
ZAPRASZAM !!!
http://retrix.pl/ret
[2012-08-23 07:03]
Ja nie stosuję,przed krentlikiem tak .Ja wolę jak karp i inny bandyta wysnówa spokojnie żyłeczkę. [2012-08-23 09:00]
Dokładnie jak tu kolega proponuje.
To znaczy między rurką antysplątaniową a krętlikiem do którego montujesz przypon. Ja proponuję ci w takiej kolejności; krętlik, stoper gumowy (duży), koralik (spory, taki by nie wchodził i nie klinował się w rurce), rurka antysplątaniowa. (stoper ten amortuzuje udeżenie powstajace przy zacięciu w koralik, wygłusza i zapobiega uszkodzeniu węzła).
Nie dawaj stopera za zestawem, ponieważ nie zawsze to jest dobre. Może i powoduje samo zacięcie się ryby, ale często gdy ryba słabo żeruje powoduje że czuje dodatkowy opór i odpływa od przynęty. (Przy łowieniu na dywanie roślinności ten stoper bedzie wadził o rośliny i zeztaw nie bedzie prawidłowo pracował).
Tu musisz sam zdecydować, która opcja będzie dla ciebie odpowiedniejsza. Jeśli się zdecydujesz na zestaw samo zacinający, to między stoperem dystansowym a rurką też daj koralik.
[2012-08-23 10:21]
Zgadzam się z Arturem z Kętrzyna . Dodatkowo górny stoper powodował skręcanie się żyłki przy zwijaniu. Ja nie stosuję górnego stopera .
[2012-08-23 12:03]
Dokładnie jak tu kolega proponuje.
Zgadzam się z Arturem z Kętrzyna . Dodatkowo górny stoper powodował skręcanie się żyłki przy zwijaniu. Ja nie stosuję górnego stopera .
I wreszcie po 40 latach cos sensownego sie czlowiek przed monitorem nauczy , nad woda nie milem takiej szansy ??
Przy wyrzucie zestawu (powiedzmy koszyk rurka 60gr) mniejsza sila dziala na wezel jak przy opadaniu w wodzie i po to jest stoper?
I teraz hit na dzis Górny(czyli powyzej rurki ) stoper powoduje skrecanie żylki -to to jest kompletna nowość przynajmniej dla mnie , czlowiek cale życie sie uczy??
Ale jak powiadali STARSI nauki nigdy za wiele?
[2012-08-23 12:32]
jeżeli dasz stoper nad rurką i ryba zerwie ci zestaw ,czy żyłka sie przetrze, to ryba , która "siedzi" po drugiej stronie bedzie musiała za sobą ciągnąć Twój koszyczek. Nie ułatwiajcie sobie roboty i nie liczcie na to że ryba sama się zatnie. Zamiast o własną wygodę zadbajcie o kondycje naszych ryb..wyobrażcie sobie że wyciągacie karpia np. 5 kg i ma w pysku 3 zestawy ze 100g koszyczkami , bo ktos chciał zeby " sama się zaciela " i zalozyl stoper nad rurkę... [2012-08-23 14:39]
jeżeli dasz stoper nad rurką i ryba zerwie ci zestaw ,czy żyłka sie przetrze, to ryba , która "siedzi" po drugiej stronie bedzie musiała za sobą ciągnąć Twój koszyczek. Nie ułatwiajcie sobie roboty i nie liczcie na to że ryba sama się zatnie. Zamiast o własną wygodę zadbajcie o kondycje naszych ryb..wyobrażcie sobie że wyciągacie karpia np. 5 kg i ma w pysku 3 zestawy ze 100g koszyczkami , bo ktos chciał zeby " sama się zaciela " i zalozyl stoper nad rurkę...
Nie jest to prawda bo mozna zastosowac bezpieczne klipy a nie rurki i olow sie wypnie jak ryba nim zachaczy a poza tym stoper sie zsunie z zylki chyba ze ktos go kropelka potraktuje
[2012-08-25 21:43]
tak jak w temacie,czy dajecie stoper przed rurką antysplątaniową gdy lowicie z gruntu.choci mi o ten stoperek ktory jest juz na żyłce głównej nad rurką.czy ryba nie bedzie miala większego oporu podczas brania ciągnąc cały koszyczek z zanętą? prosze o odpowiedz doswiadczonych kolegów
Nic nie dawaj jak łowisz normalnym zestawem z koszykiem , jak będziesz łowił karpie zestawami typowo karpiowymi wtedy możesz kombinować z samozacięciem . Daje się przed koszykiem na suple łączącym przypon z żyłką główną .
A tak nawiasem mówiąc jak słyszę o tym samozacinających zestawach to.....No ale każdy łowi jak lubi .
[2012-08-25 22:15]
A czy takie samozacinajace siezestawy nie podchodza troche pod kłusownictwo? [2012-08-25 22:41]
A czy takie samozacinajace siezestawy nie podchodza troche pod kłusownictwo?
nie podchodza :)
[2012-08-25 23:35]
czyli że to jest legalne? Ja osobiscie nigdy tak nie robie bo wydawało mi sie że to nielegalne. [2012-08-27 14:58]
czyli że to jest legalne? Ja osobiscie nigdy tak nie robie bo wydawało mi sie że to nielegalne.
tak 90% karpiarzy na swiecie łowi ta metoda ,czasem na zestawy przelotowe
[2012-08-27 19:47]
Zestaw samo zacinający stosuje się na duże ryby, np. Karp, Sum działa to tak że ryba szarpiąc przynętę zostaje zatrzymana przez spory ciężar a dzięki odpowiednio skonstruowanego zestawu hak układa się i wbija praktycznie sam rybie w wargę. Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem to do końca, po prostu zestaw jest nie przelotowy, a z tego co wiem to w metodzie feeder używa się raczej zestawu przelotowego. [2012-08-27 20:20]