perwer
Dom to poważna inwestycja.Mysle że już masz grunt,projekt domu(wybierasz z katalogu)geodezje,załatwione sprawy urzędowe--bo to trwa kilka miesięcy i pare złoty kosztuje. Następny etap to według projektu wykopy i zalanie fundamentów.Wcześniej może czekać Cie tzw plantacja terenu---nie mylić z plantacją buraków...he he ...
Postawienie domu to nie jest jeszcze problem i koszty.Tutaj postaraj sie przejechać po budowanych osiedlach,lub domkach jednorodzinnych i tam zobaczysz prace danej ekipy i być może sie dogadasz.Wiadomo nadzór budowlany musi być,ale to będzie na zasadzie zobaczyłem i podpisałem--jak w łape dostałem.Prawdziwe wyzwanie i koszty to wykończenie budynku.Elewacja,wykończenie w środku,podłączenie sieci itd.Pamiętaj zapoznaj sie dobrze w temacie,żeby Cie nie wycwanili,żebyś miał faktury na odliczenia--tzn..nie kupuj np.okien od ekipy a w fakturze będziesz miał wliczona prace i okna i 7% i nic nie odliczysz--tylko kup na siebie okna, a po tem ekipe co Ci zamontuje---to są takie niuanse ,ale wiesz ..
Ja domu niestety nie mam i sie nie budowałem ,ale kumpel z roboty sie buduje i wiem że ma przeboje.Fachowców zmieniał już pięciu,ale w końcu jacyś górale ładnie mu postawili ,za stawke godzinową i do tego zrobili dach....i ogrodzenie--choćby prowizoryczne na początek ,ale warto mieć --bo kradną......Podobno też nie dawaj zaliczek...dużych......Powodzenia
(2011/10/18 23:16)