Co to jest szczupak toniowy ?

/ 38 odpowiedzi / 2 zdjęć
Co to jest szczupak toniowy ? Jego nazwa wiąze sie tylko z inną strefą ''zamieszkania" :)  Gdzie występuje i czy moze występywać w kilku hektarowych, głębokich,czyściutkich  wyrobiskach zwirowych? Każda info. jest dla mnie ciekawe .
Adam01

szczupak toniowy po prostu poluje w toni. nie przy dnie, nie pod powierzchnią ani przy brzegu tylko w toni, zazwyczaj takie szczupaki pojawiają się w nie małych zbiornikach. (2012/10/07 20:44)

Algen

a to w sanie czy w stawie co

?
Ten zbiornik jest urozmaicony. Linia brzegowa z jednej strony ma ok. 700-1000m w lini prostej. Na tej długosci, jest stroma, podwodna skarpa. Głębokość siega tam od 4 do 6 metrów z czystym żwirowym dnem. Zazwyczaj ten odcinek obławiam gumami od 10 do 15cm prowadzonymi przy dnie. Czy warto użyc w tym miejscu obrotówek i woblerów przeznaczonych do łowienia szczupaków toniowych ?
(W listopadzie ubiegłego roku podczas wedkowania na tym odcinku, łowiełem 10 cm busterem. Zazwyczaj, po wyrzucie czekałem kilka sekund aż przynęta opadnie. Po kilku godz. olałem tą zasade i odrazu zaczołem kręcić. 2 obroty kołowrotkiem i "BUM" holowałem bydle kilka minut i nawet jej nie zobaczylem, odhaczyła sie. )  Czy to może byc argument potwierdzający istnienie tego szczupaka w tym zbiorniku.
   (2012/10/07 21:07)

u?ytkownik16322

Szczupak toniowy jak sama nazwa wskazuje to taki szczupak co tonie. Moczę kija już od 30-paru lat i pierwsze słyszę o takim bydlaku.Szczupaki te które znam zawsze polują z zasadzki
( nawet najmniejsza kryjówka) taka natura i zawsze ruszają płetwami w celu utrzymania równowagi ( to za ichtiologami ) A może to sandacz a nie szczupak .
Julian (2012/10/07 21:35)

u?ytkownik125792

raczej nie sadze zeby szczupak "wisiał" metr pod powierzchnia i czekal az go jakis Sum albo kolego szczupak konsumował ;) ale tak szczupak zaatakuje przynete nawet 1m pod powierzchnia gdzie glebokosc bedzie nawet 5-7m. mysle ze czuje liniami bocznymi, moze cos widzi i atakuje z dna albo z kryjowki (2012/10/07 21:56)

egzekutor

u mnie są szczupaki toniowe wystepuja na jeziorze plotki gdzie głębokość sięga 26 m.toniowe bo ida po sielawę na duże glębokosci.a z drugiej strony siedza głębiej-nurkowie, którzy ciągle pływaja po tym jeziorze mówią ze te metrowe -toniowe siedza na głębokościach od 10 do 15 m. wiekszosć szczupaka idzie na max 6 m. co do wczesniejszego wpisu widziałem kilka razy na czystych jeziorach jak szczupak stoi na polowie wody  nie ruszajac sie (2012/10/08 10:12)

kaban

Wyrażenie "szczupak toniowy" wiąże się z typowo jeziorowym łowieniem. Dla autora postu radziłbym sprawdzić też określenie termoklina a być może sporo to wyjaśni. (2012/12/05 16:53)

retek

szczupaki toniowe tote które polują na sieję i sielawe wgłebokich i dużych głebokich jeziorach ,są to z reguły duże trudne do złowienia ryby  (2012/12/06 20:52)

u?ytkownik32263

Szczupaki "toniowe" są to osobniki o bardzo znacznych rozmiarach które występują w dużych, czystych i bardzo głębokich zbiornikach wody stojącej. Jak nazwa wskazuje ich gówny obszar polowań to "toń" czyli woda otwarta. A to dlatego że wyspecjalizowały sie one w polowaniach na sieje i sielawy stąd druga ich nazwa "sielawowce". Są to ryby niesamowicie trudne do złapania bo raz że żerujące nietypowo, nie przy dnie jak "zwykłe" szczupaki, dwa jako duże osobniki są one przebiegłe oraz trzy że osobniki te ciągle się przemieszczają za stadami sielaw i sieji. Niestety jest ich coraz mniej głównie ze względu na wymieranie ich ulubionego pokarmu: sieji i sielawy oraz rybackie sieci pływające. Słyszałem że problemem też jest ich "niechęć" do przestawienia się na inny pokarm i miejsca żerowania bardziej typowe dla tego gatunku. Ale czy to prawda, nie wiem. (2012/12/06 21:17)

