Ciasto na ryby (własny przepis).

/ 9 odpowiedzi
Ja chciałem wszystkich kolegów, łowiących na spławik (odległosciówkę). Prosić o własnoręcznie przygotowane"ciasto" na ryby.
Mile widziane przepisy, na jakie gatunków ryb przygotowane.
Zdające egzamin na dalekich wyrzutach.
Najpewniejsze na Lina.

PS: Kupne odpadają, kupowałem i nie zdawały egzaminu (na dzikiej wodzie). A wiem że Lina jest tam bardzo dużo, widziałem w terminie tarła, przejeżdżając.Zaraz po tarle, złowiłem w 2013r. 5szt. Ale czuję niedosyt.

patryk-kociemba


witaj,
choć ja nie stosuję ciast, to mój dziadek( dla mnie mentor w sztuce lowienia) używał na lina czy karasia ciasta z grysiku z cukrem waniliowym.
Przepis jest prosty :
go rondelka wlewasz ok 25 ml wody i po chwili jak sie zacznie gotować dodajesz grysik, dajesz go tyle by wchłonął wode i nie było ciapy, mieszasz na gazie przez ok 10sek, po czym zdejmusze z gazu i ugniatasz ciasto dodając cukier waniliowy.
Pamiętać trzeba tylko, że przy dodawaniu cukru ciasto będzie mokrzejsze więc trzeba będzie regulować później twardość przez dodanie grysiku.
Mama nadzieje że jakoś pomogłem.
pozdrawiam (2014/02/12 17:49)

Romuald55


Dodam,że takie ciasto można barwić oraz dodawać różne aromaty.Ja cukru nie dodaję.Na lina dodaję mielony kminek i kolendrę. (2014/02/12 18:05)

SVT


Dodam,że takie ciasto można barwić oraz dodawać różne aromaty.Ja cukru nie dodaję.Na lina dodaję mielony kminek i kolendrę.

Kolędra ma być ziarnista jak ta?



Kminek też w ziarkach, suszony tak? (2014/02/12 18:15)

patryk-kociemba


co do kminku czy kolendry można kupić w ziarnach, zmielić i oddzielić od łupin i takie dodać do ciasta, można także kupić już mielone i od razu mieszać. (2014/02/12 18:28)

Romuald55


Nie trzeba oddzielać z łupin.W wielu sklepach zielarskich można kupić już zmielone.Jeśli nie ma takich to mielą się dobrze w młynku do kawy. (2014/02/12 18:49)

SVT


Dziękuje wam koledzy.
No to trzeba zakupić nasienie i po woli przygotowywać do zejścia lodu.Jeszcze może jakieś inne rady, nowe ciasta? (2014/02/12 18:58)

Lujski


a jezeli chcesz zeby ciasto sie nie rozpadalo, albo zeby male rybki Ci z haczyka go nie sciagaly to podczaas robienia dodajesz troszke rozpuszczonej w wodzie zelatyny(trzeba peksperymentowac samemu ile ci tego str\arcza)  - po wyrobieniu ciasta robisz sobie kulki - troche wieksze niz na 10cm plotki :) i z tym na ryby - zrobione kulki z ciasta mozesz smialo zalac olejem z czosnkiem, miodem, wodą z puszki kukurydzy, albo innym specyfikiem- to dopiero rybku lubia ... (2014/02/12 19:12)

Bernard51


Przy gotowaniu trzeba-należało by dodać troszkę oleju bo łatwiej potem ciasto wyrobić, przynajmniej ja tak praktykuję. (2014/02/13 05:35)

u?ytkownik130601


Ciasto z chleba i ziemniaka,ciasto z chleba i przyprawy kuchenne ,ciasto z chleba i olejek do ciast np waniliowy, konsystencja ciasta będzie zależeć od ciebie ile dasz wody, na te mieszanki ciast z powodzeniem łapałem liny a z kupnych to dragona w proszku lin-karaś +chleb. (2014/02/13 08:26)