Co to za ryba ?Zgadywanka
utworzono: 2012/04/16 17:17
Jeszcze nie jadalna :)))
A tak na serio to nie wiem, cos kolo plotki ale ma jakis dziwny zielonkawy kolor, a gdzie byla zlowiona ?
[2012-04-16 18:01]
Gdyby płetwy miała rozłożone, byłoby łatwiej zidentyfikować. Wydaje mi się, że to zwykła płotka, ale mogę się mylić. Ukleja to to raczej nie jest... [2012-04-16 18:25]
mała płotka mam w akwarium takie sAME
Ta rybka to mały jaź . Jazik jak palec u ręki ,ale jaź .
[2012-04-16 20:54]
płoć , ewidentnie... nie ta liczba łusek w lini bocznej co u jazia, dodatkowo nie ten kolor oka ...biedna mała płoteczka
[2012-04-16 23:03]
albo jaź albo płoteczka. ale wydaje mi się że to jaź bo pyszczek ma duży. Nie mniej jednak to mała rybka i ciężko rozróżnić. Najlepiej wypuścić :D
[2012-04-16 23:14]
jaź ma szare/czarne oczy, więc to nie może być jaź. Jest to płoteczka pewnie [2012-04-16 23:16]
jaź ma szare/czarne oczy, więc to nie może być jaź. Jest to płoteczka pewnie
W takim razie , sami również chyba macie nie tyle łusek wzdłuż linii bocznej co trzeba oraz szare albo czarne oczy.Ryba przedstawiona na zdjęciu to oczywiście jaź .Bez dyskusji już na ten temat . Wątek miał być tylko zabawą a tymczasem powoli przeistacza się w kolokwium naukowe . Widział kto kiedy płotkę z takim pyszczkiem (wciętym , wręcz z lekka drapieżnym ) , albo drobną - znacznie drobniejszą łuską niż u jakiejkolwiek płoci ? Jaź ma przede wszystkim żółtą bądź lekko szarawą tęczówkę oka , ale nigdy czerwoną .Ryba przedstawiona na zdjęciu ma tęczówkę oka koloru przybrudzonego tombaku - żółty ,ale złamany , lekko przybrudzony.
[2012-04-16 23:22]
jaź ma szare/czarne oczy, więc to nie może być jaź. Jest to płoteczka pewnie
Ty sam masz szare albo czarne oczy. To jest jaź .
Po mojemu to właśnie taki kolor oczu ma jaź ;) [2012-04-16 23:27]
Dziwię się troszkę postom.
Zółte oczy , czerwone płetwy, pysk ustawiony ku górze co natychmiast rybę klasyfikuje do ryb pobierających pokarm z powierzchni i jako jedyna ryba ten zielonkawy grzbiet.
WZDRĘGA !!!!!
Napewno to ryba złowiona w malym dzikim stawee [2012-04-17 00:24]
Puknijcie się w czółka z przeproszeniem , bo już naprawdę zaczyna mnie ta sytuacja denerwować . Wątek ten miał być zabawą a przeistoczył się w audytorium wędkarzy , nierozpoznających gatunków ryb ( nie mówię ,że nie znających ,ale mających kłopoty z rozróżnianiem ich na zdjęciu ). Nawet jaź złowiony w jednym miejscu rzeki - będzie się różnił od drugiego złowionego w tej samej rzece , na innym jej odcinku. Poza tym nie powinno się porównywać małej rybki (oseska , dzidziusia jeszcze ) do ryby dorosłej ). Płetwy brzuszne i odbytową jaź ma z lekka czerwonawe , grzbietową i ogonową - szarawe ( dolna połowa ogonowej często jednak podbiegnięta czerwienią ) .Grzbietowa jest szarawa a poniżej połowy ciała czyli . Oko żółte lub żółto-szare,ale nigdy jak u płoci , czerwone . Łuska drobna , złotawa lekko (zimą nierzadko lekko jaśnieje ) z delikatnym obrzeżeniem czarnym co tworzy siatkę . Pigmentacja ciała ryby drobnej często różni się od tej u ryby dorosłej czyli dużej ( ilość pigmentu , liczba melanocytów itp ) . Zdjęcie to pochodzi ze strony poświęconej rybom , z atlasu a i sam każdy widzi - co ma na końcu widelca. Nie jest to wzdręga , nie jest to płoć ani kleń ani jelec - tylko jaź .
[2012-04-17 00:48]
Jaź ma szarą płetwę grzbietową,ogonową i odbytową.Tu są czerwone.
