Co ze złowionym okoniem ?

/ 23 odpowiedzi / 2 zdjęć
Koledzy , mam pewne pytanie . Czy wiecie w jaki sposób łatwo oskrobac okonia, czy mozna go smażyc z łuskami. Proszę o to , aby znowu nie zaczynały się kłótnie w sprawie że ryby powinno się wypuszczac itp. Z góry dziękuje ;)
piotrekelk


dobra skrobaczka i po problemie (2012/07/16 13:09)

jurek


Z łuskami nie polecam ( jedynie lina można ) , prostym  przyrządem będzie kawałek suchego kija i przybić na koniec 2-4 kapsli po piwie , skrobie się idealnie , lub można na bazarach kupić ruską skrobaczkę lub tani nóż z ząbkami . Dla mnie okoń jest najsmaczniejszą rybą . Życzę Ci smacznego . (2012/07/16 13:21)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

zibipilkarz


A wiecie czy można obedrzec ze skórą ? (2012/07/16 16:20)

Majster 81


Witam . Można , robisz dwa nacięcia od łba do ogona i ściągasz skórkę powodzenia. Pozdrawiam (2012/07/16 16:32)

zibipilkarz


dzięki wszystkim za rady ; ) (2012/07/16 21:35)

danon1973


Po pierwsze okonia skrobiesz zaraz po zabiciu. Jeśli zabijesz go nad wodą i takiego przywieziesz do domu to kiła mogiła i skrobanie do białego rana ;).
Ja jeśli chcę zabrać okonia, zabijam i skrobię od razu... wtedy łuski schodzą bez problemu, robię to zwykłym (tępym) nożem, bez jakiś wymyślnych skrobaczek.
Jeśli chcesz skórę z okonia ściągnąć (szkoda, bo skórka bardzo smaczna), wystarczy naciąć i polać wrzątkiem, skóra schodzi jak skarpetka ;). To nie mój sposób ale znajomy robi tak i bardzo chwali sobie. Ja skóry nie usuwam, bo po prostu lubię ;)
Pozdrawiam i smacznego :) (2012/07/16 21:51)

mejson


Zaopatrz się w taką skrobaczkę jaką polecił Kolega Robcio. Dostaniesz ją w sklepie wędkarskim lub na bazarku (ceny podobne jak na allegro). Okonia czyści się równie łatwo jak inne ryby. Szczerze to nawet łatwiej:]  (2012/07/16 22:01)

damian666


najlepiej świeżego sie skrobie zaraz po zlowieniu  (2012/07/17 16:48)

getka


ja lina i okonia skrobie obieraczka do ogórków na drugiej stronie są takie ząbki i pod odpowiednim katem skrobie się idealnie. (2012/07/17 17:06)

paawel1


Podam sposób bardzo niehumanitarny ale najbardziej skuteczny
Więc tak :
Na żywca wkładasz kijek przez pyszczek do odbytu wtedy okoń stawia łuskę na sztorc i jednym pociągnięciem noża schodzi jak z płotki.
Niestety to sposób bardzo drastyczny ale i najskuteczniejszy
Jeśli uraziłem czyjeś uczucia przepraszam (2012/07/24 16:38)

JOPEK1971


Koledzy , mam pewne pytanie . Czy wiecie w jaki sposób łatwo oskrobac okonia, czy mozna go smażyc z łuskami. Proszę o to , aby znowu nie zaczynały się kłótnie w sprawie że ryby powinno się wypuszczac itp. Z góry dziękuje ;)



Każdą rybę możesz usmażyc z łuskami,zwłaszcza nie dużą,ja okonie i sandacze pozbawiam skóry bez zbędnego skrobania,ale wielu znam co im skórka smakuje;-) (2012/07/24 18:23)

Mija


Podam sposób bardzo niehumanitarny ale najbardziej skuteczny
Więc tak :
Na żywca wkładasz kijek przez pyszczek do odbytu wtedy okoń stawia łuskę na sztorc i jednym pociągnięciem noża schodzi jak z płotki.
Niestety to sposób bardzo drastyczny ale i najskuteczniejszy
Jeśli uraziłem czyjeś uczucia przepraszam


To jest bydlactwo. Zamiast przepraszać lepiej przemilczeć.

