Zaloguj się do konta

Cdc a silikon

utworzono: 2010/06/18 12:54
lech9791

Witam,
Czy do much cdc można używać  płynu silikonowego w spraju, czy tylko oleju do cdc?
Będę wdzięczny za odpowiedź.
Pozdrawiam

Lechu
[2010-06-18 12:54]

pawelz

Zawsze bede zadawal to pytanie. Po co smarowac muchy wykonane z CDC ???.
Odpowiednie piora , odpowiednie pozostale materialy i bez zadnej impregnacji, mucha jest nie do zatopienia. Ostatnio, kumpel ktory prowadzi sklep internetowy skolowal gdzies jakies super CDC. Praktycznie chrusta nawet nie trzeba przesuszac. Jeden wymach i na wode. I plywa jak boja :)
[2010-06-18 15:53]

lech9791

Pytanie jest tylko takie; czy naturalne natłuszczenie cdc się nie "zużyje"? Czy po holu ryby mucha jeszcze będzie się do czegoś nadawała? Nie mam w tym względzie praktyki (do tej pory łowiłem na "zwykłe" muszki), ale zakupiłem właśnie cdc i zamierzam coś z tego wytworzyć. Nie chcę jednak by nad wodą okazało się, że znowu czegoś nie wziąłem (raz już zapomniałem wędki). Jestem w posiadaniu spraju silikonowego i nie wiem, czy powinienem zakupić jeszcze cdc oil..
[2010-06-18 16:05]

leleon

Jeżeli uważasz, że zachodzi potrzeba dodatkowego natłuszczenia much, to zrób to. Ja zawsze mam przy sobie silikonowy spray i wiele razy mi on pomógł. Lepiej mieć niż potem "pluć sobie w brodę." Pozdrawiam.
[2010-06-18 18:16]

piterusm

Tak jak kolega pawelz, raczej nie używam natłuszczacza do cdc. Mam żel z cdc i powiem szczerze, że działa, ale używam go tylko do much z jeżynką, ogonkiem, albo palmerki. Czyli wszystko co chce żeby pływało, ale nie ma cdc. Po posmarowaniu np żelem cdc, wszystkie piórka jak by się sklejają i tracą na swojej pływalności bo żel jest ciężki, nawet jak wyschnie. Dlatego do natłuszczenia poleca się spraye np. takie co produkował śp. Edmund Antropik. Doskonale się do tego nadaje. Inni używają olejów, ale wtedy trzeba dobrze wysuszyć muszkę. Tak więc zrób o jedno piórko więcej i na bank mucha nie zatonie:) masz moje słowo hehe
[2010-06-22 11:38]

lech9791

Ja właśnie posiadam Dry Fly Silicone Liquid Antropika, tylko zastanawiałem się, czy on CDC nie zaszkodzi? Skoro koledzy tak piszą, to nie będę dokupywał oleju tylko ewentualnie (w ostateczności) prysnę silikonem.
Dzięki i pozdrawiam.
[2010-06-22 16:08]

piterusm

dokładnie chodziło mi o to: http://www.flytiers.webd.pl/sklep/product_info.php?products_id=501
[2010-06-22 21:49]