Co potrzebne do metody gruntowej?
utworzono: 2012/11/24 21:17
chcialbym w przyszlym roku zacząc lowic na grunt co mi jest do tego potrzebne i ile co mniej wiecej kosztuje z góry dzieki za odpowiedz POZDRAWIAM
[2012-11-24 21:17]
A jakiej wędki masz zamiar urzywać zwykłej np.karpiówki czy jakiejś z drgającą szczytowką? Od tego należy zacząć. Napisze Ci czego Ja urzywam i podam średnie ceny jako że łowie nad jeziorem głównie płocie,liny oraz nie duże leszcze to kupiłem picker - lekka odmiana wędki gruntowej z drgającą szczytowką. Sert NitroQuiver o cw.max 30gr dł.300cm cena około 180zł do tego Kołowrotek Dragon Vipera 835 z tylnym hamulcem cena około 100zł ,żyłka Dragon Camou 0,22mm. Ten zestaw śmiało mi stracza na moje łowisko. [2012-11-24 22:04]
A jakiej wędki masz zamiar urzywać zwykłej np.karpiówki czy jakiejś z drgającą szczytowką? Od tego należy zacząć. Napisze Ci czego Ja urzywam i podam średnie ceny jako że łowie nad jeziorem głównie płocie,liny oraz nie duże leszcze to kupiłem picker - lekka odmiana wędki gruntowej z drgającą szczytowką. Sert NitroQuiver o cw.max 30gr dł.300cm cena około 180zł do tego Kołowrotek Dragon Vipera 835 z tylnym hamulcem cena około 100zł ,żyłka Dragon Camou 0,22mm. Ten zestaw śmiało mi stracza na moje łowisko.
Można też dostać tańszy feeder do 80/100 zł na jeziora i do tego kręcioł za 70 zł i na początek starczy [2012-11-24 22:17]
Zgadzam się i też rozważałem na początku taki zestaw ale stwierdziłem że wolę poczekać jeszcze miesiąc i rozbierać do troszkę lepszego. Piszesz Kołowrotek za 70zł ok też pewnie był by dobry ale dokładając 30zł masz już sprzęt z 5 letnią gwarancją. Co do wędki to zależało mi na pełnej węglówce ponieważ jest dużo lżejsza od kompozytów. [2012-11-25 07:18]
a jeszcze mialbym jedno pytanie o co chodzi z lowieniem na wlos bo ja dopiero lowie od wakacji i nie weim pozdrawiam
[2012-11-25 07:48]
Metoda włosowa jest używana głównie do połowów karpi i amurów ale z powodzeniem można łowić na nią także inne ryby. Przypon włosowy wygląda tak - http://allegro.pl/przypon-karpiowy-wlosowy-mustad-peel-it-rig-x3-i2758718532.html Cały myk polega na tym, że przynęty nie zakłada się na haczyk tylko na ten kawałek wystającej plecionki za haczykiem tzw. włos. Gdy karp zasysa przynętę zasysa też haczyk a gdy chce go wypluć to haczyk układa się tak, że wbija się delikatnie w wargę ryby co powoduje ucieczkę albo szarpnięcie głową w skutek czego ryba zacina się jeszcze mocniej i słyszymy dźwięk sygnalizatora i uciekającą żyłkę z kołowrotka tzw. odjazd - https://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&v=FGKO5HrwnOs&NR=1 to tak tylko w czystej teorii . Ważną sprawą jest poluzowany hamulec żeby wędka nie poleciała do wody albo kołowrotek z wolnym biegiem szpuli. [2012-11-25 08:56]
Trzeba jeszcze dodać że to bardzo skuteczna metoda,i jak już nabierzesz doświadczenia poczytaj,popytaj doświadczonych kolegów i może sam zacznij przygodę z karpiowaniem.
[2012-11-25 09:29]
Żeby nie zakładać nowego wątku
Mam pytanie także odnośnie gruntu co wybrać feedery czy karpiówki łowię na jeziorach liny leszcze karasie i karpie (włos i inne sposoby) a także chciałbym mieć te wędki do łowienia na żywca i czasami na węgorza. I tu pytanie bo nie wiem co będzie lepsze. Myślę nad wybraniem feedera ponieważ uważam że to będzie idealna wędka do połowów linów karasi leszczy czasami płoci (gdzie karpiówką by było ciężko te ryby łowić) i feeder w moim odczuciu będzie taką odmianą lekkiej karpiówki czy żywcówki a poza tym do karpiówki trzeba raczej używać dodatkowych urządzeń (dodatkowe koszty).
Co wy o tym sądzicie i co byście wybrali dodam że karpie jakie są na moich łowiskach nie przekraczają 8kg. Jeżeli możecie dajcie konkretne modele wędzisk i kołowrotków:)
Pozdrawiam
[2012-11-25 09:54]
Co do skuteczności to znacznie więcej zależy od wybrania miejsca i odpowiedniego zanęcenia niż od samej metody włosowej, no i można się szybko zrazić jak się przesiedzi kilkanaście dni pod rząd bez brania a i tak czasami bywało. Przy początkowym karpiowaniu trzeba mieć dużo cierpliwości i samozaparcia. Kolego jak dopiero zaczynasz wędkowanie to zasmakuj najpierw standardowego wędkowania gruntowego jak dojdziesz do większej wprawy to dopiero zastanów się nad czymś więcej bo nie warto inwestować w sprzęt jak to może być nie twoja dziedzina. [2012-11-25 10:07]
Jeżeli chodzi o łowienie gruntowe czy włosowe to zasmakowałem i tego i tego tyle że łowiłem na stare teleskopy i chciałbym jakiś lepszy sprzęt tyle że nie chcę karpiówek i feederów tylko jedne z nich i nie wiem które wybrać a jeżeli ktoś pomoże to podajcie też jakie c.w. będzie odpowiednie
Pozdrawiam
[2012-11-25 10:25]
mam jeszcze jedno pytanie czy musze zdawac jakis egzamin na Karte wedkarską czy tylko oplaty mam 14 lat Pozdrawiam
[2012-11-25 10:53]
http://forum.wedkuje.pl/post/karta-wedkarska-od-ilu-lat/204647/0
A co do kolegi Korzon95 to chyba lepsze będą karpiówki 2,75LBS ewentualnie max 3LBS osobiście używam 3LBS ale głównie na karpie czasami na węgorza czy sandacza na małą rybkę. [2012-11-26 15:44]