Chwost do obrotówki z czego i jak?

/ 21 odpowiedzi / 3 zdjęć
Witam koledzy, z czego robicie chwosty do obrotówek (kotwiczek). Oraz jak wykonujecie, co do tego stosujecie (klej)?    
CZzesio

Chwościki można wykonać np. z sierści z ogona cielaka (?)  całe szczęście ,że z ogona ....
                                         z sierści sarny
                                         z pióra szyjnego koguta
                                         no i zwyczajnie z włóczki (2011/10/30 16:53)

obcy91

Dobra to idę łapać sarne! :) 

A tak z rzeczy dostepnych np. na allegro?    (2011/10/30 16:56)

obcy91

te piora z koguta moze nazywaja się "kapa" ?? o to chodzi?   (2011/10/30 17:00)

Qoorchuck

Owiń kotwicę włóczką i tyle (2011/10/30 17:03)

obcy91

Wlasnie tak zrobic nie chce :)  (2011/10/30 17:24)

obcy91

Dzieki Czeslawie za link :)
Ale nadal czekam na info jak zrobić chwost nie stosujac włóczki.   (2011/10/30 17:30)

maciek34

Witam cie obcy 91,ostatnio(jakiś 1tydz. temu)poszukiwałem tanich gumiaków w chińskim markecie.Podczas przeszukiwania 10 -tek regałów z tzw. szjasem,trafiłem na szczotkę do kurzy w różnych kolorach od fluo po wściekło czerwone.Cena tego wynosi około 2,5-3 zł a starcza to na wiele chwostów gdyż długość takiego włosa wynosi ok. 5-10 cm zależnie jaki rozmiar kupimy.Wykonane są one z połyskującego sztucznego materiału(jakby foli ) i świetnie się sprawdzają w rolki chwostów a co najważniejsze zębaty ich nie strzępi tak ja włóczki ;).Pozdrawiam i połamania. (2011/10/30 18:38)

maciek34

Ten materiał wygląda coś jak to:
http://allegro.pl/elektryczna-szczotka-do-kurzu-go-duster-zobacz-i1880059565.html (2011/10/30 18:41)

Qoorchuck

Wlasnie tak zrobic nie chce :) 

Ten blog w którym opisałem moją starą zardzewiałą blaszkę chwost był wykonany właśnie z włóczki. (2011/10/30 18:45)

obcy91

Maciek - to dobry pomysl z ta szczotka! Znalazlem na allegro za 5zl. 5kolorowa :) wiec spróbuje z tego. 

A jakim klejem przykleić? Czy moze byc poxipol bezbarwny? + cienka warstwa lakieru akrylowego?   (2011/10/30 19:17)

CYTRYNA777

Witam

Ja wpadłem na lepszy pomysł włóczka też tylko rozczesana + pióra żółte , pomarańczowe.
Dlatego , że Abu Garcia Rules dodała pióro pomarańczowei efekty są.

Pozdrawiam
  (2013/04/06 18:21)

u?ytkownik66015

Witam koledzy, z czego robicie chwosty do obrotówek (kotwiczek). Oraz jak wykonujecie, co do tego stosujecie (klej)? 

Taka mała partaninka. Muszkarze niech na to nie patrzą lub wybaczą.Wszystkie materiały ze znanego portalu aukcyjnego. Najpierw podkład, raz owinąć cienką nitką, trzonek kotwiczki. Następnie 3-5 odcinków np.Crystal Flash (niebieski, zielony, czerwony, idt) jako ogonek. Tułów, albo od razu pióro np. szyjne koguta (barwione na różne kolory), przywiązane z grubszego końca i okręcone, miejsce przy miejscu albo tułów z jakiejś wiskozy i na to spiralnie srebrna, złota nić (pasmanteria). Do punktowego mocowania zakończeń owijek i nici klej cyjanopan (akurat pod ręką)   
(2013/04/07 16:41)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik66015

Fajny efekt uzyskujemy stosując na jeżynkę, pióro z perliczki. (2013/04/07 16:41)

esox61

Najprościej jest z syntetycznej włóczki bo nie chłonie praktycznie wody i wystarczy szybszy wymach kijem by kotwica była sucha. Wykonuję to w ten sposób że na palec nawijam kilka zwojów włóczki i w jednym miejscu cały ten "obwarzanek" przecinam nożem oczywiście wcześniej zdjąwszy go z palca;) Następnie wciskam jeden z końców w oczko kotwicy i przeciagam tak by równe części były po obu stronach trzonka kotwicy. Rozprowadzam włóczkę równomiernie na ramiona kotwicy i ciut poniżej oczka zawijam omotke z innej np brokatowej nici syntetycznej. Omotkę zalewam super glue i "dzieci po dzieciach" nic tego nie wystrzępi i nie porwie. W sklepach pasmanteryjnych są takie bajer materiały że głowa i oczy bolą ;) można kombinacje niesamowite tworzyć. Ważne by to były materiały syntetyczne bo mniej ciągną wodę i plączą się za to pięknie pracują. Swoje obrotówki robię od 1985r więc mam pełen ogląd co i jak w tej materii rybom pasuje :)))) (2013/04/08 17:28)

Soltys1989

Obcy, ja wykonuję chwosty w następujący sposób: owijam pierw trzonek kotwiczki mocną nicią (najlepiej taką do wiązania muszek) i daję na to kroplę lakieru. Po wyschnięciu przykładam odrobinę barwionego lisiego futra (kupiłem je w sklepie wędkarskim i na allegro też bywały) i owijam. Następnie dorzucam do tego 2 - 3 malutkie piórka również barwione - owijam, kropla lakieru i gotowe. oczywiście na koniec docinamy sobie nożyczkami wedle uznania całość. Efekt wygląda następująco: (2013/05/27 01:05)

Pajan

Kup zwykłą linkę nylonową dostepną w każdym budowlanym sklepie. Rozplątaj rozczesz, zapłacisz 2 zł/metr za dowolny kolor. Rozwiązanie idealne, sam kiedyś też poszukiwałem takiego rozwiązania. Linka jest idealna. (2013/05/27 11:33)

arthrawn76

a powiedzcie szczerze, czy ten chwościk działa? Łowię pstrągi, ale jakoś nie mam przekonania do tego "upiększa cza". Mam kilka naprawdę ładnych mepsów i abu, ale nigdy ich nie użyłem...natomiast kilka razy chwościka usunąłem - czyniąc łowną przynętę...czy wypróbować? (2014/05/04 21:54)

godmodeoff

Chwost czasem przeszkadza, a czasem pomaga. Ja używam chwostów, kiedy nic nie bierze. Nie używam na klenia i jazia, używam na okonia i szczupaka, głównie na jeziorach. (2014/05/05 08:53)

arthrawn76

czyli warto próbować, gdy cisza...zobaczę...dziś niestety pogoda do lipy...ostro wieje, a do tego wczoraj miałem dachowanie do wody...była wysoka skarpa, lekko po deszczu...wysokie trawy, zrobiłem krok i sekundę później byłem po pachy w wodzie...masakra jakaś :) ale kij uratowany hehe
lowię york seria diamond 2,7 c.w.2do15 (2014/05/05 11:24)

CYTRYNA777

WITAM
Ponownie namawiam na ABU GARCIA nowe z tego roku to biały korpus a blaszka Pomarańcz z czarnymi paskami a druga to biały korpus i blaszka holograficzna chwasty pomarańczowe.

Pozdrawiam (2014/05/21 21:29)