Ryba tej wielkości ma płetwy prawie przezroczyste ( lekko popielate a czasem także o innym podbarwieniu co nie zmienia stanu rzeczy ). Nie wiem jak można stosować takie bezzasadne porównania - zwłaszcza ,że kolor dłoni rzutuje na ostateczny odcień płetw. Poza tym mała rybka ma pewne subtelne różnice w pigmentacji i melanocytach ( komórkach produkujących i rozmieszczających barwnik ). Na obu zdjęciach wyraźnie widać ,że to jaź i nie ma co opowiadać głodnych kawałków na temat swoich wyobrażeń. Dla wędkarza od razu ( no, może po dłuższej , wybaczalnej, jeszcze chwili zastanowienia ) - od razu powinno być wiadome jaka to ryba. Kiedy na pastwisku pasie się krowa , to nikt nie zagląda jej pod ogon ( oprócz byka ewentualnie ). Tutaj jest tak samo . Jak można w ogóle wędkować mając trudności z rozpoznaniem gatunków ryb ? Ile takich osesków jazia - poszło na kotwicę na żywca zamiast płoci ?
[2012-04-17 00:59]
Proszę sobie teraz zobaczyć dorosłego osobnika i zastanowić się jak można trwać uparcie przy tych stereotypowych bzdurach pisanych w atlasie ryb Wedkuje.pl a przez to powielanych mimochodem - jakoby jaź miał odbytową płetwę szarą. Co najwyżej większe osobniki z rzek o dnie żwirowatym mają różowo -szarawą .Zdarzają się osobniki o płetwie dużo bledszej niż książkowe wzorce (niemal szarej ),ale jak "takie "opisy " jak ten z Wedkuje.pl mają się do rzeczywistości ? Mniejsze sztuki natomiast mają tę płetwę czerwonawą.
[2012-04-17 01:46]
Dziwię się troszkę postom.
Zółte oczy , czerwone płetwy, pysk ustawiony ku górze co natychmiast rybę klasyfikuje do ryb pobierających pokarm z powierzchni i jako jedyna ryba ten zielonkawy grzbiet.
WZDRĘGA !!!!!
Napewno to ryba złowiona w malym dzikim stawee
??? Odróżniasz jakieś gatunki oprócz bliźniaczych karpi oraz charakterystycznych sandaczy , które jeśli można było by pomylić najwyższym wysiłkiem woli - to chyba tylko sporadycznie zawleczonym do Polski berszem ? Dlaczego łowisz nie znając gatunków ryb ? Ile kosztuje karta wędkarska , bo chyba o egzaminie mowy nie było ?
[2012-04-17 02:09]
Koledzy nie gadajcie głupot,bo aż wstyd..
Jest to kolego najlepsza naturalna przynęta na okonia,ale niestety obecnie pod ochroną,a mianowicie jest słonecznica,kiedyś bardzo często wystepowała,obecnie jest żadka rybka jak różnka,ciernik
[2012-04-17 02:12]
Koledzy nie gadajcie głupot,bo aż wstyd..Weź się zastanów co robisz - brzydko mówiąc. Nie myślałem ,że JAŹ wzbudzi tyle kontrowersji. Widziałeś kiedyś słonecznicę ? Znasz gatunki ryb ? Weź się nie ośmieszaj człowieku.
Jest to kolego najlepsza naturalna przynęta na okonia,ale niestety obecnie pod ochroną,a mianowicie jest słonecznica,kiedyś bardzo często wystepowała,obecnie jest żadka rybka jak różnka,ciernik
[2012-04-17 02:18]
To jest słonecznica. Tak wygląda dalsza kuzyneczka jazia , o którego tutaj zresztą od samego początku chodziło. Wątek uważam za dokończony , jednakże za deprymujący uznaję fakt , iż wiele osób szczycących się mianem wędkarza - traktuje kwestię drobnicy mało poważnie , podczas gdy inni w ogóle nie rozpoznają gatunków ryb.Ryby są w Polsce często jeszcze rozpoznawane mało starannie tj makroskopowo i w sposób rzekłbym wręcz konkretno-obrazowy . Pewność uzyskuje się wówczas gdy ryba nadaje się do sadza , zaś to co nie nadaje się do wliczenia w rozkłady połowu albo w ogóle jest ignorowana albo o zgrozo ; trafia na kotwicę w roli żywca ? Ile maleńkich jazi , zostało wziętych na hak jako płotka , ile różanek może nawet piekielnic zawisa w roli żywca ? Wstyd i jeszcze raz wstyd ,że wędkarz -który obowiązany jest znać gatunki ryb i je rozpoznawać ( aby przestrzegać regulaminu ) , pisze takie rzeczy.
[2012-04-17 02:20]
Kiedyś nie raz łowiłem na słonecznice okonie,jak nie było jeszcze paproszków i bocznych troków i tych wszystkich metod których teraz pod dostatkiem i nie było zakazu,więc umiem odróżnić jazia od słonecznicy.
[2012-04-17 02:24]
Kiedyś nie raz łowiłem na słonecznice okonie,jak nie było jeszcze paproszków i bocznych troków i tych wszystkich metod których teraz pod dostatkiem i nie było zakazu,więc umiem odróżnić jazia od słonecznicy.
Weź się popukaj w głowę . Pierwszy raz widzisz chyba tutaj tę słonecznicę.
[2012-04-17 02:40]