Co to za gatunek rybki ?
utworzono: 2019/08/04 21:18
Wczoraj jak wkleiłem certę z aplikacji połowa komentujących "wędkarzy" stwierdziła że to boleń.
A co to za ryba? Złowiona dziś na ciężki feeder. [2019-08-05 08:54]
Ryukon1975 - ta rybka przypomina mi slonecznicę. Tylko sposób połowu niezbyt do niej pasuje, bo ona zwykle żeruje przy powierzchni (podobnie jak ukleja) - świadczy o tym skierowany w górę pyszczek. Pozdrawiam serdecznie. [2019-08-05 09:37]
ta ukleja na zdjęciu to ukleja, a ten karaś srebrzysty nie jest utytłany, tylko w panierce. [2019-08-05 12:22]
Wydaje mi się, że to malutki boleń, ma dość mocno wygiętą do dołu linię boczną, ukleje są podobne do małych boleni, ale mają linię boczną bardziej w prostej linii. Pyszczek też wskazywałby bardziej na bolenia,chociaż mogę się mylić i @ogtw może miećrację. [2019-08-05 13:19]
Wydaje mi się, że to malutki boleń, ma dość mocno wygiętą do dołu linię boczną, ukleje są podobne do małych boleni, ale mają linię boczną bardziej w prostej linii. Pyszczek też wskazywałby bardziej na bolenia,Âchociaż mogę się mylić i @ogtw może miećÂrację.Rzeczywiście małe bolenie są bardzo podobne do uklei i często pływają razem. Zdarzało mi się łowić ukleje i małe bolenie na przemian, trzymając w ręce widać różnice: mały boleń ma nieco ciemniejszy grzbiet, jest nieco grubszy w plecach, ma drobniejsze łuski, nieco dłuższe płetwy i większy otwór gębowy. Dla mnie to ukleja, przed tarłem, albo z tasiemcem. Ps. Dzisiaj złowiłem ukleje z tasiemcem.
[2019-08-05 13:45]
To nie boleń.Początkowo myślałem że może ciosa ale to też nie to...Może ukleja tylko taka aberracja obiektywu aparatu sprawiła że wydaje się zbyt szeroka w sensie od góry do dołu?Ukleje walą na feedera i często się czepiają nawet z dna. [2019-08-05 15:39]
Słonecznica, czyli rybka podobna do ukleji albo mieszaniec uklei i słonecznicy. [2019-08-05 18:40]
Słonecznica, czyli rybka podobna do ukleji albo mieszaniec uklei i słonecznicy.Dam sobie uciąć, że to nie jest słonecznica, mieszaniec też nie.
[2019-08-05 19:31]
Jak dla mnie, to ukleja - potwierdzam więc opinię @barrakuda81 i pierwszą opinię @ogtw. Słonecznice biorą mi często (na przemian z krasnopiórkami) na zbiorniku Chechło (na peryferiach Pabianic). Są szersze od uklei, mają charakterystyczną drobną łuskę i opalizujące zielonkawo boki grzbietu. [2019-08-05 22:09]