Co radzicie na brzydki zapach karpia ?

/ 29 odpowiedzi

Witam.

Ma w okolicy mały stawik w którym pływają karpiki (30-40cm), jest tam coraz ciężej z wodą przez co łapiemy je na wędki aby nie pozdychały z braku tlenu, wody jest co roku mniej więc na pewno się nie utrzymają.

To mały stawik i bardzo płytki, karpiki większość dnia przebywają w mule i nie mają za bardzo gdzie się przeczyścić.

Ostatnio zabrałem 3 do domu, na patelnie i strasznie śmierdziały mułem, jak stary karp.

Jadłem już karpie wielkości 30-40 cm i były bardzo dobre, miód w gębie...

Co robicie  przed smażeniem z takim karpiem który ma zapach mułu ?

Macie możne jakieś specjalne przepisy na potrawy z karpia które zabiją brzydki zapach ? 

Ten wątek został zablokowany - nie możesz odpowiadać na posty

tamtem


Posolić wodę, tak żeby była mocno słona, włożyć rybę i wstawić do lodówki na 2 godz.

Sól wyciąga zapach, warunek woda musi być bardzo zimna.

 

Próbowałem wcześniej moczyć w mleku, ale nie dawało to efektów.

Pozdrawiam.

 

 

(2012/07/13 13:23)

max2015


Ja też łowię na stawie. Łowiłem karasie, sumiki karłowate, okonie i one też mają taki posmak mułu. Ale ja je poprostu płuczę porządnie, zasypuje warzywkiem, oczywiscie w miarę rozsądku :)) potem przy smarzeniu dodaję cebulki pokrojonej w kostkę i listek laurowy. No jak dla mnie to pomaga :) (2012/07/13 13:30)

JakubNowak


Zamrozić rybę a potem przed smażeniem rozmrażać pod bieżącą wodą czyszcząc tą ostrą stroną gąbki do mycia garów. Ze śluzem zejdzie ten odór.

(2012/07/13 14:15)

sstachu


Dopraw rybę ja używam soli i pieprzu a następnie obłóż ją cebulą i koperkiem(można jeszcze skropić cytryną) zamknij szczelnie w pojemniku i wstaw do lodówki.Na następny dzień można troszkę dosolić i na patelnię.Cebula i koper wyciągają posmak mułu przez co rybka jest dużo smaczniejsza (2012/07/13 15:08)

mejson


Oprócz w/w sposobów możesz także rybę namoczyć w mleku. Mleko wyciąga nieprzyjemny zapach:] (2012/07/13 15:19)

Gruzinek


Tak najlepsze jest mleko; ja zostawiam na całą noc w mleku czyli w sumie około 6 - 8 godzin; potem wysuszam i mięsko pachnie rybą a nie mułem.
Stosowanie samych przypraw; tylko złagodzi (i to nie zawsze) zapach i posmak mułu. (2012/07/13 19:01)

mastifff


Możesz też zbierać rumianek, lawendę zamiast łowić ryby....;-) (2012/07/13 19:52)

Dawid1346


Od wczoraj karpiki leżały w lodówce posypane solą i obłożone cebulą.

Dzisiaj zostały usmażone i może nie ma już brzydkiego zapachu ale w smaku wyczuwa się jeszcze muł :(

Przy następnych karpikach spróbuje Waszych zaleceń. Dzięki

(2012/07/13 23:28)

Pitbul


.... czytam, czytam i z podziwu wyjść nie mogę !Respect dla Kolegów !:)T. (2012/07/13 23:47)

Iras1975


Co radzicie na brzydki zapach Karpia ?


Najlepiej nie jeść. Nałów sobie płotek, to będzie "mniejszy" kłopot.:)

Dodam, że moim zdaniem płotka jest smaczniejsza.

(2012/07/13 23:59)

JOPEK1971


Witam.

Ma w okolicy mały stawik w którym pływają karpiki (30-40cm), jest tam coraz ciężej z wodą przez co łapiemy je na wędki aby nie pozdychały z braku tlenu, wody jest co roku mniej więc na pewno się nie utrzymają.

To mały stawik i bardzo płytki, karpiki większość dnia przebywają w mule i nie mają za bardzo gdzie się przeczyścić.

Ostatnio zabrałem 3 do domu, na patelnie i strasznie śmierdziały mułem, jak stary karp.

Jadłem już karpie wielkości 30-40 cm i były bardzo dobre, miód w gębie...

Co robicie  przed smażeniem z takim karpiem który ma zapach mułu ?

Macie możne jakieś specjalne przepisy na potrawy z karpia które zabiją brzydki zapach ? 


0,75 "gorzkiej żołądkowej"i 15minut poczekac,nie czuc mułu,smakuje jak pstrąg z dzikiej rzeki.;-)))

(2012/07/14 00:08)

kawiorek


Jesli masz mozliwosc wez te karpie i trzymaj zywe w czystej wodzie w jakiejs balii bez jedzenia tak kolo tygodnia. Czesto zmieniaj wode i powinny stracic smak "mulu"

O matko, proponujesz tortury przed zjedzeniem ?Co jeszcze człowiek jest w stanie wymyślić....   ? Aż boję się pomyśleć....

