Co naprawdę dzieje się nad Odrą ?

/ 66 odpowiedzi / 2 zdjęć
Sith

(...) 2. mimo tego "rozdawnictwa" bardzo dużo udało się sfinansować, w tym wielkich inwestycji w rodzaju gazoportu w Świnoujściu czy przekopu Mierzei Wiślanej ( o wielu autostradach nie wspominając).(...)
Twoja niewiedza wzbudza mój podziw, ponownie przytaczam dane statystyczne w sprawie gazoportu i ilości wybudowanych autostrad. Poczytaj ze zrozumieniem:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Terminal_LNG_w_%C5%9Awinouj%C5%9Bciu
https://ciekaweliczby.pl/drogi_2021/
a Odrę to jak nic zatruli Tusk, Trzaskowski i Adadmowicz...
(2022/08/31 07:14)

WedkarzIncognito

Panie i Panowie, po co te kłótnie? Od zawsze myślałem, że pasja, jaką jest wędkarstwo, ma łączyć, a nie dzielić :)
Nie udzielam się w tematach politycznych, bo to nie moja bajka, ale to jest jednak forum o tematyce wędkarskiej i mimo iż polityka wdarła się z buciorami w naszą kochaną pasję, to może, chociaż tutaj oszczędźcie sobie obrzucanie się błotem, która partia jest lepsza, która gorsza, kto rządził lepiej a kto gorzej :) Pozdrawiam. (2022/09/01 10:14)

