Ciasto wędkarskie z masy na kulki proteinowe

/ 7 odpowiedzi
Witam serdecznie, mam do was forumowicze ważne dla mnie pytanie. Otóż w zeszłym roku na opłaconym prywatnym stawie  znakomicie sprawdzało mi się ciasto na karpie, ale znajomy wędkarz miał znacznie lepsze efekty na swoje ciast (niestety nie zdradził mi szczegółów wykonania). w tym roku chcę poprawić efekty i mam zamiar zrobić ciasto, ale z proponowanych tutaj wiosennych przepisów na kulki proteinowe. Na pewno będzie zawierało kasze manną, mąke kukurydzianą, mączkę sojową i atraktor, ale nie jestem przekonany do surowych jajek i mleka w proszku. Ciasto ma być dość miękki by dało się formować na haczyku, więc czy lepiej zrobić to ciasto na wrzątku czy jednak dodać te jaja, a może na zwykłym mleku przyrządzić. Proszę o poradę i z góry dziękuję           
JKarp


Cześć
Prawie, że dobrze kombinujesz.
Po ugotowaniu ciasta ale bez jajek ciasto wystudź. Potem dodaj do niego odrobinę oleju sojowego lub słonecznikowego oraz aktywator. Wyrabiaj ( gnieć w rękach ) aż będzie dobrze odklejać się od rąk. Możesz dodać samo surowe żółtko. A mleko wypij to będziesz wielki :-)
Gotuj na wodzie. W celu podniesienia smaku do ciasta dodaj odrobinę soli ( do surowego ).
Janusz JKarp (2011/04/14 12:49)

djlucky


Dzięki za zainteresowanie, czyli mieszam wszystkie mąki i kasze, gotuje wodę z dodatkiem oleju słonecznikowego i atraktora i wrzucam wszystko do uzyskania gęstej masy. Potem ugniatam i ciasto gotowe?? Czy może tylko kasze manną ugotować a mączkę sojową i kukurydzianą wgnieść do uzyskania odpowiedniej konsystencji??    (2011/04/14 13:23)

JKarp


Cześć
Łukasz czytaj uważniej.
Olej i aktywator dodajesz już po ugotowaniu ciasta.
Janusz JKarp (2011/04/15 10:03)

djlucky


Cześć
Łukasz czytaj uważniej.
Olej i aktywator dodajesz już po ugotowaniu ciasta.
Janusz JKarp

He he wiedziałem że Pan mi na to zwróci uwagę, po prostu tak mi było łatwiej mieszać.
Niech mi Pan powie panie Januszu czy do wrzątku wrzucić wszystko tz. kasze i mączki? Czy nie zrobi się klucha, czy lepiej kasze tylko do wrzątku a resztę dognieść. Z góry dziękuje i pozdrawiam, życzę jeszcze  karpia  wielkości karcianego oczka     
(2011/04/15 10:41)

spines21


http://www.sklep-karpiowy.pl/newsdesk_info.php?newsdesk_id=19  

                                                                                                                                   

 

                                    

(2011/04/15 10:58)

JKarp


Cześć
Pasta dobra jest :-)))))))))
Na Carpzone jest dobry przepis na pastę peletową.
Ale Łukaszowi bardziej chyba chodzi o ciasto takie na haczyk.
Janusz JKarp (2011/04/15 11:49)

djlucky


dokładnie dzięki Janusz już wszystko wiem, masz u mnie piwko :)) (2011/04/17 15:28)