Prawdopodobnie przyniosłeś bardzo groźną chorobę potocznie zwaną ospa rybia .
http://www.pmp.p-net.pl/biologia/ospa_rybia.htm
Jest to trudna do zwalczenia choroba i małe szanse masz aby ryby Ci przetrwały .
Nawet po zlikwidowaniu musisz odkazić akwarium w całości tj: wymyć zbiornik , wyparzyć podłoże , wymienić roślinność i po ponownym założeniu wpuszczając środek zwalczający odczekać jakiś czas zanim rybki nowe wpuścisz . Najczęściej tą chorobę przynosi się ze sklepu , kupując ryby , czy rośliny . W sklepie akwariowym jest lek na tą chorobę , ale leczenie jest trudne i nie wszystko Ci przeżyje . Masz problem , bo jak tego nie zwalczysz to trudno będzie szybko odbudować straty , ponownie założyć hodowlę .
Poszukaj na forach akwarystycznych sposobu zwalczania , lub w książkach akwarystycznych .
(2011/11/20 20:42)Koledzy, od kilku dni w akwarium dzieje się coś dziwnego, cześć rybek siedzi na dnie praktycznie bez ruchy, na części z nich pojawiły się dziwne kropki na grzbietach, a płetwy zaczynają sie strzępić (dwie już pały) - co robić? odseparować chore? zmienić wodę... możę sa jakieś leki na choroby rybek akwariowych
- pomocy!
Ijek, na mój gust 37 ryb to za dużo jak na tak małe akwarium - obawiam się że zawsze bedziesz miał problem
Co do sklepu to nie chce cie martwić ale jak kupiłeś u nas na ul. Św Wojciecha to mogłeś przywlec jakieś choróbsko
Ja kupuje w T.Górach koło Z.U.S.-u i jest spokój - wszystko zdrowe
(2011/12/12 22:53)Ijek, na mój gust 37 ryb to za dużo jak na tak małe akwarium - obawiam się że zawsze bedziesz miał problem
Co do sklepu to nie chce cie martwić ale jak kupiłeś u nas na ul. Św Wojciecha to mogłeś przywlec jakieś choróbsko
Ja kupuje w T.Górach koło Z.U.S.-u i jest spokój - wszystko zdrowe