Co robić ze złowionymi okoniami ?

/ 38 odpowiedzi
rysiek38


po wypatroszeniu trza się delikatnie wciąć miedzy s skóre a tuszkę i dociskajac palcem nożyk delikatnie ciągnąc ,schodzi skóra z łuskami i moim zdaniem nie ma smaczniejszej rybki,ja tylko na masełku z dodatkiem wegety .tą metodą oprawienie  jednej sztuki zajmuje mi ok minuty.nie powiem ,opanowanie tej sztuki nie przyszło mi łatwo ale było warto ...ale tu proszę Was jedzcie okonki ze smakiem ale z umiarem bo z okoniem coraz gorzej a to bardzo fajna rybka mimo że kiedyś uchodziła za szkodnika.mój rekord to ponad 80 sztuk na spina w ciągu popołudnia a na tygielku wylądowały 4 (2013/08/31 21:24)

u?ytkownik123896


Filetowanie OKONIA filmik;-)

http://www.youtube.com/watch?v=Z0GDzX1fziY (2013/09/02 01:59)

mallina


najlepszy sposób bez zbednych wydatków--zwykła tarka do warzyw i na grubych oczkach w minutkę oskrobiesz.
zanim wziąłem tarkę do ręki męczyłem się pół godziny z nożami a tarką po minucie było już po (2013/09/03 14:27)

mlodystm


Śmiać mi się chce... Wszyscy C&R No Kill, a jednak wiedzą jak dobrze oskrobać okonia ;)
ale mniejsza, z tych wszystkich pomysłów sąsiad miał deseczke i kapselek od piwa, lub jak ktoś poradził wrzątkiem zlać i schodzi łuska (2013/09/03 22:50)

kamil-jasinski


http://www.youtube.com/watch?v=Z0GDzX1fziY  popatrz na to..
(2013/09/03 23:13)

czerwcowy0520


Ja okonie wypuszczam bezwarunkowo bo mało jest ich u mnie, tak wytępione...ale kumpel łowi i czasem zabiera jedną dwie sztuki i ma swój patent na grillu albo ognisku, bez obierania z łusek. Tylko patroszy odcina łebek, nabija tuszkę na patyk lub kładzie na grillu, jak skórka zaczyna bomblować to zdejmuje na talerz i skóra , oraz kręgosłup i ości sama odchodzi, ciekawy patent. (2013/09/04 09:36)

cichy19981808


Najlepiej odrazu po zlowieniu zawinąc go w szmatke lób jakąs chuste i tak zakonserwowany okon przerzyje nawet kilka godzin  polecam ten sposub i przynajmniej niemęczysz ryby pozdro i polamania kija (2013/09/05 21:19)

Iras1975


Można tak.. (2013/09/05 22:01)

Iras1975


Albo tak.. Wszystko zależy od potrzeb i pewnego stanu świadomości, który osiąga się po jakimś czasie. (2013/09/05 22:04)

zbynio5o


Najlepiej odrazu po zlowieniu zawinąc go w szmatke lób jakąs chuste i tak zakonserwowany okon przerzyje nawet kilka godzin  polecam ten sposub i przynajmniej niemęczysz ryby pozdro i polamania kija


ŁŁŁŁŁOOOO MATKO  !!!

(2013/09/05 23:40)

u?ytkownik65213


Najlepiej odrazu po zlowieniu zawinąc go w szmatke lób jakąs chuste i tak zakonserwowany okon przerzyje nawet kilka godzin  polecam ten sposub i przynajmniej niemęczysz ryby pozdro i polamania kija


ŁŁŁŁŁOOOO MATKO  !!!



I CÓRKO!!!! (2013/09/06 00:10)

haja


Najlepiej odrazu po zlowieniu zawinąc go w szmatke lób jakąs chuste i tak zakonserwowany okon przerzyje nawet kilka godzin  polecam ten sposub i przynajmniej niemęczysz ryby pozdro i polamania kija


ŁŁŁŁŁOOOO MATKO  !!!



I CÓRKO!!!!


Wytłumacz no się kolego z tego "przeżyje" - to co zawijasz żywą w chustę ? Mam nadzieję, że obchodzenie się z rybami lepiej Ci wychodzi niż pisanie bez błędów ortograficznych ... (2013/09/06 09:09)