Co to, jest, co to oznacza ?
utworzono: 2012/12/10 21:33
To jest "ichthys". Symbol pierwszych chrześcijan.
Albo też jak dziś tzw " Lednicka Rybka".
[2012-12-10 21:59]Jak uważacie co oznacza ta rybka ???????????
Niech Cię Chrystus prowadzi................
[2012-12-10 22:12]
Tak Miras kumam tylko pytam co ma na celu naklejenie takiej rybki na auto ??????????? [2012-12-10 22:19]
To rodzaj "podkowy" jeśli rozumiesz co chce powiedzieć. Bardzo wielu uczestników Spotkań Lednickich wozi to na samochodach, naszywają to na ubrania, na plecaki...
Możesz to sobie tłumaczyć na różne sposoby. To jest symbol - czego symbol to już ci powiedziałem. A dlaczego ludzie tego symbolu używają? Z różnych przyczyn.
Może to być pozdrowienie, życzenie powodzenia, symbol ufności w Zbawiciela, oznaka solidarności grupy ludzi wierzących, oznaka uczestnictwa w Lednicy, albo zwykły symbol który ktos przypadkiem wozi na aucie i nawet nie wie po co.
A wywodzi się ta rybka z czasów kiedy narodziło się Chrześcijaństwo. Krzyż nie mógł być wtedy symbolem wiary, bo przecież Jezus wtedy był żywym. Dopiero po ukrzyżowaniu Jezusa krzyż zaczęto używać jako symbol.
Zresztą wklep do gugla słowo "ichthis"
[2012-12-10 22:22]Tak Mirek wytłumaczył dokładnie.
Wyciągnięte ze starogreki. Ciocia Wiki wie coś na ten temat. Ja tam widziałem inny znaczek na aucie nawet dosyć nie dawno.
[2012-12-11 00:02]
Wydawało mi się, że wszyscy wiedzą co oznacza rybka na samochodzie.... Mnie bardziej interesuje wytłumaczenia np znaczku łosia ;))) Jak się wozi łosia to znaczy, że w środku łoś jedzie? ;) nooo bo jak ma naklejonego wędkarza czy nurka to raczej zrozumiałe ale ten łoś ...
Któryś z Was wozi takiego łosia? :)
[2012-12-11 12:34]
Wydawało mi się, że wszyscy wiedzą co oznacza rybka na samochodzie.... Mnie bardziej interesuje wytłumaczenia np znaczku łosia ;))) Jak się wozi łosia to znaczy, że w środku łoś jedzie? ;) nooo bo jak ma naklejonego wędkarza czy nurka to raczej zrozumiałe ale ten łoś ...
Mikołaj :)))))
[2012-12-11 12:43]
Mikołaj miałby renifera chyba.
Może jak łoś, to rogacz ? W sensie, że zdradzany ... albo myśliwy ? Może z puszczy ? Albo w bagnach lubi się moczyć ? No nie wiem ... :)
[2012-12-11 13:00]
to pewnie wędkarz ze Stowarzyszenia Sierakowskich Wędkarzy
:))))))
Tam mają jelenia
[2012-12-11 13:14]
Witajcie.
Tak Mirek ma rację.
Jeszcze jedno, jeszcze nie tak dawno jak było w kraju kilka zorganizowanych grup kradnących samochody, a symbol ten niezbyt powszechny (bo miał go przeważnie kler), to auta z takim znaczkiem nikt nie ukradł. Jeśli jednak ktoś z gangu ukradł taki samochód , to właściciel miał go na drugi dzień z powrotem. Informacja ta pochodzi z źródeł policji.
[2012-12-11 15:17]Wydawało mi się, że wszyscy wiedzą co oznacza rybka na samochodzie.... Mnie bardziej interesuje wytłumaczenia np znaczku łosia ;))) Jak się wozi łosia to znaczy, że w środku łoś jedzie? ;) nooo bo jak ma naklejonego wędkarza czy nurka to raczej zrozumiałe ale ten łoś ...
A ja mam taką, tylko samochód trochę brudny ale nic to.
A te łosie to napewno coś ze skandynawia mają związek ale o co chodzi to nie wiem.
[2012-12-11 16:49]A co dla was osobiście oznacza taka rybka :) ???
Naklejona na aucie? Obnoszeniem się ze swoją religijnością. A naklejony łoś na aucie Kasiu, jest symbolem wielbiciela przyrody skandynawskiej i ogólnie krajów Skandynawii- Norwegii, Finlandii, Szwecji......
[2012-12-11 22:13]
Poprzednim właścicielem mojego samochodu był Klasztor Franciszkanów... serio.Ale nie mam tej naklejki na aucie :))) [2012-12-11 22:34]
Łoś oznacza podobno fascynajce Skandynawią, Finlandią.
[2012-12-11 22:43]