Zaloguj się do konta

Co robić ze złowionymi okoniami ?

utworzono: 2013/08/28 12:20
saviano

Może dla jednych to banalne pytanie, ale mnie nieco nurtuje. Wybieram się w najbliższym czasie połapać na bocznego troka okonie i zamierzam zabrać kilka sztuk (oczywiście wymiarowych, ale wg. osobistego uznania nieco większy wymiar). Ostatnio sąsiad mnie poczęstował smażonymi pasiakami i posmakowały nie tylko mnie. Czytałem na forum o uśmiercaniu i od razu o oprawianiu, ponieważ im później po uśmierceniu ryby, tym trudniej ją oskrobać. Osobiście skłaniam się ku pakowaniu ich w siatce. Fanatykom C&R z góry dziękuję za jedyną słuszną ich zdaniem radę. Owszem, ryby szanuję, ale lubię się nimi także delektować, a ze sklepu ryby mogą mieć różne źródła pochodzenia, nie wspominając już o świeżości, ale to temat na inną dyskusję.

Z góry dzięki
[2013-08-28 12:20]

Ale o co właściwie kol. chodzi ? Co ma wynikać z tego wywodu ?
[2013-08-28 12:28]

grzesiek35

No właśnie,nie bardzo wiadomo o co chodzi? Domyslam sie,że kolega nie wie kiedy je skrobac. Moja rada taka: "pakuj" je do siaty( tak jak stwierdziłes) i w domu je oskrob.Pozdrawiam.
[2013-08-28 12:33]

bonek18

Jestem akurat fanatykiem wypuszczania zwłaszcza okoni. Jeżeli chodzi o przetrzymywanie to należy przetrzymywać je w siatce według RAPR. Z zabiciem ich i przetrzymywaniem było by podobnie ale nie są to ryby łososiowate które po złowieniu należy od razu zabić. Ryb na łowisku skrobać nie wolno. W razie kontroli jak strażnik ma cie sprawdzić jak ryba była by bez głowy? Ryby wymiarowe zabieramy do domu i tam już robisz z nimi co chcesz.
[2013-08-28 12:41]

CZzesio

Cześć :) Jak nigdy jeszcze nie skrobałeś okoni , to do domu weź tylko jednego na próbę . Okonie naprawdę ciężko się skrobie jak ktoś nie ma doświadczenia i opracowanego sposobu .
Są specjalne skrobaczi , można też kapslem , można też obedrzeć za skóry ....ale wszystko wymaga troszkę praktyki .
[2013-08-28 12:43]

No przecież jeszcze wczoraj była dysputa o skrobaniu ryb w której uczestniczyło parnaście osób - i konsensusem zostało stwierdzone , że ryby MOŻNA oskrobać nad wodą ! / nie jest to niezgodne z regulaminem APR / , choć dla niektórych jest to nie etyczne  
[2013-08-28 12:45]

jacenty75

Czy zabierać i gdzie skrobać to już mi się przejadło a w temacie jak skrobać dodam tylko, że ja zawsze przed samym skrobaniem przyciskuje mocno nożem ogon okonia do deski i drugą ręką ciągnę za głowę aż "chrupnie". Wydaje mi się, że wówczas łuski łatwiej schodzą. [2013-08-28 13:23]

saviano

Dziękuję ślicznie koleżankom i kolegom ;-)
Mała literówka się wkradła do tytułu. Generalnie postanowienia i przemyślenia mam takie: pakuję do bagażnika auta deskę, nóż oraz jak nie zapomnę to nabędę skrobaczkę. Będę je pakował w siatę, a na koniec, po spakowaniu sprzętu się z nimi rozprawię. Jeszcze muszę nabyć saperkę, ponieważ skrobanie ryb w domu jest wyjątkowo brudne, tzn. najbliższa okolica jest wyjątkowo zapaskudzona, z czego moja małżonka niezbyt się cieszy...

Pozdro
[2013-08-28 14:44]

I tak trzymaj. [2013-08-28 15:00]

hugo55

Najlepszym narzędziem jest nóż do krojenia pieczywa.A po oskrobaniu bardzo dobra jest zupa rybna z okoniami(tuszki).
[2013-08-28 15:56]

wirefree

Okonie są pyszne najlepiej filetowac oddzielajac ze skóry całkowicie albo sciagnać skore małymi cązkami. Jesłi skrobanie to na świeżo bo póżniej trochę trudniej odchodzą łuski.


[2013-08-28 16:52]

Artur z Ketrzyna

Dziękuję ślicznie koleżankom i kolegom ;-)
Mała literówka się wkradła do tytułu. Generalnie postanowienia i przemyślenia mam takie: pakuję do bagażnika auta deskę, nóż oraz jak nie zapomnę to nabędę skrobaczkę. Będę je pakował w siatę, a na koniec, po spakowaniu sprzętu się z nimi rozprawię. Jeszcze muszę nabyć saperkę, ponieważ skrobanie ryb w domu jest wyjątkowo brudne, tzn. najbliższa okolica jest wyjątkowo zapaskudzona, z czego moja małżonka niezbyt się cieszy...

