WitamMoże ktoś powiedzieć coś na temat spodnio-butów neoprenowych.Zamierzam takie kupić i chciałbym sie dowiedzieć od kogoś kto takich używa czy faktycznie chronią przed zimnem na tyle że warto za nie zapłacić 2X więcej jak za zwykłe.Pozdrawiam.
Uzywam butów z abu (czarny model) - powiem tak - łowie w zimie brodzac po pas - jest mi ciepło, llatem przedzieram sie brzegami lipieniowych rzeczek - i jeszcze sie nigdzie nierozerwały (opinia ze sa mało trwałe). Mysle ze warto miec neopremy - sa uniwersalne. pozdarawiam (2011/02/20 21:54)
Jeśli chodzi o neoprany to jest to naprawde zarąbista sprawa i żeczywiście pięknie utrzymują ciepło a weż na ten przykład w normalnych spodniobutach postój z 3 godziny po pas :) i moim zdaniem neopran jest materiałem wytrzymałym, ale i cena jest wyższa ale to pokrywa sie z tym co pisałem wcześniej no niestety " cos za coś" :) według mnie lepiej dozbierać kasy i kupic neoprany a nie pożałujesz :) (2011/02/21 09:47)
Od 11 lat mam zawsze oprocz oddychaczy i zwyklych gumowych spodniobutow neopreny. Wczesniej mialem z 5mm pianki, teraz z 4. Roznice czuc. Stosuje je tylko pozna jesienia, zima i wczesna wiosna. W pozostalym okresie to masakra. No chyba ze tylko stoisz w wodzie i malo sie ruszasz. Inaczej nie polecam. Generalnie neopreny nie nadaja sie do aktywnego lowienia. Nawet jak jest nieco chlodniej. Nie oddychaja a przez to pocisz sie w nich niemilosiernie. Na pewno sa duzo lepsze od zwyklej gumy. O wiele mniej krepuja ruchy, jest w nich cieplej stojac w zimenej wodzie. No i sa trwalsze niz gumiaki. Moja rada. Przymierz jak mozesz zanim kupisz. Teraz jest jakas dziwna tendencja, ze produkuje sie te tansze neopreny na "niewymiarowych" ludzi. Wydaje mi sie ze proporcje mam w miare normalne (183 cm/ 87kg/but 44). Za diabla nie moglem dobrac portek. Jak but byl dobry to portki byly na wzrost na oko 190 albo wiecej. Jak byly dobre na wzrost, nie moglem wsadzic stopy. Przy tych drozszych nie ma tych problemow, rozmiarowka jest duzo wieksza, ale one niestety kosztuja nie 2 a 4-5 razy wiecej. (2011/02/21 09:57)
Z całą pewnością są warte swojej ceny bo tak jak opisał to jeden z kolegów na tym forum są niezastąpione w zimnych porach roku.Jeżeli nosisz się z zamiarem kupna,nawet się nie wachaj tylko bierz-będziesz zadowolony.Ja też takie mam i jestem bardzo zadowolony.Pozdrawiam. (2011/02/25 04:36)