Co z połowem na podrywkę?
utworzono: 2010/01/24 11:43
Tego tematu nie da rady załatwić nawet Tusek Chytrusek . To taka łyżka dziegciu, która ma na celu ośmieszanie polskiego prawa. [2010-01-24 13:42]
tyle co wiem to mozna lowic ale podrywko a nie jakoms 5 metrowa to by byla pszesada a le co to za lowienie na zywca tylko zeby bylo i tak wiekszosc kupuje zywca w sklepie pozdrawiam [2010-01-24 15:05]
Ja uważam ,że minister rolnictwa w swoim rozporządzeniu mógłby wprowadzić pojęcie PODRYWKI WĘDKARSKIEJ.To by rozwiązało problem. Proponuje wysyłanie na adres e-mail: kancelaria@minrol.gov.pl listów domagających się przywrócenia możliwości pozyskiwania żywca podrywką wędkarską o wymiarze 1m2.
Ministerstwo prosi o podawanie imienia, nazwiska (nazwy) oraz adresu nadawcy (w przypadku korespondencji przesyłanej pocztą elektroniczną również adresu e-mail).
Zgodnie z § 8. ust. 1 Rozporządzenia Rady Ministrów z 8 stycznia 2002 r. w sprawie organizacji przyjmowania i rozpatrywania skarg i wniosków (Dz.U. Nr 5, poz. 46) skargi i wnioski niezawierające imienia i nazwiska (nazwy) oraz adresu wnoszącego pozostawia się bez rozpoznania.
Korespondencję drogą elektroniczną można przesyłać za pośrednictwem:
elektronicznej skrzynki podawczej na platformie e-PUAP ( www.epuap.gov.pl ):
- Elektroniczna Skrzynka Podawcza Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (umożliwia przyjmowanie i obsługę (np. urzędowe poświadczenie odbioru) dokumentów elektronicznych podpisanych kwalifikowanym podpisem elektronicznym, zgodnie z rozporządzeniem Prezesa Rady Ministrów z dnia 29 września 2005 roku w sprawie warunków organizacyjno-technicznych doręczania dokumentów elektronicznych podmiotom publicznym (Dz. U. Nr 200 poz. 1651);
lub
- na adres e-mail: kancelaria@minrol.gov.pl (w przypadku przesyłania korespondencji bezpośrednio na adres e-mail, nie ma możliwości otrzymania urzędowego poświadczenia obioru).
[2010-01-24 15:26]
Do wiadomości kolegi "breg" - w/g Ustawy o Rybactwie Śródlądowym posiadanie przez wędkującego podrywki jest PRZESTĘPSTWEM! Jest to art. 27 tejże ustawy. [2010-01-24 15:38]
Przepraszam, w poprzednim wpisie miało być - do wiadomości kolegi brek a nie breg. [2010-01-24 15:40]
Przepraszam, ale posiadać mogę sto podrywek i do czasu aż jednej z nich nie zatopię w wodzie, a będę je miał poukładane na brzegu, to mi każdy funkcjonariusz może nagwizdać. Tak samo mogę spacerować wokół jeziora z wędką - do czasu aż jej nie zarzucę, nikt nie ma prawa wymagać okazania karty wędkarskiej.
Nigdzie nie widziałem zakazu spacerowania z wędką i lub posiadania podrywki.
[2010-01-24 20:03]Tak sapo mogę posiadać samochód i nikt nie ma prawa mnie ukarać za brak uprawnień do jego prowadzenia, aż do momentu, kiedy nie siądę za kółkiem i pojadę w siną dal. [2010-01-24 20:05]
Jak by karali za posiadanie podrywki,to też by musieli karać każdego chłopa za gwałt,ponieważ ma przy sobie ten "aparat" maksymilian 42
[2010-01-24 21:09]
Panowie jesteście w błędzie. Podrywka jest uważana za rybackie narzędzie połowowe.
Już samo posiadanie podrywki jest karalne.
Ustawa o rybactwie śródlądowym z dnia 18 kwietnia 1985 r.
