Budowa zestawu karpiowego

/ 103 odpowiedzi / 6 zdjęć
karacher

Jak to przecena działa na podświadomość człowieka... Ciekawe ile za to to wybrałem teraz zapłacę :D (2013/01/30 13:27)

JKarp

CześćTrzeba pytać przed podjęciem decyzji o zakupie :-)JK (2013/01/30 14:08)

karacher

Nie no tak :) Czekam na wycenę mailem :P Tylko, że jak taniej to człowiek 2x wiecej kupi... (2013/01/30 14:13)

karacher

Janusz, teraz rurka jest dostatecznie wygięta? To jest wyedytowany tamten przypon. (2013/01/30 15:03)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik39933

karacher  jakich rurek termokurczliwych używasz , nie są to czasem rurki ze sklepu elektrycznego? (2013/01/30 15:34)

karacher

Miałem pod ręką w walizce, wybrałem najcieńszą :P  Ale i tak pod parą wodną słabo chcą pracować (za sztywne). Myślałem, że się nadadzą... (2013/01/30 15:40)

u?ytkownik39933

Miałem pod ręką w walizce, wybrałem najcieńszą :P  Ale i tak pod parą wodną słabo chcą pracować (za sztywne). Myślałem, że się nadadzą...

widać od razu że coś jest nie tak ;) (2013/01/30 15:59)

pawelslupca

Cześć" Witam ,z gory sorry ze podlaczylem sie pod wasza dyskusje ale nie bede specjalnie zakladal nowych watkow skoro tutaj rozmowa trwa w najlepsze. Ja mam z kolei takie pytanie,czy do lowienia na mulistym dnie(kiedys kopano tam torfe) ,troche zarosnietym rzadka trzcinka, na dosc plytkiej wodzie (w miejscu lowienia nie przekracza 1,5 m)a karpie jakie plywaj w tym jeziorku nie sa ogromne bo maja tak okolo 3 kg (przewaznie) beda mi potrzebne te wszystkie bajery jak leadcore,z tymi klipsami,plecionka i wogole cala reszta, ja tez jak kolega ktory zalozyl ten watek dopiero zaczynam zabawe z karpiami i chcialbym sie dowiedziec jak ma wygladac taki zestaw na wyzej wymienione łowisko. Z gory dzieki za odpowiedzi i pozdrawiam."
Jeśli jest tam muł to po pierwsze należałoby zobaczyć, czy ten muł nie śmierdzi siarkowodorem. Jeśli jest to śmierdzący muł odpuść sobie łowienie w tym miejscu.Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem na muł jest zastosowanie zestawu helikopterowego. Czy stosować te wszystkie leadcory, klipsy itd?Tak - albo do tematu podchodzisz poważnie ( nie powiesz karpiom + 10 kg żeby nie brały ) albo będziesz miał minę kota jak karp zdemoluje Ci zestaw.
Adam mylisz przypon strzałowy z leadcorem ;-)JKno tak ale mul tam jest raczej ok bo nie raz zlowilem karpia na splawik(ale mnie ciagnie wlasnie w strone zestawow gruntowych) i na sasiednim pomoscie znajomy tez polapal kilka  karpikow,wiec powiedzmy ze łowisko jest ok,mnie interesuje teraz wlasnie zestaw jak to powinno wygladac.Moglbys wstawic jakies fotki tych zestawow np. helikopterowego,wiem ze moge poszukac gdzies w necie(i tez tak pewnie zrobie)ale wiadomo najlepiej szukac u zrodła,z gory dzieki
(2013/01/30 17:07)

u?ytkownik39933

http://www.youtube.com/watch?v=VLS2B6MM8xE (2013/01/30 17:20)

u?ytkownik39933

http://www.youtube.com/watch?v=12S5NgS6E9I (2013/01/30 17:21)

JKarp

Cześć
Tu na samym dole masz fajnie pokazany zestaw helikopterowy:http://www.lakefishing.com.pl/archiwum/lowie_karpia.htm
JK (2013/01/30 18:15)

pawelslupca

dzieki za wszystkie porady ale mam jeszcze takie pytanie ,jesli bede chcial necic punktowo np.woreczkami pva to czy moge je zalozyc na zestaw helikopterowy (2013/01/30 19:19)

karacher

Cześć
Nada się bez problemu ta plecionka.
Natomiast kulki - ja brałbym te:http://www.carpsofglory.pl/squid-kg-liquid-gratis-18-mm-p-329.html?manufacturers_id=31
JK

