Czerwone chwosty na kotwiczkach, a brania okonia.

/ 8 odpowiedzi
Witam! Chciałbym poruszyć temat czerwonych piórek, nitek, włóczek na końcach przynęt. Czy są one tak bardzo skuteczne? Łowiłem w małej rzeczce na moje nowe obrotówki i nawet "pyknięcia" nie miałem. Już chciałem się zbierać, gdy zobaczyłem na drzewie starą w pół zardzewiałą obrotówkę z czerwoną włóczką na kotwiczce. Postanowiłem spróbować rzucić nią ze dwa razy. Pierwszy rzut okoń 0,7 kg, Drugi szczupak 30 cm, trzeci pistolet 40 cm. Byłem w szoku! Oczywiście ryby jeszcze pływają w rzeczce, chyba, że kłusole z siatami wleźli. jak udało mi sie przeczytać na obrotówce była to mepps aglia 2. Co o niej sądzicie?
Adam01

Na małych rzeczkach, takich jak twoja i moja, chwosty są bardzo ważne. Imitują płetwę ogonową ryby, są szczególnie skuteczne ze srebrymi obrotókami. Wystarczy żeby skusic ryby do brania. (2011/10/30 09:19)

Qoorchuck

A czy sprawdzają się one na większych rzekach (Warta Gorzów) dołkach i na jeziorach? (2011/10/30 09:53)

micb

Jeśli chodzi o Meppsy to one ogólnie należą do bardzo dobrych przynęt. Osobiście kilka rybek na Aglię Long w różnych rozmiarach wyciągnąłem. Niestety ostatnio jedną - właśnie srebrną straciłem:(. Wisi na trzcinach... może latem uda się odzyskać:) (2011/10/30 11:44)

Adam01

A czy sprawdzają się one na większych rzekach (Warta Gorzów) dołkach i na jeziorach?

Dlaczegoby nie.. Tam pływają takie same wycie.. Tyle że tamtych jest od groma i ciut ciut.. (2011/10/30 12:23)

czerwcowy0520

Mega okoniowym killerem jeśli chodzi o obrotówki z chwościkiem (nie wyobrażam sobie bez!) są trudno dostępne knapy w rozm 2 srebrne bądź złote, ekstra sprawa zwłaszcza na płytkie zbiorniki to Balzer COlonel złoty z chwościkiem. U mnie przewyzszają znacznie skutecznoscią tradycyjne aglie (2011/10/30 12:36)

pawlik832

Wg mnie chwościk, kawałek igielitu fluo czy muszka zawiązana na kotwiczce to celownik dla okonia. Podpływając do blaszki nie zastanawia się tylko ma od razu widoczny punkt w który zaatakować. Osobiście niemal wszystkie obrotówki okoniowe posiadam uzbrojone w kotwice z zawiązanym chwostem podobnym do muszki Red Tag. Taki rodzaj chwost asprawdza mi się znakomicie. (2011/10/30 15:54)

obcy91

Pawlik - a czy moglbys przyblizyc jak robisz to wszystko przy kotwiczkach? Jakich elemntow uzywasz? Gdzie je dostać? Bardzo bym prosił o opisanie.   (2011/10/30 15:58)

Qoorchuck

Dzięki za opinie. Połamania kija. Pozdrawiam. (2011/10/30 16:15)