pawelz

Kazdy bedzie lepszy. Nie widzisz do czego doprowadzil PIS swoim rozdawnictwem. Darmowy pieniadz demoralizuje. co z tego ze zarabiam 20% wiecej jak za czasow PO jak kredyt za mieszkanie w ciagu pol roku wzrosl mi o 1000 zl. To cala moja podwyzka. Sam kredyt zzarl mi wyrownanie za inflacje. PO przy PIS to byli amatorzy. Tobie dali ochlapy, po to zebys nie krzyczal ze kradna miliony. I zeby bylo na temat. WP sa calkowicie podlegle rzadowi. Gdyby nie afera z Odra dalej by zarzadzali nimi miernoty. Panstwo chce polozyc lape poprzez WP na kasie jaka plynie z oplat wedkarskich. I zrobi to niezaleznie od tego, czy dany okreg bedzie sie wywiazywal z obowiazkow czy nie. Moge sie zalozyc o kazda kase. Chyba ze wczesniej PIS zniknie ze sceny politycznej, w co nie wierze. Obiecaja ludziom 800+ a emerytom 15 emeryture i ludzie jak te owce pojda zaglosowac. Co im tam, ze dzieci wchodzac w dorosle zycie wejda w gospodarke z dwucyfrowa inflacja. Pamietam czasy, gdzie na pierwszym roku studiow utrzymywalem sie za 1000 zl. Na ostatnim placilem 300 000 zl za akademik. do tego zmierzamy.Â
To po kolei:
1. To typowa wymijająca odPOwiedź "każdy będzie lepszy". Ja na to mam jedną konkretną - żaden (póki co) nie będzie lepszy, a na pewno nie "rząd" gangsterów z koalicji PO+PSL
2. mimo tego "rozdawnictwa" bardzo dużo udało się sfinansować, w tym wielkich inwestycji w rodzaju gazoportu w Świnoujściu czy przekopu Mierzei Wiślanej ( o wielu autostradach nie wspominając). A dlaczego? Bo nie ma już ekipy, która do roku 2015 "gdzieś" te pieniądze "marnotrawiła". Nie miałeś ty, nie miałem ja i nie miał rząd (słynne słowa ministra d.s. defraudacji Rostowskiego "piniendzy ni ma i nie bedzie"
3. kredyty udzielają banki, więc do nich miej pretensje, że ci ratę podniosły
4. piszesz, że PiS kradnie, Otóż zgadza się - PiS "kradnie" PRAWDZIWYM złodziejom to, co sami faktycznie by ukradli (gdyby mogli), a raczej zapobiegając kradzieżom na wielką skalę przeznacza te pieniądze (które jakoś się znalazły) na wiele potrzebnych społeczeństwu celów
5. Już po pierwszych wyborach w 2015 roku oPOzycja roztaczała czarne wizje, że Polska już w pierszwj kadencji zbankrutuje, a tu się okazuje, że gdy prawdziwi zodzieje zostali odsunięci od steru, kraj i gospodarka ma się na tyle dobrze, że i na wielkie zakupy na uzbrojenie oraz zwiększanie potencjału wojska (które Platfroma zwijała) - też się znalazły.
Mógłbym tak wyliczać w nieskończoność, ale przecież temat już miał być zamknięty(?), a tu wciąż ktoś znów się włącza i bije pianę.
Wiem, ze nie to forum, ale musze sie ustosunkowac.
2) Do czego doprowadzilo to rozdawnictwo ?. Do prawie 20% inflacji. Zaraz powiesz, ze wszedzie na swiecie jest wysoka inflacja. Owszem, ale nie az taka. I przypomne ze rozpoczela sie dlugo jeszcze przed wojna Rosji z Ukraina. wiec bajduzenie o cenach gazu i ropy mozna wlozyc miedzy bajki. No i pytanie z czego sfinansowano te inwestycje ?. Glownie z pieniedzu z UE. zobaczymy jakie to inwestycje beda bez kasy znienawidzonej Unii.
3) Stopy kredytowe uzaleznione sa od inflacji i stop ustalanych przez NBP czyli Glapinskiego. A ten zamiast robic to stopniowo duszac inflacje w zarodku, uparcie twierdzil, ze nic sie nie dzieje a wyznawcy PIS'u mu wierzyli. No i mamy z miesiaca na miesiac wzrost WIBORU z niecalych 2 do 8 %. Ale co tam, 500+ sie dostaloz tego wspanialego programu socjalnego, ale 1000 zl zaniesie sie w zebach do banku, albo pod most.
4) skoro mielismy PRAWDZIWYCH zlodziei, to gdzie te procesy ?. Wszystko jest w rekach PIS. Ilu tych zlodziei posadzono ?. Powiem Ci. ZERO. Bo jedyne co PIS potrafil zrobic w tej sprawie to wmowic takim jak Ty jak to inni kradna. Odwracajac uwage od siebie.
Mam znajomego ktory handluje z branza stolarska. 90% wsrod wlascicieli byla za PIS'em. Gadali gonic zlodziei z PO. I wiesz co bylo znamienne. Wiekszosc chciala kupowac za gotowke, bo polowe kasy mieli z nieopodatkowanej sprzedazy. Nie mogli wykazac odpowiedniego dochodu. No ale to PO ich okradalo. Oni to wielcy patrioci. Najwieksza branza VAT'owska byla wlasnie branza stolarska, u ktorej PIS mial zdecydowanie najwieksze poparcie.
5) Opozycja roztaczala czarne wizje, ktore powoli sie sprawdzaja. Czego oczekiwales ?. Ze po dwoch, trzech latach wszystko da sie spier.... Nie, na to trzeba bylo troche wiecej czasu. Pogadzaj z ludzmi ktorzy prowadza wlasne interesy, jak im sie teraz wiedzie. Idz do biura podatkowego, pierwszego z brzegu i zapytaj co mysli o polskim ladzie. W ruinie to wlasnie teraz jest Polska. PIS na WSZYSTKIM chce polozyc swoja lape nie liczac sie z niczym. Liczy sie tylko tu i teraz a po nas chocby potop. I do tego to zmierza. Zadluzenie na niespotykana skale, ale co to moze obchodzic Obajtkow, Kaczynskiego czy innych jego przydupasow. Oni sa ustawieni do konca zycia. A Ty bedziesz cieszyl sie z podwyzki 100 zl emerytury i wzrostu kosztow utrzymania 200 zl miesiecznie. Ale powiesz ze zabrali zlodzieje te 200 zl, a PIS dal 100. (2022/09/01 10:23)

Tomasz J

Powiem szczerze kol. oldboy bardzo mi Ciebie, po prostu tak po ludzku, żal. Dlaczego?
Dlatego, że gdy ten cały pisowski narodowy-socjalizm się w końcu zawali (a sypać się zaczyna już dziś) nie tylko bardzo mocno dostaniesz (jak my wszyscy) po kieszeni. Dla Ciebie, ślepo wierzącego w propagandę TVP, traktującego bezkrytycznie, niczym prawdy objawione, wszelkie bzdury i pospolite kłamstwa opowiadane przez Kaczyńskiego, Morawieckiego,Ziobrę czy Macierewicza, będzie to dodatkowo ogromny szok. Szok, który można porównać chyba jedynie z tym, co przeżyli zachwyceni Hitlerem Niemcy, gdy alianckie bomby zaczęły im lecieć na łeb. tudzież z tym, czego doświadczyli nie tak dawno temu Grecy, gdy równie populistyczne i nieodpowiedzialne jak PiS rządy, doprowadziły de facto do bankructwa kraju.
My z resztą będziemy w sytuacji dużo od Greków gorszej. Dlaczego? Dlatego, że UE, ratując euro, wpomowała w bankruta gigantyczne pieniądze. My wciąż mamy złotówkę, więc nikt się dla nas poświęcać nie będzie musiał. (2022/09/02 11:36)

