Czerwona żyłka do połowu karpi
utworzono: 2016/01/11 20:39
Witam. Interesuje mnie kwestia ''łowienia'' karpi na czerwoną żyłkę.Jakie według was ma znaczenie kolor żyłki?Czytając różne opinie i fora można zauważyć, że coraz więcej osób sięga po takie żyłki, lecz główną zaletą o jakiej jest tam mowa to dobra widoczność podczas nocnych zasiadek.Nurtuje mnie pytanie, czy łowiąc w zbiorniku o średniej głębokości 1.5 - 2 m z liczną ilością roślinności nie wpłynie ona negatywne na zachowanie ryb?Jakie są wasze doświadczenia z takimi żyłkami?
[2016-01-11 20:39]
Kolor żyłki prawdopodobnie większe znaczenie ma dla wędkarza niż dla ryb.
Te kolorowe są lepiej widoczne podczas holu
Według mnie ważne jest jakie parametry ma linka a nie jak wygląda .
Łowiłem latem z kolegą,który miał na młynkach właśnie czerwoną żyłkę.
Złowił najwięcej rybek z nas czterech:)
Ale jak nie spróbujesz to się nie przekonasz. [2016-01-11 21:05]
Podobno światło czerwone nie przenika na większe głębokości , a to nie znaczy że przedmioty w czerwonym kolorze stają się niewidzialne - raczej zmieniają swój wygląd i to w naszym ludzkim postrzeganiu . Nie wiem jak to jest naprawdę , karpiarze przekonują że czerwona żyłka jest niewidzialna , a spinningiści czerwonymi kropkami lub paskami na przynętach prowokują ryby do ataku i to ponoć skutecznie . Osobiście nie zauważyłem żeby kolor żyłki miał jakiś wpływ na efekty połowu - stosuję różne kolory . [2016-01-11 21:52]
Stare karpie złapane na haczyk starają się wchodzić w zaczepy, a także przeciwstawiać się wędkarzowi. Jeżeli wędkarz ciągnie karpia w prawo to on ciągnie w lewo i odwrotnie. Dzięki czerwonej żyłce wędkarz widzi, w którą stronę płynie ryba, a wykorzystując przekorność karpia, może częściowo sterować jego kierunkiem ucieczki. Gdyby karp wiedział, że to czerwone coś, to żyłka, to na pewno by się nie dał złapać. [2016-01-12 09:25]
Dzięki wielkie panowie za wartościowe uwagi i podzielenie się doświadczeniem:-)
mikado territory już w drodze do mnie:-) zobaczymy jak się spisze.
pozdrawiam:-)
[2016-01-12 18:53]