chcę zacząć łapać sumy
utworzono: 2011/04/12 19:12
Witam,
Mam taki problem, chcę zacząć łapać sumy(wiem że okres ochronny trwa w takim o to przedziale od 1 listopada do 30 czerwca* w rzece Odrze od ujścia rzeki Warty do granicy z wodami morskimi od 1 marca do 31 maja.) Już w poprzednie lato się do tego zabrałem ale się nie napalałem i podszedłem bardziej testowo niż profesjonalnie. Łapałem na żyłkę 30, ciężarek denny i pęczek rosówek, złapałem 3 sumiki ok 50cm więc wróciły do wody. Teraz chciałbym spróbować innej metody, wydaje mi się że bardziej skutecznej a mianowicie na martwą rybkę z gruntu jak wiemy sum nie pogardzi i padliną. W tym jest właśnie problem nie mam pojęcia jak zmontować ten zestaw, dodam że posiadam plecionkę, prosiłbym o przedstawienie w jakiś sposób może być graficzny bądź po prostu pisemny jak taki zestaw ma wyglądać.
Pozdrawiam
[2011-04-12 19:12]
Najprościej to dokładnie tak samo jak na pęczek rosówek tylko zamiast nich kawałek lub cała rybka.
[2011-04-12 19:47]
Najprościej to dokładnie tak samo jak na pęczek rosówek tylko zamiast nich kawałek lub cała rybka.
dokładnie tak , a może lepiej próbowac na żywca bardziej atrakcyjny niz trupek
[2011-04-12 19:59]
A najlepiej poczytaj tutaj http://www.sum.pawluk.net.pl/forum/index.php.Tu znajdziesz odpowiedzi na wszystkie twoje pytania
[2011-04-12 22:16]
chętnie bym i spróbował na żywca, lecz z tego co czytałem to trzeba używać czegoś w rodzaju boi jako spławika a ja nie za bardzo to "ogarniam" i nie wiem jak taki zestaw zmontować.
[2011-04-12 22:29]
chętnie bym i spróbował na żywca, lecz z tego co czytałem to trzeba używać czegoś w rodzaju boi jako spławika a ja nie za bardzo to "ogarniam" i nie wiem jak taki zestaw zmontować.
Takie łapanie sumów jest faktycznie zupełnie inne bo zestaw się wywozi, żywiec pływa "na uwięzi" z tzw. zrywki która jest żyłka 0,18-0,2 mm z obciążeniem z kamienia. Coś jak pater-noster ze spławikiem. Tylko, że zestaw ten jest przeznaczony na naprawdę duże sumy i sam żywiec jest rybką 30-50 cm. Może być karpik, leszczyk, lin. Ale to zupełnie inne wedkarstwo bo trzeba mieć łódkę lub ponton, odpowiedni kij, kołowrotek itp. A Tobie proponuje zacząć do tradycyjnego trupka na gruncie. Jak przebijesz 140-150 cm to wtedy dopiero możesz zacząć się w to bawić bo to wyższa szkoła jazdy.
[2011-04-12 22:41]Opisywałem na tym forum i ilustrowałem zdjęciami sposób łowienia sumów na żywca na Odrze i na wodach stojących przy pomocy boi.Poszukaj. [2011-04-12 22:58]