Zaloguj się do konta

Chińszczyzna

utworzono: 2010/11/04 08:59
Jędrula

Zna ktoś dobry przepis na chińskie jadło niekoniecznie z rybą ? [2010-11-04 08:59]

Fujjjjjj....... W Chinach bym padł z głodu. Mięso, mięso i jeszcze raz ziemniaki i mięso. :) Ale Pawełek widziałem ostatno wrzucił fotę czegoś co szukasz. [2010-11-04 09:07]

Zna ktoś dobry przepis na chińskie jadło niekoniecznie z rybą ?


Sos słodko-kwaśny ze słoika jakiś lepszy, przesmażona na łyżce oliwy pierś z kurczaka pokrojona w drobną kostkę z dwoma łyżkami sosu sojowego, kilka pędów bambusa, dwa woreczki ugotowanego ryżu niełuskanego. Ładujesz na woka, dusisz pod przykryciem jakieś 15 min. Proste, szybkie a smaczne cholernie:)

[2010-11-04 09:33]

dziobak

no i tak Regnok przepisal to co bylo napisane na sloiku z sosem...  :))) [2010-11-04 10:41]

No, prawie:) Ale fakt faktem, proste i zajebiste. A jeśli ambitniej to można zamówić z restauracji:P Aha, normalnie używają łuskanego ryżu, ja bardziej wolę naturalny. Więc kolejna modyfikacja:P
[2010-11-04 11:16]

mienta

przepisał czy nie jak jest smaczne to i ja wypróbuję
[2010-11-04 11:35]

robcio2535

Fujjjjjj....... W Chinach bym padł z głodu. Mięso, mięso i jeszcze raz ziemniaki i mięso. :) Ale Pawełek widziałem ostatno wrzucił fotę czegoś co szukasz.


Oj Macieju pychotka takie dania :-) no i muszę powiedzieć ze mnie akurat po takim posiłku gdzie składnikiem jest ryż to tak samo długo  nie czuje głodu jak po pyrach i mięsie :-)
[2010-11-04 11:56]

dziobak

lepiej sprobuj rybke z "szalonej wody" (wolne tlumaczenie) Na gleboka patelnie wlej troche oliwy podsmaz 3 zabki czosnku(jak zbrazowieje to wyrzuc bo bedzie gorzki),poloz duzego okonia albo sandaczyka po 1 min. z kazdej strony, dorzuc kilka pomidorkow koktajlowych(calych) troche pietruszki marchewki i selera,zalej szklanka bialego wina i troche wody ,sol pieprz do smaku.Przykryj i dus ok 10 min. Rybe na talerz posyp natka pietruszki i atakuj...  :)))  wszelka chinszczyzna odpada... [2010-11-04 12:37]

robcio2535

lepiej sprobuj rybke z "szalonej wody" (wolne tlumaczenie) Na gleboka patelnie wlej troche oliwy podsmaz 3 zabki czosnku(jak zbrazowieje to wyrzuc bo bedzie gorzki),poloz duzego okonia albo sandaczyka po 1 min. z kazdej strony, dorzuc kilka pomidorkow koktajlowych(calych) troche pietruszki marchewki i selera,zalej szklanka bialego wina i troche wody ,sol pieprz do smaku.Przykryj i dus ok 10 min. Rybe na talerz posyp natka pietruszki i atakuj...  :)))  wszelka chinszczyzna odpada...


Nieładnie tak kolego robić smaka z tym okoniem i sandaczem !!! oj nie ładnie
[2010-11-04 12:41]

Ja jedyny ryż jaki przełknę, to ten "brązowy", taki jakiś w łupinkach, czy cóś.....No i taki w gołąbkach, żadnego innego. [2010-11-04 12:46]

dziobak

sam sobie narobilem cholera...  :) [2010-11-04 12:47]

robcio2535

No cóż dziś musze sie zadowolić tymi pyrami i udźcem z kurola :-) no i później mykam ku robocie a wam spokojnego popołudnia i wieczorka :-)
[2010-11-04 12:51]

No cóż dziś musze sie zadowolić tymi pyrami i udźcem z kurola :-) no i później mykam ku robocie a wam spokojnego popołudnia i wieczorka :-)

I tak Ci dobrze, ja wczoraj usmażyłem mielone, do niedzieli będę je męczył. A co do ziemniaków to trochę zachodu, ale w mundurkach są fajne... Spokojnej roboty tak przy okazji...
[2010-11-04 12:55]

To popatrzcie na to co ja musiałem wcinać w ZOZ-ie, to i te ziemniaki w mundurkach, i giry kurczaka i mielone do niedzieli i wszysko inne będzie przysmakami.....


