Co to jest JERK? Proszę o wytłumaczenie.

/ 9 odpowiedzi
Jestem troche zacofany przez problemy zdrowotne. Czytam gazety, fora i nie rozumiem. CO TO JEST DŻERK? Czym on sie różni?
mathew24

jerk kolego to wobler bezsterowy, pływający lub tonący, stosujemy go głównie do połowu szczupaków i okoni, prowadzi sie go poprzez podszarpywanie wędziskiem przez co jego praca przypomina ruchy prawdziwej rybki, jerki to bardzo skuteczne przynęty na szczupaka zwłaszcza na płytkich i zarośniętych łowiskach sam się o tym przekonałem, jerkien wywabiłem z zielska wiele szczupaków (2011/05/31 16:37)

SiwyDym

Witam.A no jak pisano wcześniej,jerk to nic innego jak wobler bez sterowy.Są pływające i tonace wersje w kilku rozmiarach i ciężarach,na rózne rodzaje łowisk.Łowienie na takie coś wygląda tak,że zarzucamy przynete i wykonując różne ruchy szytówką prowadzimy przynętę wabiąc szupłego.Najlepiej starać się imitować w półżywą rybke lub ranną.Jeśli chodzi o producentów ja stosuję jerki(slidery) firmy salmo w rozmiarach 12-15cm.Kolory które spisuja sie na moich wodach to hot perch,real roach,blue marabell.połamania wszystkim (2011/05/31 20:09)

Artur z Ketrzyna

jerk kolego to wobler bezsterowy, pływający lub tonący, stosujemy go głównie do połowu szczupaków i okoni, prowadzi sie go poprzez podszarpywanie wędziskiem przez co jego praca przypomina ruchy prawdziwej rybki, jerki to bardzo skuteczne przynęty na szczupaka zwłaszcza na płytkich i zarośniętych łowiskach sam się o tym przekonałem, jerkien wywabiłem z zielska wiele szczupaków

(j. ang.) Jerk - szarpać. To znaczy że są to przynęty którymi się poszarpuje. Co do predmówcy zgodzę się że są skuteczne na szczupaka na płytkich wodach, gorzej z zarośniętymi  miejscami, a zwłaszcza slajdery. Te po pod szarpnięciu odbijają na boki tak więc odrazu lądują w zawadach. Ale do prowadzenia nad zielskiem to się nadają, zwłaszcza te pływające. Wtedy robią niezły plusk którym dodatkowo prowokują szczupaka. Śmiało mogą zastąpić błystki wahadłowe. Polecam 7 cm slajderki są uniwersalne, bo 5 cm mają małe kotwiczki a jak wstawisz większe to już ciut gorzej pracują. Z tym że do jerków potrzebujesz sztywniejszego kija, a dokładnie wędki kastingowej. Kastingowa jest sztywniejsza i wyposażona w multiplikator, choć i przy odrobinie wprawy poradzisz też se kołowrotkiem z stałą szpulą (spiningowym).

Ps. Jeśli ktoś w odpowiedzi podaje linka, to lepiej zajrzyj, bo tam znajdują się odpowiedzi na twoje pytanie. A nie.... Nikt tu nie będzie kopiował czyiś artykułów, bo to jest wtedy plagiat (a to jest na tym forum zabronione).
(2011/05/31 20:15)

jbkka

Kolego Adamie piszesz żeby nie przysyłać Ci linków, a sam dajesz nam link na stronę Google. Wracając do Twojego pytania jerk to nie jest łatwa technika, trzeba mieć odpowiedni zestaw i przynęty. Jeśli nie łowiłeś na multiplikator i nie robisz sam jerków to nauka samemu będzie Cię drogo kosztować i pewno się zniechęcisz. Najlepiej jak umówisz się z kimś kto umie łowić tą techniką. Warto ją poznać ponieważ jest bardzo skuteczna. Jak ni to zacznij od popperów. (2011/06/03 21:11)