Co z hamulcem?

/ 18 odpowiedzi
Jak mam już zarzucony zestaw na kulkę to hamulec rozregulować ? Żeby przy braniu od razu odjazd był ?
SpiningZiom

Ej nie rozlegulowuj hamulca bo jak ryba wezmie to w trzcine z latwoscia ucieknie i po zestawie , miej lekko podkredonu tak zeby rubka dala rade go ciagnac ale zeby jej nie bylo lekko. (2010/06/08 21:06)

u?ytkownik29889

Jak mam już zarzucony zestaw na kulkę to hamulec rozregulować ? Żeby przy braniu od razu odjazd był ?

/jak daleko wyrzycasz to ustaw sobie śmiało hamulec na odjazd nie wejdzie tak szybko. Przy zamknietym hamulcy mozesz stracić rybę bo zerwię żyłkę  lub stracisz wędkę wędkę.

Jak popuścisz hamulec to pamiętaj łap za szpule przy cięciu bo Ci się nie wesoło porobi na kręciole.

(2010/06/08 21:20)

deAfters

No rzucam ze 30 m od brzegu. To przy odjeździe hamulec zakręcam i zacięcie ? (2010/06/08 21:50)

kanikadze

Dam Ci moim zdaniem najlepsze rozwiązanie a zarazem najprostsze a takie zawsze się sprawdzają. Wystarczy zapałka i kawałek taśmy, może być bezbarwna izolacyjna czy jak tam kolwiek. Przyklej taśmą zapałkę do wędki powyżej kołowrotka tak ololo 40cm, ustaw chamulec odpowiednio tak jak ma być wyregulowany, zaczep żyłkę z zapałkę i otwórz kabłąk i jak ryba weźmie to wypnie żyłkę z zapałki i nie wciągnie wędki a ty będziesz miał czas ją zaciąć.Postaram sie to przedstawić na odręcznym rysunku. (2010/06/08 21:54)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik29889

Po co tyle kombinacji ustawiasz sobie hamulec na spory odjazd masz tez sygnalizator nie wiem czy to szczytówka czy bombka, a może elektroniczy piszczek, lecz staraj się mieć puszczony hamulec, lecz zawsze pamiętaj przy zacinaniu łap za szpule na kołowrotku zawsze, potem dopiero możesz przykręcić hamulec na tyle ile ryba pozwoli, a później to już wiez chyba jak się holuję rybki. (2010/06/08 22:01)

deAfters

Dzięki :P. Wiem wiem jak sie rybki holuje :D. Jutro może wybiore się na inny zbiornik na którym są duże leszcze, karpiki sporawe. Tak wyczuję jak ma być wszystko gitarowo :P. Na razie mam haczyk 12 ale jak może kupie karpiówke to taki z 6 dam. Wykraczają troche po za temat jaką byście polecili karpiówkę do max 100zł ?  (2010/06/08 22:07)

kanikadze

Trzeba zwrócić uwagę, że kolega może być początkującym w tej kwestii i przy skoku adrenaliny możne zapomnieć o chwytaniu za szpulę i zrobi sobie bączka za żyłki na kołowrotku...a przy tym co ja proponuje naturalnym odruchem jest chwytanie za kolbkę kołowrotka co powoduje natychmiastowe zamkniecie kabłąku i ma możliwość natychmiastowego holu ryby. A co to kwestii trudności do wykonania to jest banalne...trudniejsze rzeczy robią dzieci na pracach szkolnych. Sam zainteresowany musi określić które z propozycji będą mu bardziej pasowały. pozdrawiam (2010/06/08 22:09)

bolton

a nie lepiej kupic kolowrotek z wolnym biegiem szpuli ? a nie kombinowac z hamulcem (2010/06/08 22:19)

kazik

Koledzy hamulec raczej służy do zabezpieczania zestawu przed zerwaniem , więc powinien być tak wyregulowany aby mógł wypuścić żyłkę zapobiegając temu zerwaniu , więc nie powinien być później ruszany a podczas holu trudno go dobrze ustawić . Jedynie dobrze doświadczeni wędkarze mogą sobie na to pozwolić . Lepszym sposobem jest sposób jaki proponuje kolega ,,kanikadze” . Jeżeli łowimy Leszcze czy Karpie na włosa to lepiej dać większy luz na żyłce i kiedy sygnalizator dojdzie do wędziska , zacinać .