[2010-11-04 13:14]

Żeby chorować i się na tym nie przekręcić to trzeba mieć końskie zdrowie... No szału nie budzi, ale i tak zgłodniałem. Idę coś zjeść na szybciocha....
[2010-11-04 13:31]

TO TAK (SKŁADNIKI) warzywka się takie kupuje specjalne mrożone "Azja" (w netto) + jakieś mięsko pierś z kuraka lub polędwiczki (dzisiaj polędwiczki) + przyprawy (gyros ,kurczak,carry,pieprz, sól, maga)+ryż(w zależności ile osób będzie jadło)  i to eta wsio



PRZYGOTOWANIE tak  kroisz mięsko jeśli jest to pierś z kuraka to tniesz na paski takie w miarę wiesz jak nie raz wygląda mięsko w gyrosie robione przez bary jeśli jest to polędwiczka po prostu kroisz na kawałeczki nie muszą być równie tak samo robisz z tym mięsem od kuraka kiedy masz pokrojone w plastry kiedy masz wszystko pokrojone nalewasz na patelnie oleju i smażysz mięsko przyprawiasz go tą przyprawką do gyrosa do kurczaka pieprzem (tutaj uważaj bo nie wszyscy lubią na ostro ja lubię HOT :D ) carry też możesz posypać ale nie każdy je lubi. Następnie na drugiej patelni najlepiej gdybyś miał taką miskową głęboką wsypujesz te warzywa ja zawsze robię więcej wiec z dwóch paczek następnie przypraw ki gyros, kurczak ale to już mniej niż do mieska sypiesz, sól pieprz maga i to dusisz aż warzywka będą miękkie na innym gaźniku gotujesz ryż ja zawsze gotuje 4 paczki (woreczki) jeśli masz już wszystko ładnie (uduszone warzywa i to mięsko) bierzesz wielką michę i wszystko mieszasz i gotowe ! :) [2010-11-04 13:37]

dodam  że te danie robiłem wczoraj w takiej misce a dziś już go nie ma :D
[2010-11-04 13:40]

dziobak

Balcer nie rob takich zdjec bo  Masti sie przekreci..  :))) [2010-11-04 13:41]

mienta

Paweł teraz to mi ślinka kapie przez twoje danie:)))
[2010-11-04 13:42]

radek123

To danie jest znakomite i nie trudne polecam je bo sam je robie !!                                                            Jest to prosty, smaczny i pożywny sposób przygotowania gotowanej ryby. Parowanie uwydatnia naturalny smak wzmocniony przez dodanie imbiru i szalotek.

Składniki:
1 cała ryba (750-1000g), wypatroszona i oczyszczona
1 1/2 łyżeczki soli
2 łyżki wina ryżowego
1 1/2 łyżeczki cukru
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki imbiru drobno pociętego lub wyciśniętego
2 łyżki szalotek drobno posiekanych
3 łyżki oleju (najlepiej kukurydzianego)

Przygotowanie:

  1. Opłukaj rybę i wysusz papierowym ręcznikiem. W najgrubszym miejscu ryby, po obu stronach, zrób dwa głębokie, ukośne nacięcia (oddalone od siebie o 3 cm).
  2. Połóż rybę na podłużnym, żaroodpornym półmisku. Obie strony ryby obsyp solą, na wierzchu spryskaj winem ryżowym.
  3. Wymieszaj cukier z sosem sojowym i polej nim rybę. Następnie obsyp imbirem i 3/4 przygotowanej szalotki.
  4. Zagotuj ok. 5 cm wody w dużym naczyniu, które może pomieścić półmisek z rybą (np. duża brytfanna z pokrywką). Włóż do naczynia drewniany krzyżak (może to też być głęboki talerz do góry dnem, kubek itp.) na nim postaw talerz z rybą i gotuj pod przykryciem ok. 10-12 min aż będzie gotowa. Ryba jest gotowa jeżeli z łatwością możesz wpić wykałaczkę w jej najgrubszą część.
  5. Wyjmij rybę z parownika. Wlej 3 łyżki oleju na małą patelnie i podgrzewaj aż prawie zacznie się palić, następnie polej nim rybę (uważaj bo olej będzie trochę bryzgać). Udekoruj rybę pozostałą częścią szalotki i podawaj.
[2010-11-04 15:35]

dziobak

To popatrzcie na to co ja musiałem wcinać w ZOZ-ie, to i te ziemniaki w mundurkach, i giry kurczaka i mielone do niedzieli i wszysko inne będzie przysmakami.....


