Co ze złowionym okoniem ?
utworzono: 2012/07/16 12:57
Koledzy , mam pewne pytanie . Czy wiecie w jaki sposób łatwo oskrobac okonia, czy mozna go smażyc z łuskami. Proszę o to , aby znowu nie zaczynały się kłótnie w sprawie że ryby powinno się wypuszczac itp. Z góry dziękuje ;)
[2012-07-16 12:57]
Z łuskami nie polecam ( jedynie lina można ) , prostym przyrządem będzie kawałek suchego kija i przybić na koniec 2-4 kapsli po piwie , skrobie się idealnie , lub można na bazarach kupić ruską skrobaczkę lub tani nóż z ząbkami . Dla mnie okoń jest najsmaczniejszą rybą . Życzę Ci smacznego .
[2012-07-16 13:21]
Okoń ma bardzo trudną do oskrobania łuskę tak jak lin. Więc polecam Ci specjalną skrobaczkę do tego rodzaju łuski. Tu link: http://allegro.pl/metalowa-skrobaczka-do-ryb-polecana-do-okoni-i2428586560.html
Bardzo ułatwia skrobanie.
Robcio980210 [2012-07-16 13:22]
Witam . Można , robisz dwa nacięcia od łba do ogona i ściągasz skórkę powodzenia. Pozdrawiam
[2012-07-16 16:32]
Po pierwsze okonia skrobiesz zaraz po zabiciu. Jeśli zabijesz go nad wodą i takiego przywieziesz do domu to kiła mogiła i skrobanie do białego rana ;).
Ja jeśli chcę zabrać okonia, zabijam i skrobię od razu... wtedy łuski schodzą bez problemu, robię to zwykłym (tępym) nożem, bez jakiś wymyślnych skrobaczek.
Jeśli chcesz skórę z okonia ściągnąć (szkoda, bo skórka bardzo smaczna), wystarczy naciąć i polać wrzątkiem, skóra schodzi jak skarpetka ;). To nie mój sposób ale znajomy robi tak i bardzo chwali sobie. Ja skóry nie usuwam, bo po prostu lubię ;)
Pozdrawiam i smacznego :)
[2012-07-16 21:51]
Zaopatrz się w taką skrobaczkę jaką polecił Kolega Robcio. Dostaniesz ją w sklepie wędkarskim lub na bazarku (ceny podobne jak na allegro). Okonia czyści się równie łatwo jak inne ryby. Szczerze to nawet łatwiej:] [2012-07-16 22:01]
ja lina i okonia skrobie obieraczka do ogórków na drugiej stronie są takie ząbki i pod odpowiednim katem skrobie się idealnie.
[2012-07-17 17:06]
Podam sposób bardzo niehumanitarny ale najbardziej skuteczny
Więc tak :
Na żywca wkładasz kijek przez pyszczek do odbytu wtedy okoń stawia łuskę na sztorc i jednym pociągnięciem noża schodzi jak z płotki.
Niestety to sposób bardzo drastyczny ale i najskuteczniejszy
Jeśli uraziłem czyjeś uczucia przepraszam
[2012-07-24 16:38]
Koledzy , mam pewne pytanie . Czy wiecie w jaki sposób łatwo oskrobac okonia, czy mozna go smażyc z łuskami. Proszę o to , aby znowu nie zaczynały się kłótnie w sprawie że ryby powinno się wypuszczac itp. Z góry dziękuje ;)
Każdą rybę możesz usmażyc z łuskami,zwłaszcza nie dużą,ja okonie i sandacze pozbawiam skóry bez zbędnego skrobania,ale wielu znam co im skórka smakuje;-)
[2012-07-24 18:23]
Podam sposób bardzo niehumanitarny ale najbardziej skuteczny
Więc tak :
Na żywca wkładasz kijek przez pyszczek do odbytu wtedy okoń stawia łuskę na sztorc i jednym pociągnięciem noża schodzi jak z płotki.
Niestety to sposób bardzo drastyczny ale i najskuteczniejszy
Jeśli uraziłem czyjeś uczucia przepraszam
To jest bydlactwo. Zamiast przepraszać lepiej przemilczeć.
[2012-07-24 19:06]2 kapsle kawaled deseczki , przyczepiasz jakimis gwozdziami 2 kapsle do deseczki i masz skrobaczke jedzie kazde ryby [2012-07-24 19:48]
"prostym przyrządem będzie kawałek suchego kija i przybić na koniec 2-4 kapsli po piwie"
Minimum 4 kapsle i koniecznie po piwie.;) Marka według uznania.:)
[2012-07-24 20:26]Czy nikt z Was nie słyszał o skrobaniu okonia, wcześniej polanego wrzątkiem ?
[2012-07-24 20:40]
Koledzy , mam pewne pytanie . Czy wiecie w jaki sposób łatwo oskrobac okonia, czy mozna go smażyc z łuskami. Proszę o to , aby znowu nie zaczynały się kłótnie w sprawie że ryby powinno się wypuszczac itp. Z góry dziękuje ;)
Polecam w sklepie wędkarskim kupić skrobaczkę do ryb (ruską, tak mówią, jak na załączonej fotce). Wygląda jak szczotka z pręcikami tempo zeszlifowanymi. Naprawdę warta pieniędzy (ok 14-16 zł), dość ciężka by rybę ogłuszyć, jak i nie zapycha się. Szczupaka kilowego oskrobiesz w 20-30 sekund, i z okoniami do 25 cm poradzisz cobie prawie jak z płotką.
http://allegro.pl/skrobaczka-do-ryb-odlewana-okon-szczupak-sandacz-i2444952822.html
Można tez użyć tarki do ziemniaków, jak i kapsli po piwie przybitych do deseczki.
[2012-07-24 21:05]
Zwykły taki mały nożyk, ale ostry od obierania warzyw lub ziemniaków.Nigdy nie mam z tym problemu, warunek bardzo ostry, tępym okonia powyżej 30-tki raczej nie oskrobiesz. Koszt takiego nożyka to ok.1,5zł. [2012-07-24 21:09]
Czy nikt z Was nie słyszał o skrobaniu okonia, wcześniej polanego wrzątkiem ?
Cześć Olu słyszałem i to nie raz, ale przyznaję,że nigdy tego sposobu nie sprawdzałem. Moje pytanko czy okonia polewamy wrzątkiem? Czy go zanurzamy we wrzątku? [2012-07-24 21:20]
Okonia tylko polewamy wrzątkiem, tak żeby nie ugotować go.... łuski schodzą idealnie :)Jak tylko polejesz, to zobaczysz zaraz lekką zmianę koloru na taki bledszy i jaśniejszy i to wystarczy.A dosłownie, to chodzi tylko o sparzenie.;) [2012-07-24 21:39]
Serdeczne dzięki Olu, chociaż nie mam kompletnie problemu z oskrobaniem okonia.To wiadomości i umiejętności nigdy nie za dużo, uczymy się całe życie.Spróbuję na pewno, miłego wieczoru,(właściwie już nocy)życzę ;)
[2012-07-24 21:51]
Bardzo dobry sposób który podala Ola wrzatkiem polac mniej problemów z luskami brzuch też polej bo tam tez sa luski !!
Ale jak sie ma 40-50- okoni do oprawienia , duzy gar z wrzatkiem i wrzucamy wszystkie i prawie natychmiast wylewamy wode z gara!
[2012-07-24 22:20]