(2010/06/08 22:51)

deAfters

a nie lepiej kupic kolowrotek z wolnym biegiem szpuli ? a nie kombinowac z hamulcem

Gdybym miał kase to bym kupił :P. Wiem wędkarstwo nie jest tanie ale ja jedynie łąpe w maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień bo szkoła :P. A jakiego kija kupić do 100zł ? Sorki ze wychodze po za temat. (2010/06/09 09:38)

kanikadze

Jak wielkie są te karpie które występują na tym zbiorniku? (2010/06/09 11:04)

kanikadze

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/dragon-thytan-carp-g4-a9-p26-k6181.html

http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/cormoran-uk-carp-akx-g4-a9-p760-k3858.html

tu masz dwie wędki karpiowe w granicach 100 złotych, morze coś w tym rodzaju, to jest tylko propozycja... (2010/06/09 11:23)

deAfters

Nie wiem tylko czy kupować w sklepie u siebie w mieście czy przez neta :P. (2010/06/09 12:51)

kanikadze

Idź do sklepu i sobie popatrz co by cie interesuje po dotykaj pomachaj i zobacz ile kosztuje i spisz sobie dokładnie model i zobacz ile ta sama wędka kosztuje w necie i sam zobaczysz gdzie jest taniej i czy się będzie opłacało... (2010/06/09 14:18)

deAfters

Jutro się wybiorę to napiszę. Może mod się nie doczepi, mam jeszcze jedno pytanie odchodzace od tematu :P jak robie sam kulki przepis: 0.5 kg mąki kukurydzianej i pszennej, 0.5kg cukru, 25g cukru, 2 łyżki miodu i aromat to moge nie dodawać mleka w proszku ? (2010/06/09 21:34)

tstaros

pozwolicie koledzy że ja pojadę jeszcze z innej beczki: przy opisach wędzisk karpiowych pojawiają się dane: Krzywa ugięcia 2,5 lb, 3,0 lb itp.? Co to oznacza i jak to rozumieć? Jaki parametr jest korzystniejszy? (2010/06/09 21:51)

spines21

norbiko1 To zależy co lubisz ja osobiście trasznie nie lubie jak misię wszystko macha na prawo i lewo mam tu na mysli elastyczność tego typu kija, bawiłem się w ten typ kija na poczatku lat 90 tych jak jeszcze w Polsce nazwany był "drgającą szczytówką" lub "katem na ryby" Dziś jednak wolę patyki typowo karpiowe ponieważ uważam że ich przeznaczenie jest typowe dla dużych ryb i niekoniecznie karpi. Używając drugiej szpuli kołowrotka nawijając na niego mocniejszy uciąg możesz w każdej chwili nastawić się na suma czy inna dużą rybę. Proponuje swoja przygodę zacząć od kija o akcji szczytowej lub jak kto woli krzywej ugięcia 3,00lbs i długości 3,6m lub 3,5 lbs z czasem możesz sobie przejść na dłuższy patyk 3,9 lub 4,2 i tu kończy się długość karpiówek. Funt: 1 lb = 0,45359237 kg. lb - liczba pojedyncza. lbs - liczba mnoga. Krzywa ugięcia: 2 lbs - ciężar wyrzutu: 30-70 gram 2,25 lbs - 35-75g 2,5 lbs- 20-85g 2,75 lbs - 50-100g 3 lbs - 60-110g 3,25 lbs - 70-125 4 lbs - 80-140g 1lb to około 450g (2010/06/09 22:09)

deAfters

Jutro się wybiorę to napiszę. Może mod się nie doczepi, mam jeszcze jedno pytanie odchodzace od tematu :P jak robie sam kulki przepis: 0.5 kg mąki kukurydzianej i pszennej, 0.5kg cukru, 25g cukru, 2 łyżki miodu i aromat to moge nie dodawać mleka w proszku ?

Jak nie dodam to nie będą takie twarde ? (2010/06/10 13:53)