LABEO

Szczupak toniowy potocznie nazywany głębinowym bynajmniej u mnie w regionie specyfikuje się bardzo mocnym ubarwieniem(typowo szczupakowym-wyraziste mocne barwy)krótki i masywny co automatycznie oznacza że przy nieznacznej długości osiąga dość dużą wagę -tzw.pistolet przy długości około 50 cm. waży około 1/3 mniej niż gruntowy osobnik-to tylko moje spostrzeżenia i skromne doświadczenie więc proszę psów nie wieszać tylko przemyśleć i poczytać lub dziadka zapytać. (2012/12/06 21:47)

adamo0

Szczupak toniowy potocznie nazywany głębinowym bynajmniej u mnie w regionie specyfikuje się bardzo mocnym ubarwieniem(typowo szczupakowym-wyraziste mocne barwy)krótki i masywny co automatycznie oznacza że przy nieznacznej długości osiąga dość dużą wagę -tzw.pistolet przy długości około 50 cm. waży około 1/3 mniej niż gruntowy osobnik-to tylko moje spostrzeżenia i skromne doświadczenie więc proszę psów nie wieszać tylko przemyśleć i poczytać lub dziadka zapytać.

Kolego Łukaszu.Psów niewolno wieszać! (2012/12/06 22:15)

LABEO

Szczupak toniowy potocznie nazywany głębinowym bynajmniej u mnie w regionie specyfikuje się bardzo mocnym ubarwieniem(typowo szczupakowym-wyraziste mocne barwy)krótki i masywny co automatycznie oznacza że przy nieznacznej długości osiąga dość dużą wagę -tzw.pistolet przy długości około 50 cm. waży około 1/3 mniej niż gruntowy osobnik-to tylko moje spostrzeżenia i skromne doświadczenie więc proszę psów nie wieszać tylko przemyśleć i poczytać lub dziadka zapytać.

Kolego Łukaszu.Psów niewolno wieszać!

To ja wiem,ale nie wszyscy koledzy z Wędkuje o tym pamiętają więc mam nadzieję że najpierw przemyślą swą wypowiedz. (2012/12/06 22:25)

Iras1975

Co to jest szczupak toniowy ? Jego nazwa wiąze sie tylko z inną strefą ''zamieszkania" :)  Gdzie występuje i czy moze występywać w kilku hektarowych, głębokich,czyściutkich  wyrobiskach zwirowych? Każda info. jest dla mnie ciekawe .

Takiej ryby raczej nie zapniesz łowiąc z brzegu. To ryba otwartej wody i zwykle specjaliści od trollingu się z nimi fotografują.

Dla nas to prawie jak Yeti.:)

(2012/12/06 23:09)

u?ytkownik32263

O ubarwieniu nie będę pisać bo to zależy od środowiska. Im czystsza woda,a takie głównie zasiedlają, tym będą raczej jaśniejsze a nie ciemniejsze. Ale z tym że są to osobniki  krótkie i grube nie zgodzę się. One właśnie są długie, bardzo umięśnione lecz nie spasłe jak wymienione przez Ciebie gruntowce. I jak Irek napisał łowione są prawie tylko przez specjalistów od trola, bardzo rzadko zwykły wędkarz ma z nimi do czynienia. Coś jak z trocią jeziorową, zresztą zajmują z nią identyczną niszę ekologiczną.
Pozdrawiam! (2012/12/06 23:34)

perwer

Łukasz, kiedyś jeden z polityków zaczął na jednej z debat rozmawiać o gospodarce ,a był z zawodu rolnikiem i nie miał bladego pojęcia o czym gada. To ekonomista zaczął sie z niego smiać i zabawnym tonem mówi mu ,że jego słowa maja tyle wspólnego co premier Oleksy z włosami ,a ten mu na to : to pan widział gospodarstwo jak moje hodowane świnie niebo.
To tem mu gada : co ma chłopie gospodarka z gospodarstwem wspólnego ?

Podsumowują myślę że wiesz tyle na temat szczupaka toniowego ,co ten poseł -rolnik na temat gospodarki.Bez urazy.Chyba że szczupaki Toniowe zaczynają karłowacieć ,o czym nie wiem ,to przepraszam. (2012/12/07 07:38)

Jack14

Szczupak to szczupak a nie jakiś tam "toniowy".

