Chore PZW - chore porozumienia
utworzono: 2010/02/06 01:53
Sprawdzalem ostatnio porozumienia pomiedzy okregami i sie tym bardzo zirytowalem. Otoz mieszkam w okregu legnickim i chcac jechac na moje pewnie i sprawdzone jeziora w okolicach Zielonej Gory i Gorzowa musze doplacic 1/2 skladki czyli ok 74zl. Natomiast gorzowscy wedkarze chcacy wedkowac w moim okregu nie doplacaja nic - czy to jest zdrowe???Druga sprawa to porozumienie pomiedzy okregiem legnickim a chelmskim czy zamojskim - jakas kpina. Okregi podpisuja umowy z okregami oddalonymi od siebie 600km i wiecej a z sasiadami nie potrafia sie porozumiec - komu maja sluzyc te porozumienia nam czy monopoliscie PZW???
[2010-02-06 01:53]
PZW to już nie jest wędkarstwo, to polityka za wcale nie małe pieniądze z naszych składek ze szkodą dla nas. [2010-02-06 15:46]
Zgadza się to chore, teraz zmieniły się granice i nazwy województw i aby wędkować w całym zachodniopomorskim trzeba mieć zezwolenia ze szczecina i gorzowa a wystarczyłoby porozumienie i sprawa załatwiona
[2010-02-06 18:25]
Szanowni koledzy! Ja nie mogę zrozumiećna jakiej podstawie PZW ma monopol na zbieranie składek za wędkowanie, skoro wody są państwowe?Ja jestem obywatelem tego państwa i powinienem zapłacic do skarbu państwa oplatę za wedkowanie.Starostwo czy Urzad gminy powinien mi wydac regulamin połowu .Każda woda powinna być opisana tak jest opisany każdy budynek mieszkalny i to byłby obowiązek właściciela wody.Wody nie opisane były by wodami ogólnodostępnymi .Kontrola wędkujących podobie jak teraz.Opłaty ważne w całym kraju .Teraz wędkarz ma ustalać właściciela wody i granice między okręgami! Chore!przykład . Rzeka Odra.Będąc w woj dolnośląskim wędkę można zarzucić do woj lubuskiego i odwrotnie..Co o tym myślicie? [2010-02-06 19:06]
Zgadza się jedna opłata byłaby najlepszym rozwiązaniem a nie jak teraz jadąc na weekend muszę kilka dni wcześniej ustalić gdzie i jak kupić zezwolenie . I tak jak ja mieszkając w Szczecinie muszę zapłacić w PZW Szczecin, jadąc do rodziców którzy wyprowadzili się na wieś niedaleko Choszczna aby łowić potrzebna jest opłata PZW Gorzów dlatego bo kiedyś tamte tereny nalerzały do woj. gorzowskiego a teraz nalerzą do zachodniopomorskiego. Coś trzeba chyba zmienić bo to wszystko jest chore , albo porozumienia z ościennymi okręgami , albo jakaś dopłata albo jedna na cały kraj.
[2010-02-07 10:06]
Szczerze mówiąc PZW to jedna wielka mafia!!!!!!!
Wszystko się zmienia właściciele wód inne województwa.
A nie lepiej było by gdyby nawet roczna składka kosztowała by 300-500zł lecz pod warunkami takimi jak mam składkę mieszkam na pomorzu pakuje się jadę na mazury,w środek polski oraz duł polski ale bez obaw o jaka kol wiek kontrole ze mam nie wykupiona jakaś cholerna składkę. Jednym słowem łowie tam gdzie chce i kiedy chce a nie tak gdzie mogę po wykupieni jakiej kolejnej składki.
Mieszkam w Ustce Pomorze nie mam za duzo jezior obok siebie wiec postanawiam pojechac raptem 20 30 kilometrów od Ustki i co się okazuje ze muszę wykupić kolejna składkę na to jezioro.to jest jakaś masakra. Ale mówiąc wędkarz wykupi bo powie a co tam mu te 30 40 zł ni zaszkodzi bo chce łowić ryby sobie spokojnie i legalnie.
Pozdrawiam goraćo
[2010-02-07 21:30]
Mówi się 30 zł, ale wypuszczę się ze cztery razy na inne łowisko niż te na które mam zezwolenie i już wyjdzie mi więcej niż kolejna roczna składka na kolejne łowisko. Wychodzi na to , że lepiej kupić ze dwa lub trzy zezwolenia roczne z ościennymi okręgami bo nie wiadomo gdzie będę łowił w czasie sezonu.
[2010-02-08 17:51]
Kolego masz racje ale my w okręgu katowice to już z nikim nie mamy porozumienia ,ani oploe, ani czestochowa , mamy z kolegami w planie przenieś sie właśnie do waszego okręgu tylko nie wiem czy nie będzie problemu ? jeśli coś wiesz na ten temat to odpisz prosze i napisz ile wynosi u was składka pozdrawiam i nie dajmy sie PZW [2010-02-08 18:23]
Czy ktoś może wie, czy okręg Biała Podlaska ma podpisane porozumienie z okręgiem lubelskim? Tak się składa, że mieszkam na terenie, który przy dawnym podziale terytorialnym należał do województwa bialskopodlaskiego, ale najbliższe jeziora i rzeki należą do okręgu PZW w Lublinie. Jeśli nie będzie porozumienia, to w tym roku przepisuję się do koła z okręgu lubelskiego.