(2012/07/24 19:06)

PatrykW


2 kapsle kawaled deseczki , przyczepiasz jakimis gwozdziami 2 kapsle do deseczki i masz skrobaczke jedzie kazde ryby (2012/07/24 19:48)

Iras1975


"prostym  przyrządem będzie kawałek suchego kija i przybić na koniec 2-4 kapsli po piwie"

Minimum 4 kapsle i koniecznie po piwie.;) Marka według uznania.:)  

(2012/07/24 20:26)

Roxola


Czy nikt z Was nie słyszał o skrobaniu okonia, wcześniej polanego wrzątkiem ? (2012/07/24 20:40)

Artur z Ketrzyna


Koledzy , mam pewne pytanie . Czy wiecie w jaki sposób łatwo oskrobac okonia, czy mozna go smażyc z łuskami. Proszę o to , aby znowu nie zaczynały się kłótnie w sprawie że ryby powinno się wypuszczac itp. Z góry dziękuje ;)

Polecam w sklepie wędkarskim kupić skrobaczkę do ryb (ruską, tak mówią, jak na załączonej fotce). Wygląda jak szczotka z pręcikami tempo zeszlifowanymi. Naprawdę warta pieniędzy (ok 14-16 zł), dość ciężka by rybę ogłuszyć, jak i nie zapycha się. Szczupaka kilowego oskrobiesz w 20-30 sekund, i z okoniami do 25 cm poradzisz cobie prawie jak z płotką.
http://allegro.pl/skrobaczka-do-ryb-odlewana-okon-szczupak-sandacz-i2444952822.html



Można tez użyć tarki do ziemniaków, jak i kapsli po piwie przybitych do deseczki. (2012/07/24 21:05)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

niutek40


Zwykły taki mały nożyk, ale ostry od obierania warzyw lub ziemniaków.Nigdy nie mam z tym problemu, warunek bardzo ostry, tępym okonia powyżej 30-tki raczej nie oskrobiesz. Koszt takiego nożyka to ok.1,5zł.  (2012/07/24 21:09)

niutek40


Czy nikt z Was nie słyszał o skrobaniu okonia, wcześniej polanego wrzątkiem ?

Cześć Olu słyszałem i to nie raz, ale przyznaję,że nigdy tego sposobu nie sprawdzałem.Moje pytanko czy okonia polewamy wrzątkiem? Czy go zanurzamy we wrzątku? (2012/07/24 21:20)

Roxola


Okonia tylko polewamy wrzątkiem, tak żeby nie ugotować go....  łuski schodzą idealnie :)Jak tylko polejesz, to zobaczysz zaraz lekką zmianę koloru na taki bledszy i jaśniejszy i to wystarczy.A dosłownie, to chodzi tylko o sparzenie.;) (2012/07/24 21:39)

niutek40


Serdeczne dzięki Olu, chociaż nie mam kompletnie problemu z oskrobaniem okonia.To wiadomości i umiejętności nigdy nie za dużo, uczymy się całe życie.Spróbuję na pewno, miłego wieczoru,(właściwie już nocy)życzę ;)   
(2012/07/24 21:51)

Bernard51


Bardzo dobry sposób który podala Ola wrzatkiem polac mniej problemów z luskami brzuch też polej bo tam tez sa luski !!

Ale jak  sie ma 40-50- okoni do oprawienia , duzy gar z wrzatkiem i wrzucamy wszystkie i prawie natychmiast wylewamy wode z gara! (2012/07/24 22:20)

nexus111


Co ze złowionym okoniem ?



D O      W O D Y !!! (2012/12/23 13:34)