Zaloguj się do konta

Co do pęczaku?

utworzono: 2012/06/27 22:23
opcja78

witam .
właśnie gotuję pęczak i się zastanawiam czy oprócz zapachu waniliowego( to sprawdziłem   :) ok) chciałem dodać miodu. co o tym myślicie? może ktoś już to testował?
[2012-06-27 22:23]

MASTINO

Nie mieszaj. Robisz wanilię, to rób wanilię a nie wanilię miodową. Mieszanki dość treściwych zapachów nie skutkują dobrymi efektami, mixy nie są wskazane na większość gatunków.  [2012-06-27 22:29]

opcja78

dzięki.:) tak zrobie
[2012-06-27 22:33]

jaskul

ja osobiście przyrządzam tylko z miodem lub czosnkiem
[2012-06-28 00:04]

rusikus

z konopiami gotuj :)
na plocie dobry :)
[2012-06-28 01:06]

nata

Lub tylko szafran, zyskasz zapach i kolor [2012-06-28 08:06]

ZbiBul

Żółty pęczak jest dobry na leszcze i płocie /do barwienia można użyć również np. kurkumy, a podczas gotowania warto wtedy dodać ząbek czosnku ewentualnie kolendrę /leszcz.
Kolor zielony to głównie sprawdza się na świnki /barwniki spożywcze cukiernicze/ a stosuję anyżek, kminek/
Biały /nie barwiony/ pęczak to również dobra zanęta i przynęta na brzany - 2 a nawet 3 ziarenka na haku, i nęcenie z "ręki" co jakiś czas oraz po każdym pustym zacięciu ryby gdy ta umyka z łowiska a jej miejsce zajmuje inna z niższej "półki". Również taki pęczak często pobiera świnka.
Tutaj w tym przypadku eksperymentować można na różne sposoby - osobiście miałem dobre połowy na pęczak o zapachu tymianku z dodatkiem miodu.

A nie zgodzę się z @Mastino - kompozycje zapachowe i smakowe są główną "tajemnicą" firmowych zanęt a co za tym idzie i przynęt naturalnych /roślinnych/.
Z tym że nie na każdym łowisku sprawdza się każdorazowo tka sama kompozycja. Duże znaczenie niejednokrotnie ma nie tylko presja wędkarzy i "moda" na konkretny atraktor czy też dip, a również np chociażby dno zbiornika w którym zachodzą przemiany chemiczne. Mam na myśli leszcza i muliste dno - wyczytałem w literaturze że zamiłowanie do czosnku leszcz ma ze względu na podobny "zapach" jaki wydobywa się gnijącego mułu, a ten jest jego głównym miejscem żerowania. Stąd i przyłowy karpia przy zasiadkach leszczowych.
[2012-06-28 08:35]

25 maja 2018 roku wchodzi w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z 27 kwietnia 2016 roku tzw. RODO. Nowe prawo nakłada na nas obowiązek uzyskania Twojej zgody na przetwarzanie przez nas danych osobowych w plikach cookies



Oświadczam, iż zapoznałem sie z Polityką prywatności i zgadzam się na zapisywanie i przechowywanie w mojej przeglądarce internetowej tzw. plików cookies oraz na przetwarzanie zaszyfrowanych w nich danych osobowych pozostawianych w czasie korzystania z innych stron internetowych, serwisów oraz parametrów zapisywanych w plikach cookies w celach marketingowych, w tym na profilowanie i w celach analitycznych przez wedkuje.pl, oraz ZAUFANYCH PARTNERÓW.

Administratorzy danych / Podmioty którym powierzenie przetwarzania powierzono

Hoblo Sp z o.o.,Warszawa 02-761, ul. Cypryjska 2G

Cele przetwarzania danych

1.marketing, w tym profilowanie i cele analityczne
2.świadczenie usług drogą elektroniczną
3.dopasowanie treści stron internetowych do preferencji i zainteresowań
4.wykrywanie botów i nadużyć w usługach
5.pomiary statystyczne i udoskonalenie usług (cele analityczne)


Podstawy prawne przetwarzania danych


1.marketing, w tym profilowanie oraz cele analityczne – zgoda
2.świadczenie usług drogą elektroniczną - niezbędność danych do świadczenia usługi
3.pozostałe cele - uzasadniony interes administratora danych


Odbiorcy danych

Podmioty przetwarzające dane na zlecenie administratora danych, w tym podmioty ZAUFANI PARTNERZY, agencje marketingowe oraz podmioty uprawnione do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa.

Prawa osoby, której dane dotyczą

Prawo żądania sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych; prawo wycofania zgody na przetwarzanie danych osobowych. Inne prawa osoby, której dane dotyczą.

Informacje dodatkowe

Więcej o zasadach przetwarzania danych w „Polityce prywatności”

Ustawienia