Bytom zapada się pod ziemię ?

/ 13 odpowiedzi

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1019409,title,To-kleska-zywiolowa-Bytom-zapada-sie-pod-ziemie,wid,13660750,wiadomosc.html?ticaid=1cc99

W Bytomiu walą się domy, teren pod nimi się zapada a miasto ewakuuje mieszkańców. W sumie zagrożonych jest 28 budynków. Prezydent miasta Piotr Koj mówi o klęsce żywiołowej.

Za wszystko odpowiedzialna jest kopalnia Bobrek-Centrum. To największy pracodawca w mieście. W ciągu kilku zaledwie lat teren w Karbiu, dzielnicy Bytomia, obniżył się o 3 metry. Powód: szkody górnicze. Z ekspertyz wynika, że nie będzie tu można rozpocząć sezonu grzewczego, bo uszkodzone są kominy w kamienicach. Czarny scenariusz jest taki, że trzeba będzie ewakuować całą dzielnicę.

Ślązacy to prawda czy po raz kolejny poniosło redaktorka z wp.pl????

tomasz26552

No niestety to prawda sam pracuję na tej kopalni.Z sąsiedniej dzielnicy już ewakuowano kilka rodzin. (2011/08/05 09:11)

Jędrula

To jest tragedia dla tych ludzi choć pewnie teraz będą mieli nowe domy z kopalnianej kieszeni ?

(2011/08/05 09:16)

robcio2535

Łukasz w telewizorni już o takiej sytuacji mówiono ale nie pamietam czy o tej kopalni ale fakt ewakuacja ludności nastąpiła z ww. przyczyn :( i jak mówiono to ponoć za szkody i nowe budynki bedzie płaciła kopalnia bo wiadomo z ich winy ale jak to wygląda w rzeczywistości to  ????
(2011/08/05 09:17)

withanight88

Łukasz w telewizorni już o takiej sytuacji mówiono ale nie pamietam czy o tej kopalni ale fakt ewakuacja ludności nastąpiła z ww. przyczyn :( i jak mówiono to ponoć za szkody i nowe budynki bedzie płaciła kopalnia bo wiadomo z ich winy ale jak to wygląda w rzeczywistości to  ????

Robcio ja zapomniałem jak telewizor wyglada bo tak rzadko z niego korzystam.

(2011/08/05 09:27)

robcio2535

Robcio ja zapomniałem jak telewizor wyglada bo tak rzadko z niego korzystam.

he he he a mnie udaje sie obejrzeć wieczorem kanały infor. bo tak to bajki, bajki, bajki, no i iiiiiii bajki :)he he he (2011/08/05 09:33)

bluehornet

Bytom , niestety zapadał się już w połowie lat osiemdziesiątych . Jak miało być inaczej , jak w samym Bytomiu fedrowało wtedy sześć ( 6 !!! ) kopalń ???!!! Widziałem to na własne oczy , zdarzyło mi się przez trzy lata uczęszczać do technikum na Szombierkach . (2011/08/05 10:23)

tomasz26552

Bytom , niestety zapadał się już w połowie lat osiemdziesiątych . Jak miało być inaczej , jak w samym Bytomiu fedrowało wtedy sześć ( 6 !!! ) kopalń ???!!! Widziałem to na własne oczy , zdarzyło mi się przez trzy lata uczęszczać do technikum na Szombierkach .

Dokładnie tak jest jak piszesz Grzegorzu.Tylko że z tych 6 kopalń zostały 2 no w sumie 1 bo są połączone.Co było do wybrania to zostało wybrane a teraz zaczynają brać pod miastem.Może to i źle że ścian wybranych się już teraz nie podsadza tylko wali na zawał i takie są tego skutki. (2011/08/05 17:14)

bluehornet

O ile dobrze pamiętam , to były to : Dymitrow , Rozbark , Szombierki , Pokój , Centrum i Bobrek .  To , co teraz siada , nie jest całkowicie winą obecnie fedrującej kopalni- szkody górnicze ( tzw, niezamulone lub jak kto woli niepodsadzone nieczynne wyrobiska ) potrafią o sobie dać znać po kilku , kilkunastu , a nawet kilkudziesięciu latach . (2011/08/06 13:20)

Bernard51

Jeszcze na początku lat 70-tych kopalnie jak fedrowały pod miastem stosowano zamułkę, ale to były ściany na steplach idywiduałnych zwanych "walencioki"z chwilą mechanizacji i obudów samo kroczących zaniechano tej praktyki i miliony ton wegla wydobywano aby plany wykonać. Zamułka opużniała ten proces (podsadzano piaskiem na trzy etapy z przerwami na utwardzenie sie piachu z wodą) i mamy skutki rabunkowej gospodarki sukcesu. Masz rację Grześku Bytom już w latach 70-tych zaczął sie zapadać (szkody górnicze) i to jest proces nieodwracalny tak przynajmniej tłumaczono na szkoleniach. A proces ten nabrał rozpędu (bez zamułki)za min. J Mitręgi bylego prezesa Górnika Zabrze, który to zespól ekspertów przy ministrze stwierdził że poniżej 550m podsadzki nie trzeba stosować. (2013/04/12 21:20)

Zander51

No i dalej głosujcie na radosną gospodarkę Tuska ! Sami fachowcy w rządzie ! Szybko nas z tej biedy wyciągną :) (2013/04/13 00:07)

rysiek38

Teraz co napiszę to nie żart,[parę lat temu pracowałem w Bytomiu miechowicach a że jestem nałogowym palaczem to do bytomia docierałem autobusem 91 do Pogody i potem tramwaj 41 (było to parę lat temu)kiedyś jechało dziecko z ojcem na odcinku Katowicka i dziecko spytało patrząc przez okno;TATO CZY TU BYŁA WOJNA ? (2013/04/13 19:07)

rysiek38

dodam że robote tam straciłem mniej więcej jak super trojkoalicja kończyła władze z technikami od katastrof lotniczych na czele (2013/04/13 19:10)