Co na leszcza?

/ 21 odpowiedzi
Czy mozecie mi pomuc ³owie na sawach i mam problem z z³owieniem leszcza naco najlepiej ³ozwic?

Probowalem na kukurydze i nic
prosze o pomoc?
krystian95

co do przynêty najlepszy jest czerwony robak (gnojak) ten zapach je skutecznie wabi a zanêta hmm najlepsza wed³ug mnie jest traper lub Bogus³aw Brud z dodatkiem jakiego¶ atraktora lub przyprawy do piernika u mnie siê sprawdza. Rasuwka te¿ siê sprawdza a i do zanêty dodaj czerwonych oczywi¶cie posiekanych lub inaczej rozdrobnionych (2013/02/25 19:06)

Rocky27pl

Kolego momoge ci czemu nie pode¶le ci link obejrzyj sobie my¶le ¿e co¶ pomoge:

http://www.youtube.com/watch?v=NLWWQ5p2kf0

Ja  na leszcza to bia³e robaki hak i zanêta albo d¿d¿ownica na hak i do zanêty siekana i zanêta  Marcela u mnie siê sprawdza taki zestaw.Udanego sezonu ¿ycze 

(2013/02/25 19:27)

Podgl±d zdjêæ na forum dostêpny jest tylko dla zalogowanych u¿ytkowników.

Rocky27pl

Kolego pomoge ci czemu nie pode¶le ci link obejrzyj sobie bardzo ciekawy filmik polecam

http://www.youtube.com/watch?v=NLWWQ5p2kf0

Ja  na leszcza to bia³e robaki hak i zanêta albo d¿d¿ownica na hak i do zanêty siekana i zanêta  Marcela u mnie siê sprawdza taki zestaw.Udanego sezonu ¿ycze Ps. Przepraszam za b³êdy w pierwszym po¶cie

(2013/02/25 19:36)

lysywedkowicz

Ja tylko chcia³bym siê dowiedzieæ co to takiego Rasuwka.Za cholerê nic nie przychodzi mi do g³owy. (2013/02/25 20:32)

kuba7128

Rasówka-Rosówka zapewne o to chodzi³o (2013/02/25 20:44)

przemo1980

Kiedy chcesz ³owiæ te leszcze ,teraz zim± ? Z lodu ?
Czy ju¿ wiosn±,latem ? (2013/02/25 20:45)

szczupak1108

dziêkuje z góry wszystkim (2013/02/26 12:29)

cocaine

Kolego ³owiska s± ró¿niste b.czêsto ³owi³em na makaron gwiazdki od kilku lat zmieni³em ³owisko i makaron jest zbêdny sprawdza siê tylko pinka i robactwo czerwone,spróbuj nêciæ zanêt± leszczow± (Dragon maxima leszcz) 1/2 puszki kuku (pudliszki)melasa leszcz specjal trapera oraz gnojaki 0,25l(posiekane) u mnie skutkuje a za przynêtê bia³e robaki ewentualnie ¶rednie robaki czerwone (gnojaki) powodzenia.

(2013/02/26 13:14)

rav74

Na wêdkuje s± naprawdê ¶wietni spece od leszcza, trza ¶ledziæ tematykê i wyprawy. Osobi¶cie uwielbiam t± rybê i ³owiê j± na feedera z gruntu. Leszczu lubi s³odkie. Kiedy nie mam okazji zanêciæ wcze¶niej to w dzieñ po³owu wykonujê kilka pustych rzutów z samym koszykiem z zanêt± w jedno miejsce (sprawdzone). Potem zanêta do koszyka, pora wczesna poranna, jak dla mnie 4-5 rano, na haczyk kanapka mada bia³a--->czerwona--->bia³a i jazda. Powodzenia. (2013/02/26 15:25)

szczupak1108

dziêki wielkie za poradê wszystkim zainteresowanym i pozdrawiam (2013/02/28 18:31)

Zionbel

Ja w zesz³ym sezonie najlepsze wyniki mia³em na taka kompozycje :)

Zanêta dragona leszcz + melasa piernikowa profess + posiekany drobniutko makaron + kukurydza + pinki :) Wszystko tak ¿eby by³o gruba i du¿o :)

Na haku 2 p³atki ¶niadaniowe mleko³aki cynamonowe + 2-3 pinki z aromatu czosnkowego :)

W tym roku wzbogacam technike o method feeder :)

Zanêta Dragona maxima + p³atki leszczowe+ pellet 4 mm + melassa wszysto zalaæ jeszcze s³odzikiem:0

Na w³os pellet hakowy Ccmoore 8mm albo kulka Dynamite Baits 10mm red fish :)