Art. 20. 1. Rybackie narzędzia i urządzenia połowowe może posiadać wyłącznie uprawniony do rybactwa, z wyjątkiem osób prowadzących działalność gospodarczą w zakresie produkcji i obrotu tymi narzędziami i urządzeniami.
Witam...Koledzy powiedzieli wszystko na ten temat.Jest to przestępstwo karalne mandatem(chyba 50 zł),ale dotyczy wyłącznie wody PZW,gdzie mogą nastąpić kontrole.Na płatnych łowiskach jest to uzależnione od dzierżawcy wody.I chyba taka była intencja pytającego.Sprzedaż podrywki w sklepie(jej legalność)jej dozwolona prawnie.Używanie na wodach Pzw -zabronione.Pozdrowienia.
[2010-01-24 23:16]
Jaaaaaa Cie! Czyli każdy wędkarz który przed wprowadzeniem przepisu zabraniającego pozyskiwania żywca na podrywkę zakupił takowy sprzęt, a do tej pory go nie spalił, jest przestępcą bo posiada podrywkę! Powiem Wam coś - w życiu nikt mnie nie ukara za posiadanie podrywki. Może i jest ten zapis(jak wyżej wykazano) ale pokażcie mi przykład, gdzie ktoś został ukarany za samo posiadanie podrywki. Zgadzam się, że nie mogę jej stosować - to oczywiste, ale nie popadajcie w skrajności. Nie wyobrażam sobie jakim kretynem musiał by być kontrolujący, który by mi wlepił mandat za nierozłożoną podrywkę leżącą gdzieś przy aucie. To bzdura. [2010-01-25 08:29]
Mnie zastanawia jakie są przeciw skazania prawne aby uznać podrywką wędkarską 1m2 za wędkarskie narzędzie połowowe.Czy jest to do uregulowania w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie.
Skoro w 23 11 2009r ukazał się tekst jednolity USTAWA z dnia 18 kwietnia 1985 r.o rybactwie śródlądowym to pewnie niedługo będziemy mieli nowe rozporządzenie ministra rolnictwa .
Stąd mój apel do Was koledzy o e-mail do ministerstwa w sprawie legalizacji podrywki wędkarskiej .
Niech minister dowie się że jest to problem.
[2010-01-25 09:21]
Podrywkę jako rybackie narzędzie połowu reguluje:
ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI
z dnia 12 listopada 2001 r.
w sprawie połowu ryb oraz warunków chowu, hodowli i połowu innych organizmów żyjących w wodzie.
§ 9. 1. Rybackimi narzędziami połowowymi są narzędzia:
1) ciągnione: niewody, przywłoki, włoki, tuki, dragi,
2) stawne: wontony, słępy, drygawice, żaki, mieroże, kozaki, więcierze, wiersze, raczniki, przegrody, przestawy,
3) elektryczne, a także ich części, służące do połowu ryb przy pomocy prądu elektrycznego,
4) pozostałe: spławnice, cedzaki, sznury, rzutki, podrywki, pęczki oraz inne narzędzia służące do połowu ryb pod lodem.
[2010-01-25 10:04]
szanowny kolego Mirku,już podaje przykład.kolega z kola posiadał podrywkę w samochodzie,dorwała go straż rybacka.i został ukarany przez kolegium.a drugi kolega za posiadanie podrywki miał sprawę w sadzie.
[2010-01-26 20:37]
Witam...Do Misiek 7-to ze przyjęli mandaty,dowodzi iż nie posiadali uprawnień rybackich,a wyłącznie wędkarskie.Rozporządzenie Min.Rozwoju Wsi i Rolnictwa-ta sprawę reguluje jednoznacznie.Jeśli sprawa miała finał w Sadzie,z wyrokiem-musieli "nawilżyć" siatki.W przeciwnym przypadku zakończyło by się tylko pouczeniem.Pozdrawiam uczciwych.
