Czosnek jako atraktor do zanęty

/ 23 odpowiedzi
Czy używał ktoś zapachu czosnkowego,na jakie ryby się nastawiać,jakie wyniki.
patryk-piasecki


Ostatnio troche czytałem na ten temat. Sam będe próbował tego zapachu/dodatku. Z tego co wyczytałem czosnek lubią leszcze, krąpie, płoć i karpik też sie skusi. Jednak pisza że musi być woda chłodniejsza więc wiosna i jesień jest dobrą porą. (2015/08/19 13:52)

wojcieszyc


dodatek do ciasta na leszcze (2015/08/19 17:54)

tapi75


i jeszcze linek lubi czosnek tylko ja nie stosuje zapachów a czosnek naturalny. (2015/08/19 21:34)

Piechu1983


Ja do puszki z kukurydzą daję ząbek czosnku na 24h przed łowieniem, a przed 12h daję cukier waniliowy rewelacyjnie biorą na to duże leszcze. (2016/02/20 22:37)

aldente


a ja na ciasto czosnkowe łowię pstrągi tęczowe. Na spławik albo na sbirolino. (2016/02/20 23:06)

przemo1980


Zeszłej jesieni naturalny czosnek w zestawie z miodem okazał się dobrym wyborem.  (2016/02/20 23:25)

Przemas83


Niegdyś na prywatnym stawie u znajomego złowiłem na ciasto czosnek dwa amurki , jedyne ryby z tego gatunku które kiedykolwiek złowiłem, dlatego zapadło mi to w pamięci ;] (2016/02/21 09:03)

odrofan


Czosnek to naturalny antybiotyk - konserwuje zanety , przynety i jest lekarstwem dla ryb . (2016/02/21 09:20)

Przemas83


Dla niektórych może być nawet lekarstwem na bezrybie , trzeba próbować.  (2016/02/21 09:32)

MATCH 2000


Ja czosnkiem zaprawiam robaki.Łowię na to wszystkie białe ryby. (2016/02/21 11:02)

użytkownik102837


Ja używam w postaci przyprawy czosnku niedźwiedziego oraz czosnku granulowanego. Najczęściej na karpie albo ewentualnie leszcze  (2016/02/21 12:07)

cienki002


Jak juz Kolega wyżej wspomniał, czosnek to doskonały konserwant. Jeszcze nigdy białe robaki nie wytrzymały mi w lodówce tak długo, jak te zaprawione czosnkiem, a było go tam dosłownie kilka pasków (2016/02/21 16:12)

notaki


Niby madrzy piszą, ze czosnek najlepiej sprawdza się na leszczu i to w zimnej wodzie ( poza latem ), ale kiedyś tu na forum Jkarp zaproponował mi, bym zrobił macerat czosnku w miodzie i uzywał go jako dipu.

No przyznam, ze wyniki były ciekawe i to nawet latem.
Ale fakt - przede wszystkim wabił leszcze i karpiki

Nawiasem mówiąc cześć , ktora mi została zamroziłem w słoiczku i zobaczę czy po takim mrożeniu  macerat nadal będzie równie skuteczny.
(2016/02/21 19:20)

pstrag222


Niby madrzy piszą, ze czosnek najlepiej sprawdza się na leszczu i to w zimnej wodzie ( poza latem ), ale kiedyś tu na forum Jkarp zaproponował mi, bym zrobił macerat czosnku w miodzie i uzywał go jako dipu.

No przyznam, ze wyniki były ciekawe i to nawet latem.
Ale fakt - przede wszystkim wabił leszcze i karpiki

Nawiasem mówiąc cześć , ktora mi została zamroziłem w słoiczku i zobaczę czy po takim mrożeniu  macerat nadal będzie równie skuteczny.


Jak go wykonywałes to znaczy ile czosnku a ile miodu?

(2016/02/21 19:28)

tapi75


Zeszłej jesieni naturalny czosnek w zestawie z miodem okazał się dobrym wyborem. 

jak to mieszałeś używałeś tą mixture ? (2016/02/21 20:17)

przemo1980


Prosta sprawa. Miód rozpuszczony w wodzie do tego wyciśnięty lub posiekany czosnek minimum doba przed wypadem na ryby. (2016/02/21 20:30)

przemo1980


No i oczywiście tym zalana przygotowana zanęta. (2016/02/21 20:32)

tapi75


A super teraz załapałem dzięki , a ile tego miodu łycha do zupy wystarczy ? (2016/02/21 20:43)

przemo1980


Wszystko zależy do jakiej ilości zanęty ale łyżka stołowa to mało. Ja wszystko robiłem na czuja. Miód miodem ale z czosnkiem to raczej nie wolno przesadzić... (2016/02/21 21:04)

notaki


Jak go wykonywałes to znaczy ile czosnku a ile miodu?



Na sloiczek płynnego miodu ( mały ) trzy spore  ząbki czosnku, najpierw posiekane, porem roztarte. Wszystko dokładnie wymieszałem i zostawilem na tydzień.
Dipuje w tej mieszance przynety, z tym, że miód zaczyna z czasem sie cukrzyc.
Ja po prostu zawsze i tak mam ze soba kuchenkę turystyczną, więc po prostu chwile trzymam go w ciepłej kapieli wodnej.
EDIT: jesli miszanka wydaje Ci się zbyt gęsta ( kwestia miodu przede wszystkim ) mozna go rozgrzać w kapieli wodnej, by miód zrobił się rzadszy  i dodać troszkę przegotowanej goracej  wody oraz starannie powoli wymieszać. Przy dodawaniu wody trzeba zachować higienę, by do miodu nie dostały się drożdzę z otoczenia, bo miod może zacząć fermentować.
Eksperymentowalem tez z niewielkim dodatkiem alkoholu ;-) (2016/02/22 14:57)

briard


Czosnek to doskonała zanęta na chyba każdą rybę spokojnego żeru.Spróbujcie ugotować pszenicę lub pęczak z dodatkiem 2 ziemniaków a potem po odcedzeniu dodajcie 2 ząbki posiekanego czosnku.Zobaczycie ,że od płoci się nie opędzicie-ryby te na tak zaprawioną pszenicę dostają wariacji. (2016/02/22 17:58)

pstrag222


Jak go wykonywałes to znaczy ile czosnku a ile miodu?



Na sloiczek płynnego miodu ( mały ) trzy spore  ząbki czosnku, najpierw posiekane, porem roztarte. Wszystko dokładnie wymieszałem i zostawilem na tydzień.
Dipuje w tej mieszance przynety, z tym, że miód zaczyna z czasem sie cukrzyc.
Ja po prostu zawsze i tak mam ze soba kuchenkę turystyczną, więc po prostu chwile trzymam go w ciepłej kapieli wodnej.
EDIT: jesli miszanka wydaje Ci się zbyt gęsta ( kwestia miodu przede wszystkim ) mozna go rozgrzać w kapieli wodnej, by miód zrobił się rzadszy  i dodać troszkę przegotowanej goracej  wody oraz starannie powoli wymieszać. Przy dodawaniu wody trzeba zachować higienę, by do miodu nie dostały się drożdzę z otoczenia, bo miod może zacząć fermentować.
Eksperymentowalem tez z niewielkim dodatkiem alkoholu ;-)


dość ciekawe rozwiązanie wypróbuje na pewno w tym sezonie

(2016/02/22 19:34)