a to w sanie czy w stawie co
Szczupak toniowy potocznie nazywany głębinowym bynajmniej u mnie w regionie specyfikuje się bardzo mocnym ubarwieniem(typowo szczupakowym-wyraziste mocne barwy)krótki i masywny co automatycznie oznacza że przy nieznacznej długości osiąga dość dużą wagę -tzw.pistolet przy długości około 50 cm. waży około 1/3 mniej niż gruntowy osobnik-to tylko moje spostrzeżenia i skromne doświadczenie więc proszę psów nie wieszać tylko przemyśleć i poczytać lub dziadka zapytać.
Szczupak toniowy potocznie nazywany głębinowym bynajmniej u mnie w regionie specyfikuje się bardzo mocnym ubarwieniem(typowo szczupakowym-wyraziste mocne barwy)krótki i masywny co automatycznie oznacza że przy nieznacznej długości osiąga dość dużą wagę -tzw.pistolet przy długości około 50 cm. waży około 1/3 mniej niż gruntowy osobnik-to tylko moje spostrzeżenia i skromne doświadczenie więc proszę psów nie wieszać tylko przemyśleć i poczytać lub dziadka zapytać.
Kolego Łukaszu.Psów niewolno wieszać!
Co to jest szczupak toniowy ? Jego nazwa wiąze sie tylko z inną strefą ''zamieszkania" :) Gdzie występuje i czy moze występywać w kilku hektarowych, głębokich,czyściutkich wyrobiskach zwirowych? Każda info. jest dla mnie ciekawe .
Dla nas to prawie jak Yeti.:)
(2012/12/06 23:09)Szczupak toniowy potocznie nazywany głębinowym bynajmniej u mnie w regionie specyfikuje się bardzo mocnym ubarwieniem(typowo szczupakowym-wyraziste mocne barwy)krótki i masywny co automatycznie oznacza że przy nieznacznej długości osiąga dość dużą wagę -tzw.pistolet przy długości około 50 cm. waży około 1/3 mniej niż gruntowy osobnik-to tylko moje spostrzeżenia i skromne doświadczenie więc proszę psów nie wieszać tylko przemyśleć i poczytać lub dziadka zapytać.
Szczupak to szczupak a nie jakiś tam "toniowy".
"Toniowy" to jakiś wymysł lub nazewnictwo lokalne być może stosowane dlatego, że większe "zębacze" nie trzymają się blisko brzegu (jak pistoleciki) szukające lub inaczej czekającej łatwej zdobyczy w narybku. Duże osobniki "kontrolują" większy obszar akwenu bo nie muszą już się "ukrywać" przed innymi młodymi drapieżnikami i mała rybka też nie jest dla niego obiadem.
(2012/12/07 16:58)Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Łukasz, kiedyś jeden z polityków zaczął na jednej z debat rozmawiać o gospodarce ,a był z zawodu rolnikiem i nie miał bladego pojęcia o czym gada. To ekonomista zaczął sie z niego smiać i zabawnym tonem mówi mu ,że jego słowa maja tyle wspólnego co premier Oleksy z włosami ,a ten mu na to : to pan widział gospodarstwo jak moje hodowane świnie niebo.
To tem mu gada : co ma chłopie gospodarka z gospodarstwem wspólnego ?
Podsumowują myślę że wiesz tyle na temat szczupaka toniowego ,co ten poseł -rolnik na temat gospodarki.Bez urazy.Chyba że szczupaki Toniowe zaczynają karłowacieć ,o czym nie wiem ,to przepraszam.
...czyli szczupak toniowy to potwór słusznej wielkości, jak ten dla przykładu (foty ze strony: http://www.wedkowaniekoronowo.pl/ )(2012/12/07 18:43)
To ponoć nieoficjalny rekord szczupaczka i raczej nie toniowego:) 1,56m i 29kg ale prawdopodobnie sklusowany w siec. Pisali o nim nawet w angielskiej prasie.
...czyli szczupak toniowy to potwór słusznej wielkości, jak ten dla przykładu (foty ze strony: http://www.wedkowaniekoronowo.pl/ )
To ponoć nieoficjalny rekord szczupaczka i raczej nie toniowego:) 1,56m i 29kg ale prawdopodobnie sklusowany w siec. Pisali o nim nawet w angielskiej prasie.
(2012/12/07 19:15)Ta fota to kiepskiej jakości fotomontaż,a nie żaden nieoficjalny rekord.Szczupak "toniowy"to szczupak żerujący głównie na sielawie która występuje w głębokich jeziorach.Takie szczupaki zawsze przebywają w pobliżu ławicy tych łosośiowatych rybek ;-)
Czy na tej sali są sami naiwniacy? Jak często w Polsce się zdarza, by łowić etycznie (kilkanaście lat temu okres ochronny zaczynał się w marcu) ;a przynajmniej legalnie - szczupaki spod lodu? Już od wejścia widzę ,że facet, trzyma rybę skłusowaną w jakiś sposób : czy to na sieć czy na oczko ( na 80%) albo i "na klepę ".
...czyli szczupak toniowy to potwór słusznej wielkości, jak ten dla przykładu (foty ze strony: http://www.wedkowaniekoronowo.pl/ )
(2012/12/07 22:54)