mastiff zdejmij to zdjecie z postu bo zostane jaroszem...  :))
zamowic CI cattering?!  he,he [2010-11-04 16:27]

JakubUrsynow

Podstawa chińskiego jedzenia - dobry sos sojowy i olej sezamowy (drogi ale wydajny). Olej sezamowy, dodam, służy jako przyprawa a nie do smażenia na nim. Jeśli dorzucisz do tego imbir i anyż w gwiazdkach (można też kupić dobrą przyprawę 5 smaków) to masz prawdziwie orientalny smak. Wystarczy podsmażyć mięso, podlać sosem sojowym, dodać łyżkę lub dwie oleju sezamowego i dodać warzywa. Może być mieszanka mrożona, może być papryka i marchewka pokrojona w słupki, por, co kto lubi. Poddusić trochę i na talerz, najlepiej z makaronem sojowym (robi się w cztery minuty).
[2010-11-12 09:01]

tomasz3001

Chinskie po mojemu.(danie dla 4 osob)

1 duża piers z kurczaka

warzywa:papryka srednia.Ja osobiście uzywam papryk w 3 kolorach(zolta,czerwona,zielona daja smak i kolor)Można użyc gotowej mieszanki warzyw  do kuchni chińskiej,ale ja i tak dodaje swoje warzywa

 duża garść zielonego groszku,garść marchewki karlowatej kilka różyczek brokuł(np: mrozonki Hortex do nabycia w markecie.

3  średnie dymki

suszone grzyby MU(market)

sos sojowyTAO-TAO(market)

sos słodki chili TAO-TAO,lub slodko kwaśny  co kto lubi(market)

przyprawa kuchni chińskiej 5 smakow(kazdy sklep,no prawie)

4 woreczki ryżu(jaki kto lubi)

1 torebka sosu pieczeniowego np Knorr(opcja)

2-3  łyzki oliwy do smażenia

Piers kroimy na paski 5x1 cm i zakrapiamy sosem sojowym,ostrożnie bo jest slony i opruszamy przyprawą 5 smaków.Taka marynate mieszamy w misce i odkladamy do lodowki na o 1h.W tym czasie wkladamy do miski  garstke grzybów MU i zalewamy je wrzątkiem.Czekamy ok 15 min az urosna,wtedy kroimy je na paseczki np:5x0,5cm.Papryke kroimy w kostke 2x2 cm,rożyczki brokul dzielimy na mniejsze do tego groszek i marchewka( wkladamu do miski pluczemy i osuszamy) Piers z kurczaka  wraz z marynata wrzucamy na podgrzewany olej i podsmażamy ok 5 min lekko mieszając,nastepnie wrzucamy warzywa,grzyby MU i dusimy pod przykryciem na malym ogniu  ok 15-20 min(sos ciemny pieczeniowy Knorra-moja opcja przygotowuje i zalewam nim duszona potrawę (nie jest taka sucha) i podduszam jeszcze ok 10 min az zacznie bulgotac) Przyprawą 5 smakow opruszamy do żadanego smaku.Warzywa powinny byc lekko chrupkieNastępnie gotuje ryz.Ugotowany ryz wykladam na talerz(chcesz sie popisac kobiecie to wez ladny talerz owalnyna) Na ryż  nakladamy solidna porcje naszej chińszczyzny i zakrapiamy sosem slodko-kwaśnym,lub ostrym chili co kto lubi mozemy oba sosy pomieszac. Moja 17-letnia córka mowi ze to super zarelko.Smacznego.....

Ja osobiście robie to danie jeszcze z wersja owocow morza .Do w/w dania dodaje garść owocow morza i podduszam z calościa ale trzeba uważac bu ich nie rozgotowac....

[2010-11-12 09:31]

JakubUrsynow

Ja proponuję sosy Lee Kum Kee albo Kikkoman, są lepsze od tao-tao (chociaż sojowo-grzybowy mają niezły)
[2010-11-12 10:27]

Jędrula

Dzieki koledzy za dobre rady . Dzieki Wam wiem dużo wiecej o skośnookiej kuchni . [2010-11-13 16:33]