"Toniowy" to jakiś wymysł lub nazewnictwo lokalne być może stosowane dlatego, że większe "zębacze" nie trzymają się blisko brzegu (jak pistoleciki) szukające lub inaczej czekającej łatwej zdobyczy w narybku. Duże osobniki "kontrolują" większy obszar akwenu bo nie muszą już się "ukrywać" przed innymi młodymi drapieżnikami i mała rybka też nie jest dla niego obiadem.

(2012/12/07 16:58)

Lipkor

...czyli szczupak toniowy to potwór słusznej wielkości, jak ten dla przykładu (foty ze strony: http://www.wedkowaniekoronowo.pl/  )  

(2012/12/07 17:21)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

LABEO

Łukasz, kiedyś jeden z polityków zaczął na jednej z debat rozmawiać o gospodarce ,a był z zawodu rolnikiem i nie miał bladego pojęcia o czym gada. To ekonomista zaczął sie z niego smiać i zabawnym tonem mówi mu ,że jego słowa maja tyle wspólnego co premier Oleksy z włosami ,a ten mu na to : to pan widział gospodarstwo jak moje hodowane świnie niebo.
To tem mu gada : co ma chłopie gospodarka z gospodarstwem wspólnego ?

Podsumowują myślę że wiesz tyle na temat szczupaka toniowego ,co ten poseł -rolnik na temat gospodarki.Bez urazy.Chyba że szczupaki Toniowe zaczynają karłowacieć ,o czym nie wiem ,to przepraszam.

Tak jak napisałem,w mojej okolicy taką potoczną nazwę nosi szczupak głębinowy,toniowy,gruntowy ,denny a jeśli w innym rejonie Polski inaczej jest nazywany to przepraszam-moja wina i niewiedza :-))) (2012/12/07 17:35)

covent

...czyli szczupak toniowy to potwór słusznej wielkości, jak ten dla przykładu (foty ze strony: http://www.wedkowaniekoronowo.pl/  )  

To ponoć nieoficjalny rekord szczupaczka i raczej nie toniowego:) 1,56m i 29kg ale prawdopodobnie sklusowany w siec. Pisali o nim nawet w angielskiej prasie.

(2012/12/07 18:43)

u?ytkownik140532

Czy na tej sali są sami naiwniacy? Jak często w Polsce się zdarza, by łowić etycznie (kilkanaście lat temu okres ochronny zaczynał się w marcu) ;a przynajmniej  legalnie - szczupaki spod lodu? Już od wejścia widzę ,że facet,  trzyma rybę skłusowaną w jakiś sposób : czy to na sieć czy na oczko ( na 80%) albo i  "na klepę ". (2012/12/07 18:56)

JOPEK1971

To ponoć nieoficjalny rekord szczupaczka i raczej nie toniowego:) 1,56m i 29kg ale prawdopodobnie sklusowany w siec. Pisali o nim nawet w angielskiej prasie.
Ta fota to kiepskiej jakości fotomontaż,a nie żaden nieoficjalny rekord.Szczupak "toniowy"to szczupak żerujący głównie na sielawie która występuje w głębokich jeziorach.Takie szczupaki zawsze przebywają w pobliżu ławicy tych łosośiowatych rybek ;-)

(2012/12/07 19:15)

luxxxis

O tym szczupaku z fotki powyżej było już głośno-google nie boli...i żaden to rekord zresztą.Nazwa toniowy przylgneła do szczupaka z racji miejsca w którym przebywa-w toni,to nie jest podgatunek:)podobnie jak do okonia-głebinowy.Dwa szczupaki -jeden żerujący pod pomostem,drugi obok,będą się różnić ubarwieniem ale to nadal ten sam gatunek.... (2012/12/07 20:34)

Lipkor

Czy na tej sali są sami naiwniacy? Jak często w Polsce się zdarza, by łowić etycznie (kilkanaście lat temu okres ochronny zaczynał się w marcu) ;a przynajmniej  legalnie - szczupaki spod lodu? Już od wejścia widzę ,że facet,  trzyma rybę skłusowaną w jakiś sposób : czy to na sieć czy na oczko ( na 80%) albo i  "na klepę ".

Zdjęcie wrzuciłem dla przykładu wielkości ryby, a Ty tu rozprawki piszesz typu: co, jak, i dlaczego... (2012/12/07 22:05)

Iras1975

Fotomontaż, jego prawy łokieć jest za wysoko i w taki sposób nie utrzymał by ryby tych rozmiarów, do tego cienie na zdjęciu i kolory aż kłują w oczy.

(2012/12/07 22:54)