Co to jest i do czego to służy

/ 9 odpowiedzi / 3 zdjęć
Witam nie wiem co to jest i do czego służy.Jedyne co wiem to że służy do spinningu morskiego.

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

Smolik

Jest to spirulino, zwane też sbirulino. Od razu mówię, że jest rzeczą kontrowersyjną, czy u nas można to stosować do spinningowania. Niektórzy skłaniają się, że odmiana spirulino tonąca mogłaby być traktowana jako rodzaj obciążnika przy spinningowaniu, a nie - sygnalizatora brań, jak twierdzą niektórzy. Podaję linki z dokładnym wytłumaczeniem zagadnienia.
https://wedkarstwotv.pl/artykuly/1263-sbirulino-spirulino?catid=36%3Awedkarstwo-splawikowe
http://www.pzw.org.pl/forum/index.php?topic=4536.0 (2019/06/03 22:00)

ogtw

Dzięki temu, małym woblerem można rzucać ponad 50 metrów. (2019/06/04 13:09)

lesiok1

Podczepie się pod temat.
Jak i jakie przynęty zbroić takim hakiem? (2019/06/07 11:38)

Sith

Wielkość systemiku ściśle musi być dopasowana do wielkości gumy. (2019/06/07 12:08)

lesiok1

Dziękuję za odpowiedz. (2019/06/07 13:36)

Smolik

Sith - w moim rejonie to, co pokazałeś na dołączonych zdjęciach określa się mianem przynęty tubowe. Znajomi mowią na to "tubki". Mniejsze egzemplarze tych przynęt są chętnie atakowane przez okonie. (2019/06/12 09:54)

Sith

Wszystko się zgadza, ja podałem nazwę handlową.
To specyficzna przynęta, po zatrzymaniu zwijania ślizgiem ucieka w odwrotnym kierunku. Bardzo praktyczna do łowienia pod pokaźnymi nawisami traw lub krzewówna przeciwnym brzegu niewielkiej rzeki, pod pomostamii pod kadłubami jachtów i łódek w przystaniach, i pod niskimi mostkami, a także w trzcinowiskach.
Bardzo ważne jest zbrojenie tym spec-hakiem, grot musi wychodzić od strony czoła tuby, a oczko między frędzlami, odwrotnie uzbrojona traci swoją specyficzną pracę i jest w zasadzie "martwa". Dla tego nie zyskała szczególnej popularności, bo wielu spinningistów uzbrajało ją nieprawidłowo. (2019/06/12 10:20)