Ciężki feeder na wodę stojącą.
utworzono: 2011/09/03 20:47
Witam mam jednego feedera c.w. do 80gr. i lowie nim blisko brzegu . Chce sobie kupic druga wedke typu feeder . Czasem lowie w rzece ale z przewaga jeziora . I czy jest sens kupic feedera z c.w. do 120 gram , poniewaz chcem jedna wedka rzucac bardzo daleko.mysle ze twardsza wedka z wiekszym ciezarem wyrzutu mi na to pozwoli . Prosze o pomoc czy , jest sens kupic wedke feder z wyrzutem 120gr. na wode stajacaom? [2011-09-03 20:47]
Wiadomo ze jak chcesz dalej lapac to musisz zakladac wieksze ciezarki wiec wedka musi byc mocniejsza mozesz nawet kupic 150g jak sie nastawiasz na wieksze ryby
[2011-09-03 21:14]
Ok, dzięki. A czułość takiego cięższego feedera bedzi gorsza niz na lekkim feederze? [2011-09-03 23:42]
W dobie technologi , wędka o c.w 120 jest dość czuła by na najtwardszej szczytówce wykazać brania uklejki - wiem bo sam wędkuje takim feederem od firmy mikado.
[2011-09-04 10:21]
Tak dobrze myślisz czułośc takiego federa chocby nie wiem co będzie gorsza. Nawet pickerem do 50g- wyrzut będzie daleki ,myślę że na jezioro taki pcker to najlepsza alternatywa. Szkoda że nie masz prównania: idż z kolegą na ryby mówię tu o jeziorze łów na federa a on na pickera, zobaczysz ile ty wychwycisz i zatniesz rybek a ile on. [2011-09-04 11:22]
Bylem z wujkiem na ryba on łowił na feedera strasznie delikatnego , a ja na feedera c.w. do 90gr. i z moja najczulsza szczytówka mam ich 5 moglem zaobserwować tak samo delikatne branie jak on. A poza tym na mocniejszego feedera nie chcę łowić małych plotek. I mój wujek delikatną wędką nie rzuci 40m koszykiem 30gr. , a podobne odległości chcę uzyskać. A nie jestem profesjonalnym wędkarzem i podczas rzutu , popełniam czasem minimalne błędy, co może doprowadzić przy użyciu lekkiego feedera do uszkodzenia wędki.Więc feederem z c.w od 100 lub max. do 120gr jest sens łowić na wodzie stojącej na bardzo dużych odległościach ?
PS. oczywiście wiem ze ciężki feeder nie zasygnalizuje mi brania malej plotki tak jak quiver .
[2011-09-04 14:03]
Bylem z wujkiem na ryba on łowił na feedera strasznie delikatnego , a ja na feedera c.w. do 90gr. i z moja najczulsza szczytówka mam ich 5 moglem zaobserwować tak samo delikatne branie jak on. A poza tym na mocniejszego feedera nie chcę łowić małych plotek. I mój wujek delikatną wędką nie rzuci 40m koszykiem 30gr. , a podobne odległości chcę uzyskać. A nie jestem profesjonalnym wędkarzem i podczas rzutu , popełniam czasem minimalne błędy, co może doprowadzić przy użyciu lekkiego feedera do uszkodzenia wędki.Więc feederem z c.w od 100 lub max. do 120gr jest sens łowić na wodzie stojącej na bardzo dużych odległościach ?
PS. oczywiście wiem ze ciężki feeder nie zasygnalizuje mi brania malej plotki tak jak quiver .
Jeśli chcesz łowić duże ryby na dużych odległościach śmiało kup feeder około 100g.Picker też nie jest ideałem jak niektórzy myślą,jestem ciekawy jak by wyglądało łowienie pickerem na sześćdziesięciu metrach od brzegu przy wietrze?
Musisz jednak zwrócić uwagę przy zakupie kija na jego akcję i czułość szczytówek bo trafiają się takie kołki że ich krokodyl nie przygnie.
[2011-09-04 14:14]