Zaloguj się do konta

Ciasto na ryby - Jak zrobić ciasto na ryby?

utworzono: 2011/08/30 13:47
mateuszeqqq2505

Witam , chciałbym się dowiedzieć jak zrobić ciasto wędkarskie . [2011-08-30 13:47]

drogba

no to tak do garczku dajesz troche wody i masla!!!dajesz garczek na palnik i gdy sie wszystko ładnie rozpuści w tedy dajesz kasze mannei jednocześnie mieszasz gdy będzie się ciężko mieszać <bedzie sie robiło ciasto> wyłanczasz palnik i dajesz np na deskę to ciastow tedy możesz dodać np aromatu waniliowego i wszystko dokładnie rekami ugnieć pare minut ugniataj i ciasto waniliowe gotowe;):) [2011-08-30 14:07]

Maly123

drogba wszystko napisał :)
[2011-08-30 14:14]

drogba

ano trzeba pomagać wędkarzom ;) [2011-08-30 14:18]

mateuszeqqq2505

Dziękuje ci za pomoc [2011-08-30 14:21]

drogba

spoko nie ma sprawy;) [2011-08-30 14:25]

drogba

napisz jak ci wyjdzie;) [2011-08-30 14:25]

halwwa2804

ja zrobilem według twojego przepisu i kicha,ciasto wyglada bardzo ładnie smakuje nieżle zapaszek dodałem waniliowy  poprostu bajka ale jak dojechalem nad wode dopiero spostrzeglem ze ciasto spada z haka zaraz po zarzuceniu wedki jest bardzo rzadkie,co zrobiłem nie tak??
[2011-09-04 15:39]

ayem

pon wpisaniu w przeglądarkę znalazłem do ściągnięcia w pdf 60 przepisów na ciasto wędkarskie
[2011-09-04 15:48]

Jędrula


        

Dodałeś za dużo wody , zawsze miej z zapasie trochę grysiku aby w razie potrzeby dosypać i dognieść do do ciasta aby stwardniało . Druga ważną rzeczą to aby ciasto transportować i przechowywać w bawełnianej szmatce albo w innym oddychającym i niesztucznym materiale , absolutnie nie w workach foliowych bo się zaparzy i będzie rozlazłe . Dodam jeszcze , że zamiast masła dodaj oleju gdyż masło szybciej jełczeje i ciasto może gorzej pachnąć choć powiem , że dla wielu ryb zapach lekko zjełczałego masła to rarytas .


      

[2011-09-04 15:56]

halwwa2804

wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;)
[2011-09-04 16:00]

Jędrula

wielkie dzieki za poraade,zastosowalem zmiany i ciasto bajeczka;)









:))))))))


[2011-09-04 16:03]

milo24

Pasta z czosnkiem:
Do bułki pszennej bez skórki około 100 gram dodać 2 gotowane ziemniaki bez skórki.Przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa,utrzeć na miazgę 3 ząbki czosnku. Wszysko dobrze ugnieść dodając kilka kropel oleju jadalnego.
Pasta dobra na:-płocie-karasie-krąpie-leszcze [2014-10-13 18:38]

notaki

Twój przepis, to było podstawowe ciasto na spławik w latach sześćdziesiatych i siedemdziesiątych.
Szło się nad jezioro, prosiło kogokolwiek ( zwykle jakąś  kucharkę w ośrodku nad jeziorem  ) o ugotowanego ziemniaka, kupowalo się pół chleba i ugniatało  miekisz chleba z ziemniakiem.
I ciasto było gotowe.. a jakie skuteczne !!!! :-)

[2014-10-13 19:47]

milo24

Dokładnie mam 4 wielkie księgi zrobione z tygodnika z lat 70 :) Łącznie ponad 1500 stron.Co prawda nieaktualne ale ciekawe rzeczy tam są :) [2014-10-13 20:21]

ogtw

Kawałek bułki zanurzyć na chwilę w wodzie i wygnieść. (chyba najprostszy przepis)
[2015-06-19 15:52]

QBS

Albo miąższ chleba wymielić w ustach kilka minut :)
[2015-06-19 19:05]