Pozdro

Jeśli użyjesz miski z wodą. To będzie czyściutko. Ja tak skrobie okonki w domciu, całe pod wodą i skrobamko. Zero łusek, no może kilka na wannie...
[2013-08-28 16:57]

kubabeee

Kiedyś spotkałem starego (poważnie starego) wędkarza nad wodą. Powiedział że nie widzi problemu z okoniem. Zabiera do domu i tam się z min rozprawia a robi to w prosty sposób: przed skrobaniem wsadza go na 5 sek. do wrzątku i łuska schodzi jak z karasia.
Nie sprawdzałem ale jak się ktoś odważy to poproszę o info :)

pzdr
[2013-08-28 21:06]

kedzio

Koledze chodzącemu ze spinningiem po krzaczorach życzę powodzenia w dziedzinie przetrzymywania złowionych okonie w siatce zgodnej z RAPR. Okonie się ciężko oprawia? Hehe! Dobre! Jest kilka sposobów, tylko trzeba chcieć! A pytającemu autorowi wątku odpowiem tak : Jak siedzisz na tyłku, to siata i po zakończeniu wędkowania centralnie w łeb. Natomiast jak łazikujesz ze spinem po krzaczorach, to w łeb, gardełko ciach... i do torby - oczywiście po wpisaniu do rejestru. Jeśli ryby utrzymasz w wilgoci, nie będzie problemu z oprawianiem nawet po powrocie do domu. Ludzie czy wy naprawdę macie takie problemy? [2013-08-28 21:36]

NieDobrak

a z grilla jaki dobry :) przygotowany , wymyty do środka masełko, zioła co kto woli i łuskami nad żar .Super pyszna sprawa :)
[2013-08-28 22:07]

saviano

Koledze chodzącemu ze spinningiem po krzaczorach życzę powodzenia w dziedzinie przetrzymywania złowionych okonie w siatce zgodnej z RAPR. Okonie się ciężko oprawia? Hehe! Dobre! Jest kilka sposobów, tylko trzeba chcieć! A pytającemu autorowi wątku odpowiem tak : Jak siedzisz na tyłku, to siata i po zakończeniu wędkowania centralnie w łeb. Natomiast jak łazikujesz ze spinem po krzaczorach, to w łeb, gardełko ciach... i do torby - oczywiście po wpisaniu do rejestru. Jeśli ryby utrzymasz w wilgoci, nie będzie problemu z oprawianiem nawet po powrocie do domu. Ludzie czy wy naprawdę macie takie problemy?


W tym roku powróciłem do łowienia po kilkunastu latach przerwy i miałem właśnie taki mały dylemat. Chciałem się tylko dowiedzieć, co inni z okoniami robią po złowieniu. Sąsiad ostatnio ich nieco nałapał i przyniósł kilka na spróbowanie. Postanowiłem swoich sił spróbować z okoniami, ponieważ mi i żonie bardzo posmakowały...

Pozdro
[2013-08-29 07:10]

berthold

ja okoni poniżej 25 cm nie zabieram taka zasada ale też do głowy by mi nie przyszło aby okonia skrobać bo i po co skoro lepiej ściągnąć z niego całą skurę jednym ruchem tylko trzeba naciąć tuż przy skrzelach trochę wprawy i trwa to sekundy
[2013-08-29 09:47]

saviano

Ciekawy sposób wart niewątpliwie uwagi i wypróbowania.

Thx & pozdro
[2013-08-29 12:48]

janglazik1947

Jestem tego samego zdania. Nie zabieram krasnali , a okonie po prostu obciągam ze skóry i przy okazji filetuję palcami oddzielając mięso od ości. Dla mojej żony PYCHA.
[2013-08-29 13:56]

jurek

Moim zdaniem najlepsza jest skórka razem z okoniem .
[2013-08-29 15:25]

kedzio

Okoń dobrze umyty, smażony na masełku nawet bez obdzierania ze skóry, sam z niej wyłazi kiedy się go konsumuje. Ale można go oprawić bez problemu, tylko trzeba się tematem zainteresować i nieco poszperać w sieci. Jest kilka sposobów na szybki demontaż łuski lub skóry. [2013-08-29 16:50]

cytryn74

Jak można obrać okonka ze skóry??? Przecież ona jest wisienką na torcie !!Ja jeśli chcę zabrać pasiaka, skrobię je i patroszę od ręki zaraz po złowieniu gwarantuje to jego świeżość, ewentualnie jeszcze dorzucam do torby jakąś pokrzywkę. [2013-08-29 21:12]

A nie lepiej wsadzić do słoika z octem
[2013-08-31 20:30]

rysiek38

po wypatroszeniu trza się delikatnie wciąć miedzy s skóre a tuszkę i dociskajac palcem nożyk delikatnie ciągnąc ,schodzi skóra z łuskami i moim zdaniem nie ma smaczniejszej rybki,ja tylko na masełku z dodatkiem wegety .tą metodą oprawienie  jednej sztuki zajmuje mi ok minuty.nie powiem ,opanowanie tej sztuki nie przyszło mi łatwo ale było warto ...ale tu proszę Was jedzcie okonki ze smakiem ale z umiarem bo z okoniem coraz gorzej a to bardzo fajna rybka mimo że kiedyś uchodziła za szkodnika.mój rekord to ponad 80 sztuk na spina w ciągu popołudnia a na tygielku wylądowały 4
[2013-08-31 21:24]

Filetowanie OKONIA filmik;-)

https://www.youtube.com/watch?v=Z0GDzX1fziY
[2013-09-02 01:59]

mallina

najlepszy sposób bez zbednych wydatków--zwykła tarka do warzyw i na grubych oczkach w minutkę oskrobiesz.
zanim wziąłem tarkę do ręki męczyłem się pół godziny z nożami a tarką po minucie było już po
[2013-09-03 14:27]

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia