Co to za ryba ?Zgadywanka

/ 47 odpowiedzi / 8 zdjęć

• konto usunięte

Jaka to ryba ? Zgadywanka .

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

sarnina

Jeszcze nie jadalna :)))
A tak na serio to nie wiem, cos kolo plotki ale ma jakis dziwny zielonkawy kolor, a gdzie byla zlowiona ? (2012/04/16 18:01)

89krzysztof

Gdyby płetwy miała rozłożone, byłoby łatwiej zidentyfikować. Wydaje mi się, że to zwykła płotka, ale mogę się mylić. Ukleja to to raczej nie jest... (2012/04/16 18:25)

Adam30B

mała płotka mam w akwarium takie sAME (2012/04/16 18:48)

u?ytkownik110908

mała płotka mam w akwarium takie sAME

Ta rybka to mały jaź . Jazik jak palec u ręki ,ale jaź . (2012/04/16 20:54)

erykom

jaź!!!!!!!!!!!!!!!!! (2012/04/16 21:03)

abra1990

płoć , ewidentnie... nie ta liczba łusek w lini  bocznej co u jazia, dodatkowo nie ten kolor oka ...biedna mała płoteczka (2012/04/16 23:03)

bonek18

albo jaź albo płoteczka.  ale wydaje mi się że to jaź bo pyszczek ma duży. Nie mniej jednak to mała rybka i ciężko rozróżnić. Najlepiej wypuścić :D (2012/04/16 23:14)

poszukiwaczsandacza

jaź ma szare/czarne oczy, więc to nie może być jaź. Jest to płoteczka pewnie (2012/04/16 23:16)

u?ytkownik110908

jaź ma szare/czarne oczy, więc to nie może być jaź. Jest to płoteczka pewnie

W takim razie , sami również  chyba macie nie tyle łusek wzdłuż linii bocznej co trzeba  oraz szare albo czarne oczy.Ryba przedstawiona na zdjęciu to oczywiście  jaź .Bez dyskusji już na ten temat . Wątek miał być tylko zabawą a tymczasem powoli przeistacza się w kolokwium naukowe . Widział kto kiedy płotkę z takim pyszczkiem (wciętym , wręcz z lekka drapieżnym )  , albo drobną - znacznie  drobniejszą łuską niż u jakiejkolwiek płoci ? Jaź ma przede wszystkim żółtą bądź lekko szarawą tęczówkę oka , ale nigdy czerwoną .Ryba przedstawiona na zdjęciu ma tęczówkę oka koloru przybrudzonego tombaku  - żółty ,ale złamany , lekko przybrudzony.
(2012/04/16 23:22)

89krzysztof

jaź ma szare/czarne oczy, więc to nie może być jaź. Jest to płoteczka pewnie

Ty sam masz szare albo czarne oczy. To jest jaź .

Po mojemu to właśnie taki kolor oczu ma jaź ;)  (2012/04/16 23:27)

Romuald55

Jaż ma szarą płetwę grzbietową,ogonową i odbytową.Tu są czerwone. (2012/04/16 23:43)

Woa-VooDoo

Dziwię się troszkę postom.
Zółte oczy , czerwone płetwy, pysk ustawiony  ku górze co natychmiast rybę klasyfikuje do ryb pobierających pokarm z powierzchni i jako jedyna ryba ten zielonkawy grzbiet.
WZDRĘGA !!!!!
Napewno to ryba złowiona w malym dzikim stawee (2012/04/17 00:24)

u?ytkownik110908

Puknijcie się w czółka z przeproszeniem , bo już naprawdę zaczyna mnie ta sytuacja denerwować . Wątek ten miał być zabawą a przeistoczył się w audytorium wędkarzy , nierozpoznających gatunków ryb ( nie mówię ,że nie znających ,ale mających kłopoty z rozróżnianiem ich na zdjęciu ). Nawet jaź złowiony w jednym miejscu rzeki - będzie się różnił od drugiego złowionego w tej samej rzece , na innym jej odcinku. Poza tym nie powinno się  porównywać małej rybki (oseska , dzidziusia jeszcze ) do ryby dorosłej ). Płetwy brzuszne i odbytową  jaź ma z lekka czerwonawe , grzbietową i ogonową - szarawe (  dolna połowa ogonowej często jednak podbiegnięta czerwienią ) .Grzbietowa jest szarawa a poniżej połowy ciała czyli . Oko żółte lub żółto-szare,ale nigdy jak u płoci , czerwone . Łuska drobna , złotawa lekko (zimą nierzadko  lekko jaśnieje   )   z delikatnym  obrzeżeniem czarnym co tworzy siatkę .  Pigmentacja ciała ryby drobnej często różni się od tej u ryby dorosłej czyli dużej ( ilość pigmentu , liczba melanocytów itp ) . Zdjęcie to pochodzi ze strony poświęconej rybom , z atlasu a i sam każdy widzi - co ma na końcu widelca. Nie jest to wzdręga , nie jest to płoć ani kleń ani jelec - tylko jaź .
(2012/04/17 00:48)

u?ytkownik110908

Jaź ma szarą płetwę grzbietową,ogonową i odbytową.Tu są czerwone.

Ryba tej wielkości ma płetwy prawie przezroczyste ( lekko popielate a czasem także o innym podbarwieniu co nie zmienia stanu rzeczy  ). Nie wiem jak można stosować takie bezzasadne porównania - zwłaszcza ,że kolor dłoni rzutuje na ostateczny odcień płetw. Poza tym mała rybka ma pewne subtelne różnice w pigmentacji i melanocytach ( komórkach produkujących i rozmieszczających barwnik ). Na obu zdjęciach wyraźnie widać ,że to jaź i nie ma co opowiadać głodnych kawałków na temat swoich wyobrażeń. Dla wędkarza od razu ( no, może po dłuższej , wybaczalnej, jeszcze chwili zastanowienia ) - od razu powinno być wiadome jaka to ryba. Kiedy na pastwisku  pasie się krowa , to nikt nie zagląda jej pod ogon ( oprócz byka ewentualnie ). Tutaj jest tak samo . Jak można w ogóle wędkować mając trudności z rozpoznaniem gatunków ryb ? Ile takich osesków jazia - poszło na kotwicę na żywca zamiast płoci ?
(2012/04/17 00:59)

u?ytkownik110908

Proszę sobie teraz zobaczyć dorosłego osobnika i zastanowić się jak można trwać uparcie przy tych stereotypowych bzdurach pisanych w atlasie ryb Wedkuje.pl a przez to powielanych mimochodem - jakoby jaź miał odbytową płetwę szarą. Co najwyżej większe osobniki z rzek o dnie żwirowatym mają różowo -szarawą .Zdarzają się osobniki o płetwie dużo bledszej niż książkowe wzorce (niemal szarej ),ale jak "takie "opisy " jak ten z Wedkuje.pl mają się do rzeczywistości ?  Mniejsze sztuki natomiast mają tę płetwę czerwonawą.
(2012/04/17 01:46)

u?ytkownik110908

Dziwię się troszkę postom.
Zółte oczy , czerwone płetwy, pysk ustawiony  ku górze co natychmiast rybę klasyfikuje do ryb pobierających pokarm z powierzchni i jako jedyna ryba ten zielonkawy grzbiet.
WZDRĘGA !!!!!
Napewno to ryba złowiona w malym dzikim stawee

??? Odróżniasz jakieś gatunki oprócz bliźniaczych karpi oraz charakterystycznych  sandaczy , które jeśli można było by pomylić najwyższym wysiłkiem woli - to chyba tylko sporadycznie zawleczonym do Polski berszem ? Dlaczego łowisz nie znając gatunków ryb ? Ile kosztuje karta wędkarska , bo chyba o egzaminie mowy nie było ? (2012/04/17 02:09)

celkowski

Koledzy nie gadajcie głupot,bo aż wstyd..
Jest to kolego najlepsza naturalna przynęta na okonia,ale niestety obecnie pod ochroną,a mianowicie jest słonecznica,kiedyś bardzo często wystepowała,obecnie jest żadka rybka jak różnka,ciernik (2012/04/17 02:12)

celkowski

aha..i jeszcze jedne obecnie jest pod ścisłą ochroną. (2012/04/17 02:18)

u?ytkownik110908

Koledzy nie gadajcie głupot,bo aż wstyd..
Jest to kolego najlepsza naturalna przynęta na okonia,ale niestety obecnie pod ochroną,a mianowicie jest słonecznica,kiedyś bardzo często wystepowała,obecnie jest żadka rybka jak różnka,ciernik
Weź się zastanów co robisz -  brzydko mówiąc. Nie myślałem ,że JAŹ wzbudzi tyle kontrowersji. Widziałeś kiedyś słonecznicę ? Znasz gatunki ryb ? Weź się nie ośmieszaj człowieku. (2012/04/17 02:18)

u?ytkownik110908

To  jest słonecznica. Tak wygląda dalsza kuzyneczka jazia , o którego tutaj zresztą od samego początku  chodziło. Wątek uważam za dokończony , jednakże za deprymujący uznaję fakt , iż wiele osób szczycących się mianem wędkarza - traktuje kwestię drobnicy mało poważnie , podczas gdy inni w ogóle nie rozpoznają gatunków ryb.Ryby są w Polsce często jeszcze rozpoznawane mało starannie tj makroskopowo i w sposób rzekłbym wręcz konkretno-obrazowy . Pewność uzyskuje się wówczas gdy ryba nadaje się do sadza , zaś to co nie nadaje się do wliczenia w rozkłady połowu albo w ogóle jest ignorowana albo o zgrozo ; trafia na kotwicę w roli żywca ? Ile maleńkich jazi , zostało wziętych na hak jako płotka , ile różanek może nawet piekielnic zawisa w roli żywca ? Wstyd i jeszcze raz wstyd ,że wędkarz  -który obowiązany jest znać gatunki ryb i je rozpoznawać ( aby przestrzegać regulaminu ) , pisze takie rzeczy.
(2012/04/17 02:20)

celkowski

Kiedyś nie raz łowiłem na słonecznice okonie,jak nie było jeszcze paproszków i bocznych troków i tych wszystkich metod których teraz  pod dostatkiem i nie było zakazu,więc umiem odróżnić jazia od słonecznicy. (2012/04/17 02:24)

u?ytkownik110908

Kiedyś nie raz łowiłem na słonecznice okonie,jak nie było jeszcze paproszków i bocznych troków i tych wszystkich metod których teraz  pod dostatkiem i nie było zakazu,więc umiem odróżnić jazia od słonecznicy.

Weź się  popukaj w głowę .  Pierwszy raz widzisz chyba tutaj tę słonecznicę.
(2012/04/17 02:40)

89krzysztof

Zakaz łowienia na słonecznicę? :) A gdzie taki zakaz występuje ?  (2012/04/17 08:30)