Zaloguj się do konta

Butla 2kg propoan butan

utworzono: 2010/03/07 20:50
withanight88

Mam takie małe pytanko , jak wiece butla turystyczna jest bardzo przydatna podczas wypraw wedkarskich. Ale na allegro zaciekawiła mnie pewna rzecz podczas ogladania butli , mianowicie - o co chodzi z tą legalizacja?(na logike biorąc chodzi o bezpieczeństwo) do czego to potrzebne? jak to sie ma do napełaniania (butla bez legalizacji) w punkcie napełniania. Jesli ktos mógł by troche rozjaśnic temat był bym wdzięczny [2010-03-07 20:50]

butla co jakis czas przechodzi legalizacje - polega to na tym ze ktos do tego uprawniony sprawdza jej stan techniczny i albo przedluza ta legalizacje albo wycofuje butle z uzycia bo jest juz niesprawna co moze spowodowac jakis wypadek - na butli sa wybite numery - to jest data do kiedy jest wazna legalizacja - tak jak w dowodzie rejestracyjnym jest wbity przeglad techniczny - np. na gasnicach samochodowych jest naklejka z terminem - a na butlach z propan-butan sa wybite numery i tym sie sugeruj albo zanies o serwisu niech ja sprawdza
[2010-03-07 21:01]

aha i jesli butla ma nie wazna legalizacje to w punkcie napelniania moga od tego odstapic bo nie beda mieli pewnosci czy jest sprawna - przewaznie butle dostaja legalizacje na okres kilku lat - np. 5 lat a nawet 10
[2010-03-07 21:03]

withanight88

dzieki. a czy maja prawo zatzrymac taka butle? [2010-03-07 21:09]

tego to nie wiem - mysle ze moga zaproponowac wymiane na nowa ale pewnie z doplata
[2010-03-07 21:14]

andreaso

Nie maja prawa zatrzymać butli,Jezeli masz znajomego który trudni się nabijaniem gazu to ci nabije bez problemu ,ale to twoje ryzyko,
[2010-03-07 22:47]

buntownik86

Butla turystyczna to przydatna rzecz. Ja swoją zaworze do punktu wymiany i tam bez problemu pustą zamieniam na pełną. Jeszcze nikt z wydających te butle nie pytał mnie się i legalizacje ani nie sprawdzał wybitych numerów tylko sprawdził szczelność czy przy korku nie ulatuje gaz.
[2010-03-08 15:17]

maksymilian 42

Butlę która straciła ważność legalizacji wymienią Ci przy napełnianiu na legalizowaną za dopłatą i jesteś wtedy bezpieczny, są to grosze. Nie radziłbym Ci abyś napełniał butlę przez jakiegoś znajomego kolesia, ponieważ wtedy butla jest jak bomba. Pozdrawiam maksymilian 42
[2010-03-08 19:05]

withanight88

nie zamierzam uzywac butli nieznajomego pochodzenia, a jezeli juz to zawiózł bym ja na "przegląd"

zamierzam sie w taka butle uzbroić na letnie nocne wypady bo to naprawde przydatna rzecz. 

Niema to jak smak swiezo zaparzonej kawy :)

Mam jeszcze jedno pytanko gdzie moge znaleźc taka butle za nieduze pieniądze w dobrym stanie?

"gaziarze " tez je sprzedają?

[2010-03-09 12:19]

Irkoni

Są w sklepach wędkarskich i nie tylko butle jednorazowe,koszt takiej butli zależy od pojemności.Robiliśmy test butli 2 kg i takiej jednorazowej ale kilówki.W cenie nabicia butli 2 kg jest butla jednorazowa i na parę wypadów wystarcza.Butle 2 kg możesz dostać w sklepach sportowych....

[2010-03-09 15:28]

withanight88

nie wiem czy jest oplacalne stosowanie butli jednorazowych?

[2010-03-09 15:50]