witamHmm... kotwicy nie polecam zdecydowanie(wszak to ponton ).Ja do swojej sporej łajby stosuję 2x po 10 kg i w zupełności wystarcza .Myślę ze do pontonu 2x po 5 wystarczy . Jeszcze uwaga NIGDY nie puszczaj ,,luzem,, kotwicy. Kiedyś kolega zrobił ,,plummm ,, na 10 m to we trzech ledwo ją wyrwaliśmy z mułu. (2013/02/17 12:33)
kupiłem własnie nowy ponton 3,60 m.
zastanawiam sie jakiej ciezkosci kupic ciezarki,czy moze kotwice?
panowie jak myslicie?
jesli na przód dam kotwice 6 kg,a na tył 10kg ciezarek to bedzie ok?
nie bedzie mnie znosic?
Witam
Ja mam 2 kotwice po 10 kg jedna.Zrobione z grubego płaskownika.Posiadam łódkę 4,3 m.Waga ok 150 kg..Muszę przyznać że ciężko oderwać taką kotwice od dna.Posiadam wyciągarki na swojej łódce ale z pontonu odradzałbym taki ciężar kotwicy.Kiedyś używałem ok 7 kg.Bez wyciągarek na mniejszej łodzi po kilku wyciągnięciach z wody dało się to odczuć w plecach.Szczególnie jak się przyssała do miękkiego dna.Będzie bardzo ciężko ją wyjąć.Myśle że ok 5 kg wystarczy.Jeśli fala będzie przestawiać ponton to już będą takie warunki,że ciężko łowić.Więc nie ma sensu stosować takich ciężarów.Łowię na zbiorniku ok 80 hektarów.Na rzece nie pływałem więc nie wiem jakie kotwice się sprawdzają.
(2013/02/17 17:13)dziobowa
(2013/03/09 22:21)
Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.