Zaloguj się do konta

Czas suszenia kulek proteinowych

utworzono: 2011/02/25 15:37
Szczupak11

Potrzebuje pomocy od tych wędkarzy którzy robią sami kulki. Ile one mają się suszyć po zrobieniu...

[2011-02-25 15:37]

Długoooooooo
Jeśli dajesz konserwant to 3-4 dni ,jeśli nie  dajesz to 2 tygodnie.
[2011-02-25 16:15]

Andrzej66

Kolega najpierw suszy na sicie około 4 godz. (takie od przesiewania żwiru) następnie wkłada do suszarki takiej do suszenia grzybów :). Na początku suszenia w suszarce często zmienia sita(poziomy) jakoś tak co 2h, ma jakąś suszarkę z biegami i suszy je na 1-szym biegu. Ogólny czas suszenia to około 40h. Zdarza mu się, że coś kulek popęka, ale mówi że bardzo mało.
[2011-02-25 16:16]

mati1992

Kulki wystarczy suszyć przez 12 godzin ale optymalne czas suszenia to od 1 do 2 dób.Niektórzy karpiarze łowią nawet na kulki bezposrednio po gotowaniu i i twierdzą że mają wtedy lepsze efekty. Pamiętaj że kulki powinny schnąć w warunkach o jak najbardziej stałych parametrach, a przede wszystkim o stałej wilgotności powietrza. Napewno nie zgodzę się z przedmówcą że kulki trzeba suszyć 2 tygodnie bo to jest nieprawda.Robiąc kulki np.bezposrednio nad wodą nie ma czasu na długie suszenie i 12 godzin w zupełnosci wystarcza.Pozdrawiam
[2011-02-25 16:45]

 Napewno nie zgodzę się z przedmówcą że kulki trzeba suszyć 2 tygodnie bo to jest nieprawda.Robiąc kulki np.bezposrednio nad wodą nie ma czasu na długie suszenie i 12 godzin w zupełnosci wystarcza.Pozdrawiam


to spróbuj narobić teraz kulek bez konserwantów ,podsusz 12h i zobaczysz jakie będą za miesiąc

[2011-02-25 18:10]

Andrzej66

Szczupak11, czy te kulki już chcesz robić i suszyć na sezon letni? Czy chodzi Ci o suszenie w sezonie letnim tuż przed łowieniem? Bo w odpowiedziach pojawiają się różne zdania. :)
[2011-02-25 18:33]

piotrcarp

jak chcesz robic kulki na lato to tak jak jarek11 napisal 2 tygodnie bo inaczej splesnieja jak niedasz konserwantow ''lepiej niedawac'' ajak robisz przed lapaniem to wystarczy pare godzin
[2011-02-25 18:38]

jogo

heh pierwsze swoje kulki suszyłem przez jakieś 20h.

To były moje pierwsze kulki, nie wiem dlaczego, ale po wyjęciu z wody miały taką dziwną otoczkę, jakby ta warstwa zewnętrzna rozpuściła się.

 

[2011-02-25 19:56]

jogo jak kulek nie ugotujesz tylko podsuszysz to powstanie  kulka-pellet
[2011-02-25 21:36]

jogo

tak jak było w przepisie zrobiłem.

ugotowałem i suszyłem na słońcu.

nas noc wziąłem do domu...

były OK tylko po wyjęciu z wody były dalej dosc twarde(jakie powinny byc) tylko zewnętrzna warstwa tak jakby się rozpuściła.

[2011-02-25 21:44]

Szczupak11

To są przepisy które znalazłem i niektórzy napisali że suszą do 20dni, do 20h lub 12h i je ugotować to ile mabyć i po wyszuszeniu je ugotować????

 

 

Przepis 1
500g mąki kukurydzianej
200g maki sojowej
100g mleka w proszku
100g maki pszennej
100g budyniu (zależy jaki chce się uzyskać zapach kulek)
na 100g suchego produktu 1 jajko
atraktor lub vanilia
2łyżeczki oleju

Przepis 2
3 szklanki maczki rybnej
2szklanki mąki kukurydzianej
1,5 szklanki maki sojowej
0,5szklanki mleka w proszku
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej
1 łyżka Kozieradki( Kozieradke kupisz w sklepie zielarskim lub w aptece koszt
 około 2 zł, przyspiesza trawienie i zwiększa apetyt – pobudzając karpie do lepszego żerowania)


Przepis 3
0,5kg mąki pszennej
0,5kg mąki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty

Przepis 4
2 szklanki mąki kukurydzianej
2 szklanki mleka w proszku
szklanka mąki pszennej
szklanka kaszy mannej
6 jajek
2 łyżki stołowe miodu pszczelnego
2 łyżki stołowe oleju
barwnik spożywczy
zapach
 


[2011-02-25 22:29]

szczupak11 kulki od razu po zrobieniu gotujesz aż wypłyną i jaszcze 1,5-2 minuty i dopiero po ugotowaniu suszysz.jeśli do ciasta dodajesz konserwant to starczy je 4-5 dni suszyć a potem już można przechowywać.Ja kulki wieszam w starej siatce wędkarskiej w piwnicy.Natomiast jeśli nie dodajesz konserwantu to musisz ok 2 tygodnie suszyć na kamień wtedy można kulki przechowywać w papierowych torbach nawet rok.

ps to że po wierzchu ci sie taka miękka warstwa zrobiła to normalne.
[2011-02-25 23:10]