Zaloguj się do konta

Budowa stawu o wielkości 6-7 metrów

utworzono: 2014/03/24 21:17
michal310798

Chciałbym wykopać swój własny staw o wielkości 6m - 7m. Mam już upatrzone miejsce na łące przy olszynach. W lato wykopałem tam dołek 0,5m i w upały woda nie zeszła. Mieszkam w okolicach Radomska ( woj. Łódzkie ). Ile będzie kosztować wykopanie takiego stawu ? Chciałbym żeby staw miał 2 metry głębokości. I czy woda nie będzie tam brudna? Liczę na to że źródło pogłębię i tylko zrobię rowek do rzeczki by woda się wymieniała.  Proszę o dokładny kosztorys bez wywożenia ziemi bo mam traktor i sam sobie to zrobię. I czy w ogóle opłaca sie budowa takiego stawu. Miałem pomysł by wykopać ten staw turem ale nie wiem czy to wypali. Zacznę kopanie turem a resztę to koparka może wykopie.

[2014-03-24 21:17]

zbynio5o

Szkoda kopać. W castoramie kupisz taki basen :)) [2014-03-24 23:34]

lynx

Ale zeby posadowic ten basen to też musi wykopac dół.
[2014-03-25 10:57]

lynx

Stawik 5 x 6 to mozesz robic ale już 5 x 7 to wymaga zezwolenia od organów terenowych.
Taki wymiar trudno nazwac stawem. Teraz uzywa się nazwy oczko wodne.
Taki kopany ma obrosnięte brzegi i to jego zaleta przy tych plastikach.
Jak wykopiesz i ładnie zrobisz wokół niego to bedziesz miał duzo przyjemnosci.
[2014-03-25 11:12]

umicha

Koparka bierze na godzine 80dych chyba [2014-03-25 11:24]

michal310798

Ile mogę ryb tam wpuścić ? jakie ?
[2014-03-25 11:49]

adeac

do takiego małego oczka to zbyt wiele ryb nie wpuścisz, raptem po kilka sztuk z gatunku i tyle. szału nie ma niestety przy takiej wielkości. ale lepsze to niż nic;) [2014-03-26 12:24]

adeac

Ja za dużą koparkę płaciłem 200 zł za godzinę pracy. Ale operator miał duże doświadczenie i bardzo sprawnie kopał i w dodatku ziemia była twarda jak skała. A taki mały staw to nie powinien być drogi, koparka raz dwa wykopie. Najlepiej umów się z operatorem koparki, a on Ci powie ile to powinno kosztować. Pozdro [2014-03-26 12:29]

rzeznik123

popytaj ludzi taniej wyjdzie wynajac staw niz kopac
[2014-03-31 19:02]

lynx

popytaj ludzi taniej wyjdzie wynajac staw niz kopac

Wynajmując staw to płacisz a nie masz stawu a jak wykopie to ma i może robic z nim co chce.
[2014-03-31 22:40]

cyprinus m

Chciałbym wykopać swój własny staw o wielkości 6m - 7m. Mam już upatrzone miejsce na łące przy olszynach. W lato wykopałem tam dołek 0,5m i w upały woda nie zeszła. Mieszkam w okolicach Radomska ( woj. Łódzkie ). Ile będzie kosztować wykopanie takiego stawu ? Chciałbym żeby staw miał 2 metry głębokości. I czy woda nie będzie tam brudna? Liczę na to że źródło pogłębię i tylko zrobię rowek do rzeczki by woda się wymieniała.  Proszę o dokładny kosztorys bez wywożenia ziemi bo mam traktor i sam sobie to zrobię. I czy w ogóle opłaca sie budowa takiego stawu. Miałem pomysł by wykopać ten staw turem ale nie wiem czy to wypali. Zacznę kopanie turem a resztę to koparka może wykopie.

zapytaj Artura z Ketrzyna [2014-03-31 22:49]

kulina

Siema też chcę wykopaćstaw 30m na 20 lub większy na ziemi torfiastej. Wykopałem ostatnio dziurę na metr następnego dnia przyszedłem i była wypełniona wodą na 90cm. Teren jest oznaczony na mapach jako bagno. Płynie tam rów ale nie chce robić stawu przepływowego lecz stały bez żadnych odpływów ani niczego. Słyszałem więc że mogę kopać bez pozwoleń i niczego. Czy to prawda? I tak tam nic nie mogę zrobić i teren jest świetny na staw co wy na to ?
[2014-04-19 22:49]

lynx

Siema też chcę wykopaćstaw 30m na 20 lub większy na ziemi torfiastej. Wykopałem ostatnio dziurę na metr następnego dnia przyszedłem i była wypełniona wodą na 90cm. Teren jest oznaczony na mapach jako bagno. Płynie tam rów ale nie chce robić stawu przepływowego lecz stały bez żadnych odpływów ani niczego. Słyszałem więc że mogę kopać bez pozwoleń i niczego. Czy to prawda? I tak tam nic nie mogę zrobić i teren jest świetny na staw co wy na to ?

Źle słyszałeś. Powyżej 30 metrów kwadratowych musisz mieć zezwolenie obojetne jaki to teren.
[2014-04-27 12:51]

umicha

zgłoś jako czyszczenie 
[2015-02-08 21:32]