Łowisko w miejscowości Całowanie.

/ 21 odpowiedzi
witam, za miesiąc mam zawody na łowisku w Całowaniu i chciałbym się od kolegów dowiedzieć co wiecie o tym łowisku, z góry dziękuję.
tstaros

W sumie mieszkam niedaleko i w zeszłym roku po raz pierwszy udałem się na to łowisko. Za wiele informacji Ci nie przekażę, ale postaram się pomóc.

Łowisko składa się z dwóch stawów: w mniejszym jest ponoć trochę więcej ryb, są jednak mniejsze (później zarybiane), w większym znajdują sie trochę większe sztuki, przeważnie karpie, karasie, trochę amura. Głębokość około 3 m, dno równe (jak to na wyrobisku torfowym), ja osobiście złowiłem naprawdę sporo ładnych karasi (chociaż przy mnie jeden z wędkarzy złowił 8,5 kg amura), łowiłem na czerwonego robala na spławik, z gruntu jakoś nic nie chciało brać.

Ogólnie łowisko dość fajne i rybne, tylko te piep...ne sumiki karłowate, wszystkiego się czepną, nawet kulek proteinowych ;-( Kukurydza to nawet i 3 ziarna ich nie przestraszy.

Dodam tylko, że na naszym portalu jest opis tego łowiska, możesz więc zerknąć.

(2010/03/05 23:02)

kosbe1

dzięki serdeczne, właśnie chodzi mi o opis konkretnych połowów. (2010/03/06 14:07)

tstaros

jeszcze jedna rzecz jaka mi się przypomniała: najlepsze brania były tuż przy brzegu. Zestawami zarzucanymi daleko interesowały się co najwyżej sumiki, wszystkie złowione ryby brały tuż przy brzegu, góra 5-6 metrów od niego. Ciekawostką jest fakt, że ten amur 8,5 kg wziął tuż przy parkingu, gdzie non stop przyjeżdżały i odjeżdżały samochody ;-) Co do zanęty, to stosowałem zwykłą kupioną w sklepie zanętę na karpiowate, karaskom smakowała ;-) (2010/03/06 20:37)

marcinhudak

Łowisko powstało w 2008r. W jego skład wchodzą 2 stawy o powierzchni zacznij około 10ha, i głębokości do 3 metrów. Stawy powstały w potorfowych wyrobiskach. Brzegi łagodne i można na nich swobodnie wędkować. W wodzie jest kilkadziesiąt pomostów. Stawy znajdują się daleko od miast i fabryk co pozwala nam na spokojne wędkowanie. Łowiska są doskonale zarybione, najwięcej karpiami do masy 10kg. Najpopularniejsze metody to spławikówka oraz lekka gruntówka z kulkami proteinowymi.  Karpie dobrze biorą na kukurydze i robaki. Kulki proteinowe są skuteczne na durze karpie. Oprócz karpi są także plocie, karasie, liny i amury, a z drapieżników szczupaki i okonie. Jeden staw został zarybiony duża ilością pstrągów tęczowych, które biorą dosłownie na wszystko.  Trzeba pamiętać że gospodarz wody nie pozwala na wpuszczanie ryb celowo trzymanych w siatkach. Jest dozwolone łowienie w nocy oraz spinningowanie. Jest możliwość postawienia przyczepy kampingowej lub rozbicia namiotu. Przynęty które się sprawdzają: gumy, kulki proteinowe, białe robaki, kukurydza i woblery.  gospodarzem łowiska jest pan Wojciech Szuba.  Czynne: 6.00-19.00  Koszt: 10-20 złotych w zależności od wybranego stawu i metody.  Telefon: (0) 601-912-778 (2010/03/10 19:50)

bysiek

Sam jestem ciekaw jak przezimowały ryby w tych pięknych stawach?  Bardzo dużą zaletą tego łowiska jest różnorodność gatunków ryb.Zawsze jak jadę tam łowić to nie  wiem jaka niespodzianka mnie spotka. W zeszłym sezonie na jednego czerwonego robaczka złowiłem 6 kl sumka a kolejnym razem syn złowił szczupaka 60 centymetrów na spławik ,  w pełnym tego słowa znaczeniu ponieważ ryba zaatakowała spławik podskakujący na falach a haczyk wbił się jej w pletwę piersiową. Najbardziej jednak wspominam ponad 40cm karasie i piękne płocie.Karasie najlepiej brały na zwykłe kopane robaczki a płocie na jedną lub dwie pineczki. Życzę   powodzenia w zawodach , może też się wybiorę?    (2010/03/10 20:47)

piotrek12

Własnie słyszałem ze zmora sa te sumiki,a może wie ktos jak tam jest ze szczupakiem ,jest sens wybrac sie ze spiningiem? (2010/03/10 21:10)

bysiek

Jest trochę szczupaka ale za możliwość łowienia na spining musisz wybulić 30 zł  (2010/03/10 21:51)

piotrek12

O to Ja wymiekam za taka kwote to majac karte wole łowic na pzw.dzieki za info. (2010/03/11 10:34)

tstaros

a co to w ogóle za zawody? są ogólnie dostępne, czy tylko np.dla członków jakiegoś koła? (2010/03/11 11:10)

kosbe1

zawody dla członków koła (2010/03/12 16:04)

tstaros

rozumiem, będę wdzięczny za informację jak poszło koledze na zawodach. I oczywiście proszę o swoje spostrzeżenie co do łowiska. W tym roku mam zamiar trochę więcej na nim połowić, stąd też każda informacja będzie cenna. (2010/03/12 18:15)

fretek

Byłem tam tydzień temu i dzisiaj. Wyniki: żona - karp 1.7kg , córka - karp 1kg i 2,5kg!!!, ja ... no cóż karpik 1,3kg. Dzisiejsze wyniki to karpie 1,6 i 2,7kg. Trochę brakuje mi tych pięknych karasi które tak ładnie brały w zeszłym roku. Nie wiem co zrobili ale na dwa wyjazdy nie złowiliśmy żadnego byczka co jest pocieszające gdyż była to zmora tego łowiska.  (2010/04/25 23:29)

kosbe1

dziękuję za cenne informacje. (2010/04/27 20:45)

Damian6415

Dobry dzień

Odświeżam temacik, był ktoś ostatnio? Mam zamiar przejechać w niedzielkę ze spinningiem :D (2023/06/02 23:39)