Janusz squida akurat brak ;/ Co jeszcze polecasz? (2013/01/31 17:38)

karacher

Co sądzicie o długości tego włosa? Założyłem kulke 16mm na zdjęciu na ten przypon docelowo mam założyć 18mm. Kulka na zdjęciu jest jakieś 1,8cm od łuku kolankowego haczyka - nie przesadziłem z odległością? Hak nr 4 Plezer. Przypon jeszcze nie skończony - szukam złotego środka :P (2013/02/08 19:20)

Podgląd zdjęć na forum dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.

u?ytkownik39933

Co sądzicie o długości tego włosa? Założyłem kulke 16mm na zdjęciu na ten przypon docelowo mam założyć 18mm. Kulka na zdjęciu jest jakieś 1,8cm od łuku kolankowego haczyka - nie przesadziłem z odległością? Hak nr 4 Plezer. Przypon jeszcze nie skończony - szukam złotego środka :P

jeśli założysz osiemnastkę to od kulki to haka będzie pewnie gdzieś półtora centymetra , dla mnie ok ;) tylko musisz przypon dopracować ( rurka termokurczliwa itd . ) (2013/02/08 19:33)

u?ytkownik39933

co do zdjęcia to wygląda z tą szesnastką na trochę  za długi :) choć  niektórzy łowią na takie długie włosy (2013/02/08 19:35)

karacher

No i ok :) Tak tak dopracuje tylko podjadę do lepszego sklepu bo u mnie tylko w elektrycznym rurki dostane :P - A takich już nie zakładam. A jeżeli bym chciał założyć popka, oczywiście na inny przypon z dłuższym włosem t w jakiej kolejności kulki zakładać? Dwie kulki to trochę dużo więc może lepiej grzybek? Głównie o kolejność mi chodzi... (2013/02/08 19:39)

karacher

Przypon z tą 16mm byłby dobry do grzybka ;) Akurat 1cm luzu by zostało :) (2013/02/08 19:43)

u?ytkownik39933

No i ok :) Tak tak dopracuje tylko podjadę do lepszego sklepu bo u mnie tylko w elektrycznym rurki dostane :P - A takich już nie zakładam. A jeżeli bym chciał założyć popka, oczywiście na inny przypon z dłuższym włosem t w jakiej kolejności kulki zakładać? Dwie kulki to trochę dużo więc może lepiej grzybek? Głównie o kolejność mi chodzi...

pierwszą zakładasz tonącą potem pływaka , dwie kulki to wcale nie jest dużo , ja głownie łowie na bałwanki ( 2 kulki ) , niektórzy zakładają 3 kulki ;) . w poście "wasz rekordowy karp lub amur " jest trochę informacji o przyponach i zdjęcia moich przyponów (2013/02/08 19:44)

karacher

Truskawka i banan? A jeśli chcę pociąć kulki to którą lepiej pływaka czy tonącą? Do pływaków stosujesz głównie haki z długim ramieniem? (2013/02/08 19:51)

u?ytkownik39933

Przypon z tą 16mm byłby dobry do grzybka ;) Akurat 1cm luzu by zostało :)

centymetr luzu niech będzie , u mnie jest tak na oko  1,5 - 2 cm (2013/02/08 19:56)

u?ytkownik39933

Truskawka i banan? A jeśli chcę pociąć kulki to którą lepiej pływaka czy tonącą? Do pływaków stosujesz głównie haki z długim ramieniem?

akurat na zdjęciu jest scopex i wędzony śledź , jeśli robisz grzybka to kulka na dole ( tonąca ) jest cała a górna ( pop up ) połówka (2013/02/08 19:58)

u?ytkownik39933

łowie  ostatnio w  zaczepach wiec stosuję najczęściej , również do bałwanków haki z krótkim trzonkiem( są mocniejsze) ,jeśli woda jest bez zaczepowa stosuję wtedy też haki z długim trzonkiem , na zdjęciu jak widać jest hak z krótkim trzonkiem ;) (2013/02/08 20:02)

endriu1994

Bałwanki czy grzybki są bardz skuteczne szczególnie na dnie mulistym pięknie unoszą przynęte nie pozwalając na głębsze zapadnięcie się w muł oraz poprzez swoje naturalne zachowanie świetnie prowokują rybe do pobrania pokarmu. (2013/02/08 20:05)