Co z tego wyjdziê to czas pokaze :)

POZDRO

(2013/02/28 18:49)

karolpolawiacz

dzikuny !! na haczyk 10 i dobra zanêta (2013/02/28 20:22)

miecz-gaz

Od wielu lat stosujê tylko i wy³±cznie pszenicê z dodatkiem migda³a (olejek do ciast 1/2 zawarto¶ci flakonika ) W Auhan by³y tañsze i dwie w cenie jednej. Na litrowy termos 3 lub 4 gar¶cie dodaæ olejek jak w/w . Podkarmiaj 2 lub 3 dni a na 4 zasiadaj.Nie zaszkodzi spróbowaæ. Po³amania. (2013/03/06 20:23)

u?ytkownik75617

Na leszcza zabieram kukurydzê, robaki b. ew pinke i zanêtê starfish leszcz (z serii to secret) ¿ó³t±. Nêcê tylko w tym dniu co ³owiê.  (2013/03/06 20:38)

miecz-gaz

Ju¿ my¶la³em i by³em pewien wyj¶cia z wêdk±, a tu taki psikus spad³ ¶nieg i zimnisko przysz³o a¿ ³apska ¶wierzbi± by poczuæ co¶ na kiju ma³e puk, puk. Zestawy przygotowane, karmê tylko zarobiæ i wio nad wodê, a tu nie wio tylko nazad. Trzeba sobie odpu¶ciæ i odczekaæ. (2013/03/11 09:45)

u?ytkownik75617

Ja 1 rybki planujê na 1 kwietnia na jezioro. (2013/03/11 15:39)

jakubeq

Leszcz stosunkowo ³atwa ryba do z³owienia. Moim zdaniem bezkonkurencyjna przynêta na ta rybe jest du¿y czerwony robak, oprócz tego makaron zaprawiony smrodkiem od Pana Bogdana Bartona (nie chce tutaj robiæ zadnej reklamy), ostatecznie bia³y robak. My¶lê ze pomog³em :)) (2013/03/11 16:51)

Tom2000

Witam na leszcza najlepsze dwa bia³e robaki. (2013/03/25 16:29)

kuba7128

Tak jak koledzy pisz± czerwony najlepszy, spocz±tku z wiosny trzeba uwa¿aæ z nêceniem ale leszcze jak wejd± w zanête to odkurzacze wiêc polecam ci aby¶ sam sporz±dzi³ zanête. Wios± stosuj kasze jêczmienn±,pêczak groch do tego jaki¶ porz±dny atraktor np.ochotka(ja polecam piernik) i nêæ ³owisko z tydzieñ a efekty musz± byæ z wiosny nêæ na g³eboko¶ci oko³o 3m tam najszybciej siê rozwija ¿ycie. (2013/03/25 17:07)

jasin38

£owi³em je(teraz ju¿ tylko drapie¿niki) na kilka zestawów kanapkowych, ale zanêta zawsze ta sama.Odno¶nie przynêty to wynika³o z moich obserwacji, ¿e je¶li trzyma³y siê ryby dna to kanapka czerwony(gnojak,dendrobeana,albo rosówka)+kukurydza lub czerwony+kolanko makaronu. Natomiast je¶li ryba by³a rozproszona i ¿erowa³a na ró¿nych g³êboko¶ciach, dobre rezultaty w toni przynosi³a kanapka bia³y+kukurydza.W kwestii zanêty, stosowa³em zawsze jeden typ i smak. Wiadro pêczaku + wyci¶niêty czosnek(ewentualnie w proszku) by³y dla mnie podstaw±. Odno¶nie bazy to generalnie zanêta uniwersalna na karpiowate wystarczy, mia³a dla mnie znaczenie tylko przy lepieniu kul w dni ³owienia. Uwa¿am ¿e i tak najwa¿niejsza kwestia to przyzwyczaiæ t± rybê do miejsca ¿erowania. £owienie leszczy by³ to dla mnie cudowny rytua³. Najpierw kilka dni nêcenia sypkim pêczakiem(3dni) z czosnkiem obszaru ³owiska,  nastêpnie donêcanie kulami w dni ³owienia. Czym¶ piêknym by³ moment kiedy leszcze pojawia³y siê w ³owisku i nagle sp³awiki jednocze¶nie na 2 wêdkach zaczyna³y siê wyk³adaæ:). Dodam tylko , ¿e ³owiskiem by³o zawsze to samo jezioro i ³owisko to 7-8 metrowe blaty.Pora roku od Czerwca do Sierpnia. Mam nadziejê, ¿e pomog³em. Pozdrawiam (2013/03/25 23:27)