Co sądzicie o tych kołowrotku ?

/ 22 odpowiedzi
Cześć mam problem z wyborem kołowrotka .Chciał bym mieć wytrzymały kołowrotek spinningowy na szczupaka do wędki robinson Carbon mix spin master 270 , 10-30gMam na oko te modele ale może coś wy podpowiecie .-SHIMANO CATANA 2500rb-Shimano alvio 2500rb-Dragon viper rd835Może wy coś doradzicie mam na kołowrotek 140zł.
Tom998

dobry sprawdzony kołowrotek za dobrą cenę polecam-SHIMANO CATANA 2500rb (2012/04/14 19:54)

ziomo005

A plecionke jako do niego kolor i grubosć (2012/04/14 20:20)

Wodziniak

Jeśli chodzi o firmę to używam i mogę Ci polecić Sufixa albo PowerPro.

W przypadku tej pierwszej to konkretnie Sufix 832 w kolorze Neon lime (jasnozielony). 
Jeśli chodzi o drugą to Power Pro 8 Slick w kolorze żółtym.

Grubość 0,18 mm będzie wystarczająca - pozwoli na daleki rzut, na pewny hol większej sztuki no i pozwoli uwolnić siłowo przynętę z większości zaczepów.

Jeśli nie lubisz jaskrawych to masz też inne kolory.

Obie plecionki są zajefajne. Przede wszystkim są gładkie i nie czujesz żadnych szmerów podczas prowadzenia przynęty, że już o holu nie wspomnę. O wytrzymałości nie będę Ci pisał bo w przypadku tych marek to oczywiste.

(2012/04/16 05:35)

ziomo005

A niewystrasze ryb zółtym kolorem ? A jescze powiedz mi coś o ołowrotku shimano alivio 25 00rb czy na szczupaka bedzie dobry ? z góry dzięki za odpowiedz 
(2012/04/16 07:11)

Wodziniak

Szczupaka nie wystraszysz, z resztą i tak przecież masz wolfram albo stalkę.

Alivio do spinningu nie kupuj, to dobry w swojej klasie kołowrotek, ale raczej do spławika i lekkiej gruntówki. Do spinningu to Catana jest najtańszym rozwiązaniem, ale musisz wiedzieć, że  przy intensywnym łowieniu po pewnym czasie mogą zacząć pojawiać się pewne luzy. W tej strefie cenowej nie kupisz kołowrotka do spinningu, a jeśli jakiś producent pisze że kołowrotek za 150 zł jest dobry do spinningu, to znaczy, że nie ma pojęcia o spinningowaniu i wciska Ci kit, żeby tylko coś sprzedać. 

W tych pieniądzach możesz jedynie kupić kołowrotek, który przez jakiś czas może posłużyć do spinningu, a Catana wyjątkowo dobrze sprawdza się w tej roli, o czym świadczą liczne pozytywne opinie spinningistów używających tego modelu.

Jeśli mogę coś doradzić, to jak będziesz w sklepie, zamontuj do swojego wędziska, rozmiar 4000, zwłaszcza że nastawiasz się na szczupaka. Jeśli będzie Ci pasował to weź go zamiast 2500. Większy model ma zawsze mocniejszą przekładnię, więc o wiele dłużej Ci posłuszy. Jedyny minus jest taki, że będziesz musiał nawinąć nieco podkładu na szpulę, ale to przecież żaden problem.

pozdrawiam :)

(2012/04/16 09:51)

ziomo005

dzięki za odpowiedz tylko szkoda ze ten alivio nie będzie dobry bo niemam za dużo kasy  (2012/04/16 15:04)

Wodziniak

Jak byś go kupił do spina to byś go stosunkowo szybko zajechał i dopiero wtedy było by szkoda kasy :) (2012/04/16 15:43)

ziomo005

wiesz ja jestem niedzielnym wędkarzem i łowie na przynętę 12 g max .
(2012/04/16 16:05)

Wodziniak

A jak zaczniesz częściej łowić?

Oczywiście możesz kupić Alivio, wiele osób pewnie go używa do spina i jest zadowolonych, ale do czasu. Do spinningu musi być mocniejszy młynek. Szkoda kasy na coś, co nie jest do tej metody przeznaczone. 