[2010-01-26 20:54]
z tego co się orientuje,to mieli oczywiście uprawnienia wędkarskie,jeden jest z mojego koła,i podrywki mieli w samochodzie nie używane,mimo wszystko zapadły wyroki skazujące.Pozdrawiam
[2010-01-26 21:08]
i tu się z tobą zgadzam samo posiadanie nie jest przestępstwem jak nawiązałeś do tego posiadanie nie świadczy o używaniu, coś podobnego słyszałem w innej wersji chodziło o aparaturę do BIMBRU za posiadanie chcieli chłopa aresztować bo miał sprzęt do bimbru więc kazał też się aresztować bo ma sprzęt do GWAŁTU.Czyli GŁUPOTA GONI GŁUPOTĘ może jestem w błędzie ale połów na podrywkę żywca mniej zadaje bólu przynęcie niż połów na delikatny zestaw,niech ustawodawca UKUJE SIĘ HAKIEM W JĘZYK a póżniej wymyśla BZDURY. [2010-01-26 23:18]
dziadek2
Co za różnica czy ta ryba będzie czuła ból czy nie podczas łapania, skoro za chwilę i tak wyląduje na haku?
[2010-01-26 23:54]
"Medal ma dwie strony".Misiek 7 pisze;wyroki były skazujące.Każdy ma prawo do wyrażenia swojego zdania-mamy demokracje.Przytoczeni w/w "wędkarze" z pewnością skorzystali z demokracji przed sądem.Cała maszyna urzędnicza-kontrolerzy,Kom.PSR,sędziowie,Min. Rol.i Wsi ze swoja ustawa(ok.12 osób)-przeciwko biednemu "wędkarzowi",który został ukarany.Nie dajmy się zwariować-kolega po kiju kłusował-to jest widoczne.Przedstawiona przez Niego linia obrony,nie była adekwatna do rzeczywistej sytuacji jaka przedstawił sąd w orzeczeniu wyroku.
[2010-01-26 23:57]
Mam w domu podrywkę -proszę mnie ukarać. Zakupiłem ja w czasach, kiedy ten durny przepis nie istniał, zatem nabyłem ją w sposób zgodny z prawem, a prawo nie działa wstecz.
Jeśli ktoś mnie przyłapie jak ją moczę, to będę oczywiście winnym. A w samochodzie.... powiedzmy że pozostawię to bez komentarza.
[2010-01-27 14:52]A ja wiem dokładnie , że 3 lata temu PSR przegrała sprawę z wędkarzem , który łowił na podrywkę 1x1 i oczka 5 mm , było to w Koninie ------ a przegrali ci co ciągle piszą o swoich sukcesach na naszym portalu ..........Przegrali sprawę przed Sądem Wyższej instancji .----nie komentuję .
[2010-01-27 15:04]
Witam JUREK...Obawiałem się, ze będzie dokonany swoisty "lincz" na Mnie,za zbliżone stanowisko do decyzji sądu,a krytykę "wędkarza" prześladowanego przez PSR,SSR,sądy.Jestem z tego "materiału" który widząc białe-powie;białe,nie zaś;jasne.To z pewnością asertywność charakteru(głupoty?).Przytoczona przez Ciebie sprawa sądowa-przegrana przez kontrolujących-nie odnosiła się do legalności podrywki(ustawa min.rol.i wsi),lecz błędów proceduralnych jakimi Oni się wykazali.Zakaz 'używania' podrywki(w/w ustawa) nadal jest obowiązujący.Pozdrowienia.
[2010-01-27 15:50]
Zgadzam się z Tobą Karolu , jest w przepisach to zapisane i niestety nawet , jak wędkarz będzie ją posiadał w samochodzie , a PSR ---to zauważy to wlepi duży mandat nawet do 400-500 zł -----bo wędkarz nie jest w myśl tych przepisów Uprawnionym do Rybactwa------więc nie może posiadać podrywki..........( dla mnie osobiście są to głupie i przestarzałe przepisy , które ktoś wprowadził , ale zapomniał sprawy odwrócić -----------A PSR ---Nigdy nie odpuści , bo po co mają latać za prawdziwymi kłusolami , jak maja delikwenta pod ręką ) .
[2010-01-27 16:44]