jurasek15

Jak patrzę na to co piszecie to mogę stwierdzić, że nad Odrą dzieje się to samo co tu. Wykorzystywanie rzeki i śmierci ryb do budowania własnego bastionu partyjnego. Jeszcze niedawno w co drugim poście było narzekanie, że w polskich wodach nie ma ryb. Nagle tony śniętych okazów i nikt nie napisze ze skruchą, że te ryby jednak były, tylko będzie szukał zamienników problemu. Rzeka dojdzie do siebie, nie martwcie się. Gdy byłem dzieckiem, w rodzinnym mieście, widziałem niewielką rzekę, która niemal codziennie miała inny kolor bo ścieki do niej wpadały z Zakładów Przemysłu Jedwabniczego. Dziś zakładów nie ma, a w rzece są pstrągi. Ale czy wielu z dyskutujących dojdzie do jakichś konstruktywnych wniosków? I nie mówię tu o polityce, tylko o wędkarstwie.
Pozdrawiam i życzę radości z życia, a nie frustracji z powodu polityki. :) (2022/09/03 07:18)

Tomasz J

kol. jurasek
Kostruktywny wniosek padł już dawno - odebrać zarządzanie i ochronę środowiska politykom, przekazać fachowcom. Niestety jest to raczej w tym kraju nierealne.

kol. oldboy
1. Zjednoczenie wszystkich obywateli na bazie prawa narodów do samostanowienia.
2. Równość w prawach w stosunkach międzynarodowych, renegocjacja lub odrzucenie traktatów międzynarodowych stojących w sprzeczności z punktem 1.
3. Łączenie poszczególnych gałęzi przemysłu w korporacje.
4. Podział zysków z wielkich przedsięborstw.
5. Opodatkowanie wielkich domów handlowych.
6. Nacjonalizacja banków.
7. Przejęcie przez kapitał państwowy gazet i wydawnictw będących własnością instytucji zagranicznych.
8. Głęboka reforma systemu edukacji. Głównym celem edukacji ma być wpojenie uczniom poczucia jedności narodowej oraz tradycyjnych wartości.
9. Zapewnienie prawa do swobody wyznaniowej, pod warunkiem, że nie stoi ona w sprzeczności z odczuciami moralnymi większości społeczeństwa.
10. Podporządkowanie wymiaru sprawiedliwości władzy politycznej w sposób zapewniający wyroki zgodne z ogólnym poczuciem sprawiedliwości.
11. Wprowadzenie przepisów ułatwiających konfiskatę mienia prywatnego pod cele publiczne.
12. Stworzenie silnej władzy centralnej poprzez centralizację urzędów i instytucji oraz ograniczenie uprawnień samorządów lokalnych.
13. Redystrybucja środków finansowych wyłącznie poprzez urzędy centralne.
14. Położenie szczególnego nacisku na tradycyjną formę rodziny.
15. Całkowity zakaz aborcji.
16. Budowa szerokiego systemu pomocy socjalnej finansowanego z dodatkowego opodatkowania instytucji bankowych i dużych przedsiębiorstw oraz sieci handlowych pozostających w rękach prywatnych lub zagranicznych.

Zgadnij czyj to program wyborczy. (2022/09/03 12:53)

Sith

Kol. #Tomasz J., #pawelz, szkoda dalszej dyskusji z kimś kto nie potrafi czytać danych statystycznych, wykresów i informacji potwierdzonych datami. To typowe dla wyborców tego ugrupowania, którego nazwy nie wymienię gdyż urąga rzeczywistości. Szkoda nerwów i tak nic do niego nie trafi.

Ps
Podobno specjalnie powołana grupa śledcza przeprowadziła przesłuchania tych ryb, które przeżyły i są one jednolite i jednoznaczne - winę za armagedon Odry ponosi "banda trojga" D.F.Tusk, R.K.Trzaskowski i A.M.Dulkiewicz! (2022/09/05 11:02)

Skagull

Ogólnie wchodząc na tą dyskusje miałem nadzieję o wypowiedzi WĘDKARZY na temat tego co tak naprawdę się dzieje w Odrze a nie wywody na temat polityki... Każdy doskonale wie jak jest i mam nadzieję że znajdzie się tutaj więcej ludzi myślących podobnie jak ja a mianowicie Nie ważne która partia wszystkie są po jednych pieniądzach a raczej po te pieniądze. WSZYSTKICH pozdrawiam i życzę udanych połowów bez względu na obóz polityczny narodowość religie czy płeć połamania wędki! (2022/09/05 19:47)

oldboy

Szanowna Redakcja Forum znów tendencyjnie wycięła mój wpis, choć poprzednie, napastliwe i nieobiektywne dalej tu istnieją. Brawo Wy! (2024/08/21 22:46)