Podczas kilku godzin spinningowania wykonujesz przynajmniej 100 rzutów, przy łowieniu na spławik czy grunt kilkanaście, może trochę więcej, poza tym jeśli łowisz w rzece to masz dodatkowe obciążenie wynikające z uciągu wody, w wodach stojących na szczęście nie.

(2012/04/16 16:23)

ziomo005

Miałeś doczynienia z tym kołowrotkiem jakim obecnie kręcisz  (2012/04/16 16:40)

Wodziniak

Obecnie do lekkiego spina mam Twin Powera 2500 MgS, a do cięższego łowienia Twin Power 4000 FB. Oba od dwóch sezonów chodzą jak masełko. Łowię głównie na Wiśle. Jesienią katowałem większego na sandaczach średnio 3-4 razy w tygodniu na Bugu. Młynki super, tylko inna kaska, też musiałem kombinować żeby na nie odłożyć.

Wcześniej przerabiałem SuperX GT 2500 ale zgubiłem, też był spoko, ale dużo ciężej się kręcił, nie ta klasa. Mam starego Super Aero 1000, ale to jak się jeszcze bawiłem z robakami :) Miałem też młynki innych firm, ale odstawiłem do lamusa i pozostałem przy Shimaniakach. Po prostu wiem za co płacę.

(2012/04/16 16:49)

owczarki

Twin Power 4000 FB kosztuje ok 800zł firma jest ok ale czy daiwa nie była by i tańsza i lepsza chodzi cenę  (2012/04/17 19:20)

Wodziniak

Czy byłaby tańsza? Zależy jaki model masz na myśli. Niektóre modele będą droższe, a te słabsze będą tańsze. Z resztą tak samo można sformułować pytanie w przeciwną stronę, czyli "Czy Shimano byłoby tańsze?"

Wchodzimy w temat podobny do "Co jest lepsze - BMW czy Mercedes?" Zarówno Shimano jak i Daiwa mają grono swoich wiernych użytkowników, którzy będą wierni swojej marce. 

Jak kupowałem swojego TwinPowera kolega namawiał mnie żebym go nie kupował tylko Caldię, bo jest nią zachwycowny. Trudno z resztą żeby nie był przy młynku za tysiaka. Ja swoim TP też jestem zachwycony. Kumplowi też się bardzo podoba, ale powiedział że będzie wierny Daiwie, a ja z kolei Shimano. 

(2012/04/18 10:40)

owczarki

szukam właśnie kołowrotka i mam dylemat czy kupić takiego za 500zł daiwa czy zbierac dalej  na shimano  (2012/04/19 16:08)

Wodziniak

Od Stradica w górę masz młynki jak to się mówi "nie do zarżnięcia" przez wiele spinningowych sezonów, które cały czas chodzą jak masełko. Kropelka smaru przez dziurkę 2 razy w sezonie i sprawa załatwiona. Po kilku latach chodzi jak nówka sztuka. (2012/04/20 09:18)

piotrcarp

szukam właśnie kołowrotka i mam dylemat czy kupić takiego za 500zł daiwa czy zbierac dalej  na shimano 

Jaak szukasz kolowrotka w granicach 500 to mozesz kupic daiwe exceler x mam taki kilka miesiecy i dziala jak narazie rewelacyjnie hamulec idealny (2012/04/22 10:53)

owczarki

dzieki wszystim za info wybieram się do sklepu aby teraz obejrzeć wizualnie sprzęt . (2012/04/22 22:28)

piotrcarp

dzieki wszystim za info wybieram się do sklepu aby teraz obejrzeć wizualnie sprzęt .

To pochwal sie co kupiles albo co ci sie spodobalo (2012/04/23 18:26)

owczarki

obcięto mi budżet i zamówiłem  daiwa regal plus bri 5500 ab  juz http://takaryba.com/strona_produktu.php/info/p10640_Daiwa-Regal-Plus-BRi-5500-AB.html

zamówiłem go tylko u nas w sklepie bo oglądałem go akurat był dla jakiegos innego klienta zamówiony i czekał do odbioru .myślę że niepowinien przynieść mi wstydu.

wcześniej jednak kupiłem jaxona bo mi stary kołowrotek ze starości odmówił posłuszeństwa i pilnie potrzebowałem na zaraz sprzętu bo lada dzień zawody.w praktyce trochę za ciężki ale dość ciekawie jak za tą ceną jak na razie śmiga

KOŁOWROTEK JAXON TOP CARP FRXL:  500 

(2012/04/26 21:55)