[2010-02-09 00:08]
Do Waldi fish - na stronie glownej wedkuje.pl po lewej stonie - nie sposob niezauwazyc jest duzy odnosnik POROZUMIENIA - jesli w to klikniesz dowiesz sie wszystkiego
Do mariosc: nie jestem pewnien ale pewnie musisz byc zameldowany w naszym wojewodztwie jednak sam musisz sprawdzic [2010-02-09 00:59]
Żeby zmienić koło PZW nie potrzeba nic więcej jak odebrać kartotekę w macierzystym kole i przenieść ją w każdy inny zakątek kraju. [2010-02-09 10:24]
Tylko gdzie się przeniesiesz jak wsżedzie siedzą leśne dziadki Może do Warszawki
[2010-02-10 23:35]
koledzy ja jak zmieniałem koło wedkarskie to nic miedawałem złodzi przenioslem sie do konina i po kłopocie opłacacie składke tam gdzie chcecie łapac [2010-02-11 14:06]
Może w końcu Zarządy Okręgów i ZGPZW zrozumieją ,że lepiej by było, aby wędkarze uprawiali turystykę wędkarską a nie członkowską.Skoro okręgi mają osobowość prawną to po co jest opłata na ZGPZW.ZGPZW powinien wprowadzić rozwiązanie umożliwiające wędkowanie w wodach dzierżawionych przez związek w całym KRAJU!
Jeśli się nie mylę to projekt ustawy o rybactwie przewiduje umowy na wędkowanie w wodach uprawnionego do rybactwa. Moja propozycja to:
- umowa na cały kraj
-umowa na okręg
-umowa na konkretną wodę(obwód rybacki)
[2010-02-11 15:01]
No nie wiem, czy z nikim. Jak włączam mapę porozumień, to wychodzi, że trochę ich jest. Z Opolem macie, tylko za dopłatą połowy składki i vice versa. Pozdo. [2010-02-12 10:44]
Jakie porozumienia. To co, kolega się spotkał z kolegą, pogadali i ustalili kiedy ponownie się spotkają i na czyim gruncie? Komu to wszystko ma służyć? Kto za to płaci?
Dziadkowie ! Czytając na tej stronie wypowiedz kolegów po kiju - macie gotowe rozwiązania.
I to są dobre rozwiązania !
[2010-02-13 14:19]
Panowie nie wymagajcie aby Polski Związek (Wędkarski?) Rybacki - bo tak się powinien nazywać- skoro dba o interesy tylko tych z siatami i niewodami dbał o nasze skromne prawo do łowienia ryb ich zdaniem jesteśmy naiwniakami i frajerami do opłacania składek.
[2010-02-21 22:44]
zgadza się przedziwne przepisy dlaczego ja chcąc pojechać gdzieś dalej na ryby muszę kilka dni wcześniej ustalić czyja woda komu muszę zapłacić a pamiętam jeszcze czasy kiedy PZW było jedno i jedyną dodatkową dopłatą były wody górskie to były piękne czasy teraz podział terytorialny stworzył nowe stanowiska dla kolegów a miało być to wszystko takie proste i czytelne wędkarze są tylko po to aby zapłacić składki i cieszyć się że nie wszystkie wody wydzierżawiono znajomym
[2010-04-01 20:21]
Głupie też jest to, że jeśli chcę wędkować w kilku okręgach, to muszę opłacić składkę w każdym z nich choć mają podpisane porozumienia jeśli nie jestem członkiem danego okręgu.
[2010-04-02 13:53]
to niejest porozumenie . żeby łapać w województwie opolskim trzeba zapłacić 100% czyli 110zł [2010-04-02 15:37]
Te wszytki porozumienia to jedno wielkie oszustwo, w Katowickim jest wogóle paranoja, wszystkie okręgi naokoło - DOPŁATA, najlepsze jest to że od tego roku zabrali nam bardzo fajne łowisko mianowicie PORAJ, w zamian dostaliśmy 2 inne, które nawet nie mogą sie w połowie równać z wyżej wymiennym, mielismy plany jeszcze w grudniu z kolegą że pojedziemy pomoczyć kijka na jezioro Żywieckie i Międzybrodzkie bo ładne widoki i o rybkach też trochę się naczytaliśmy..no ale cóż >> oczywiście okręg Bielsko więc dopłata, parodia, w/g porozumień mogę sobie pojechać(a raczej wybrać się w podróż) połowić do Okręgu Bydgoszcz 400km (bez dopłat) a 60km nie.... Brak słów.... nie rozumiem dlaczego nie zrobią jednej opłaty na Polskę ....chętnie nawet zapłacę 250-300zł ale będę miał pewność że gdzie wyjadę na wakacje będę mógł spokojnie oddać się mojej pasji, bez problemów z szukaniem gdzie,ile i na ile mam wykupić zezwolenie na dane łowisko. Myślę że taka opinia na ten temat nie należy tylko do mnie. Pozdrawiam Kolegów po kiju :)
[2010-04-02 16:01]
A mnie się wydaję że,jest to przygotówka do jednolitej opłaty krajowej(czytaj-wysokiej)by za jakiś czas,zrobić podziały na Okręgi i pozostawić składkę jak na krajową.Jedyne wyjście to walczyć o 7 okręgów(tyle ile RZGW) [2010-04-02 16:51]
witam, moim skromnym zdaniem powinna być jednolita opłata na cały kraj, tak aby każdy z nas swobodnie mógł łowić tam gdzie mu się podoba , natomiast nie widzę ŻADNEGO powodu aby opłata ta miała wzrastać. Proponuje aby ZG PZW zaczeło szukać dodatkowych środków finansowych u sponsorów np. w Firmach Wędkarskich , zamiast podnosić składki nam biednym wędkarzom. Widząc zapędy co niektórych działaczy to najchętniej wprowadzili by dodatkowe opłaty na każdy zbiornik gdzie jeszcze można coś połowić. I tak juz dziś niektórzy zachowuja sie jakby to był ich prywatny folwark, a nie zbiornik ogólnie dostepny dla wędkarzy
[2010-04-02 20:37]