????!!!...
(2012/07/14 10:10)

ryukon1975


Co radzicie na brzydki zapach Karpia ?


Najlepiej nie jeść. Nałów sobie płotek, to będzie "mniejszy" kłopot.:)

Dodam, że moim zdaniem płotka jest smaczniejsza.





Zgadzam się nie jedz tego,jedź na czystą wodę gdzie pływają normalne ryby.
Jak złowisz na rzece w nurcie pływającą nad otoczakami rybę na pewno nie będzie śmierdzieć. (2012/07/14 12:09)

u?ytkownik99254


Karpia do zlewu, zagotować półtora litra wody, polewać z jednej i z drugiej strony wrzątkiem. Podczas polewania śluz bieleje i zaczyna się odrywać płatami. Uważać, żeby nie ugotować ryby, ma być tylko sparzona. Wtedy nożem oskrobać do gołej skóry. 

Z ryby łatwo i gładko zejdzie cały śluz i warstwa właściwa z łuskami. Wtedy gwarantuję, żadnego smrodku nie będzie. Potem radzę rybę wymrozić przez jakiś czas.

Każdego karpia i lina niezależnie z jakiej wody pochodzi tak właśnie oczyszczam i wierz mi, jest to skuteczne.

Jak zbyt mocno oparzysz rybę, to będzie ci przy skrobaniu schodzić skóra aż do mięsa. Ale drogą prób i doświadczeń dojdziesz do wprawy i potem już jest łatwo. Dodam, że tak oparzoną rybę czyści się o wiele szybciej i łatwiej niż nie parzoną.

(2012/07/14 15:53)

JOPEK1971


Jesli masz mozliwosc wez te karpie i trzymaj zywe w czystej wodzie w jakiejs balii bez jedzenia tak kolo tygodnia. Czesto zmieniaj wode i powinny stracic smak "mulu"

O matko, proponujesz tortury przed zjedzeniem ?Co jeszcze człowiek jest w stanie wymyślić....   ? Aż boję się pomyśleć.... 

Olu,tak właśnie się przygotowuje karpie do sprzedaży.Kiedyś wiślane leszcze wpuszczano do jezior by straciły zapaszek fenolu,jesienią były odławiane jeziorka kilku hektarowe niewodem.
(2012/07/14 18:49)

Dawid1346


Ja zawsze karpika polewałem wodą z octem i ten śluz ładnie schodzi.

Teraz też tak zrobiłem, pomimo że rybka została dokładnie oczyszczona i tak w smaku jest nie taka jak powinna być.

Te karpiki które usmażyłem wsadziłem do zalewy octowej może da się zjeść.

Możesz też zbierać rumianek, lawendę zamiast łowić ryby....;-)




Najlepiej nie jeść. Nałów sobie płotek, to będzie "mniejszy" kłopot.:) Dodam, że moim zdaniem płotka jest smaczniejsza.



Rybki muszą w tym roku zniknąć z tego stawu bo jest zbyt niski stan wody, postanowiliśmy że część odłowimy wędkami i zjemy a resztę jeśli zajdzie taka potrzeba siecią. 

(2012/07/14 19:02)

basiasia


Jesli masz mozliwosc wez te karpie i trzymaj zywe w czystej wodzie w jakiejs balii bez jedzenia tak kolo tygodnia. Czesto zmieniaj wode i powinny stracic smak "mulu"

O matko, proponujesz tortury przed zjedzeniem ?Co jeszcze człowiek jest w stanie wymyślić....   ? Aż boję się pomyśleć.... 


Nie bój się myśleć. (2012/07/14 19:37)

u?ytkownik107205


Co radzicie na brzydki zapach Karpia ?


Najlepiej nie jeść. Nałów sobie płotek, to będzie "mniejszy" kłopot.:)

Dodam, że moim zdaniem płotka jest smaczniejsza.


Czy ty nie rozumiesz ,że pytanie dotyczy karpia ?
Nie zachowuj się cały czas jak jakiś bezmózgi osobnik
 , który cały czas jest z głupia frant  - tylko odpowiadaj na zadane pytanie. (2012/07/14 20:36)

Iras1975


No przecież odpowiedziałem "Najlepiej nie jeść." :) Coś cię chyba za mocno poniosło.

Więcej luzu.:)

(2012/07/15 10:36)

u?ytkownik99254


Dawid - jak polejesz octem to zejdzie sam śluz. Ja mówię jeszcze o warstwie pod śluzem. Wrzątek powoduje że wszystko schodzi aż do skóry właściwej, czy jak to tam nazwać. Na przykład lina w taki sposób oczyścisz do białego  -wiedziałeś że lin ma tak naprawdę białą jak śnieg skórę? 

Sam ocet nie daje takiego efektu.

(2012/07/15 20:27)

mateuszek0904


mój tata robi tak ;
bierze wypatroszona rybe
gotyje wose
polewa tą wodą i gdy ją poleje to od razy bierze nóz i j a skorbie w tedy schodzi tak jakby szlam z tej ryby i nie smierdzi (2012/07/15 20:35)

dallasek


Zdjąć z haka i wpuścić do wody.

A w markecie kupić pangę :) (2012/07/15 20:40)