Budowa oczka wodnego

/ 11 odpowiedzi

Witam. Od niedawna noszę się z zamiarem budowy oczka wodnego. Posiadam już jedno , jednak jest to bardziej wanienka, niż oczko wodne. Znalazłem już miejsce, na którym będzie mój "mały stawik". Jednak mam pewien problem. Jaką zrobić w nim głębokość? Oczko będzie miało wymiary ok. 2,5m X 1,5 m. Wiem, że będzie to małe oczko, ale niestety wiecej miejsca nie mam :( 

Mam pompkę do wody, która ma za zadanie filtrować i napowietrzać wodę. Mam także pytanie, czy jeżeli będę używał pompki, to muszę wymieniać całą wodę z oczka? =D

withanight88

W jednym miejscu oczko musi mieć głebszy dół ok 100 -120(dla ryb), w nastepnym miejscu ok 80 cm - jak bys chciał posadzic lilie , kolejna głębokośc to 30 cm i strefa bagienna w której gleba bedzie cały czas mokra lub wody będzie tylko troche. - tak powinno być skonstruowane oczko jeśli będziesz sadził rosliny , które spełnią rolę filtra. 

Ja wody nie wymieniam , stosuje filtr DIY , dolewam co jakis czas ubytki wody które wyparowały.

(2011/07/18 09:58)

marek-debicki

Na początku materiał ze strony http://oczkowodne.net/oczko.php "Nowe prawo budowlane, którego przepisy weszły w życie 11 lipca 2003 r. mówi, że przydomowe baseny i oczka wodne o powierzchni do 30 metrów kwadratowych są zwolnione z obowiązku uzyskania pozwolenia na budowę (art.29 pkt.15 i 16). Budowę takich obiektów wystarczy zgłosić na 30 dni przed terminem wykonania, zaś przystąpić do niej można jedynie wtedy, gdy organ nie wniesie sprzeciwu (art.30).

Kiedyś chciałem wykonać oczko na ogrodzie ale skończyło się na tym, że ma gliniankę, tzn. dziurę wykopaną w glinie, jak woda wyschnie lub wyparuje to dolewam i spokuj. Sąsiad ma oczko na bazie plastikowej formy i to oczko wodne wymaga nie tylko pompy, ale specjalnego filtra. Dzięki niemu woda jest oczyszczana i napowietrzana.  Pomimo tych urządzeń należy liczyć się że glony w okresie letnim nie dadzą spokoju. Jeżeli wykonywał będziesz sam oczko, to należy pomyśleć o zróżnicowanej głębokości i tzw. półkach na których w odpowiednich pojemnikach posadzisz roślinność. Problemów zapewne będzie sporo ale warto realizować swoje marzenia. Pozdrawiam

(2011/07/18 10:07)

FranceCola

Ja właśnie zamierzam do zrobienia oczka, użyć foli... jednak nie wiem jaką, może macie jakieś rady? (2011/07/18 14:40)

withanight88

Jak na lata to folia PVC typowa do oczek wodnych , grubość przynajmniej 0.5mm. Koszt od 6 zł za m2

Budowlana bedzie na jeden sezon , może nawet nie - wszystko zależy od kotów, słońca i mrozu. 

(2011/07/18 15:10)

FranceCola

A jakie mógłbym trzymać w tym oczku rybki? Bo ja myślałem nad wpuszczeniem jednego, sumika karłowatego ( 25 cm ), małe karaski i kilka duże karasie. Nie za bardzo się znam na tym, i może ktoś mógłby mi pomóc jaką obsadę rybną dać do mojego oczka. :-) (2011/07/18 15:33)

marek-debicki

Karasie mają stosunkowo małe wymagania tlenowe, więc na pewno będą się nadawały. Dobrze jest też pamiętać o takiej niby drobnej sprawie jak zapewnienie cienia chociaż na części oczka. Idealnie do tego nadają się różne odmiany wierzby. Szybko rosną i można je przycinać, a dodatkowo drzewka mało kosztują (tylko po kilkanaście złotych za sztukę). (2011/07/18 17:26)

withanight88

A jakie mógłbym trzymać w tym oczku rybki? Bo ja myślałem nad wpuszczeniem jednego, sumika karłowatego ( 25 cm ), małe karaski i kilka duże karasie. Nie za bardzo się znam na tym, i może ktoś mógłby mi pomóc jaką obsadę rybną dać do mojego oczka. :-)

Duże karasie odpuść tak samo karpie, małe jak najbardziej, ładnie sie prezentują małe orfy (jazie).

(2011/07/18 18:02)

irex

Witam. jeśli uda ci się utrzymać czystą wodę to polecam wpuszczenie kilku wzdręg.Szczególnie w słoneczne dni pięknie się prezentują, a co najważniejsze zjadają każdego owada który tam wyląduje.Kolorowe karasie,orfy też cieszą oko. (2011/07/18 19:07)

FranceCola

Karasie ozdobne i orfy, odpadają, bo chciałbym hosodowac ryby z polskich jezior. Właśnie bardzo chciałbym chodować karasie srebrzyste, no i jednego, góra dwa duże sumiki karłowate. Na czas zimy, gdy wszystko będzie zamarzać, ryby będę trzymał w piwnicy.

A czy mógłbym hodowac jednego lina? Tak długość. ok 30 cm?

(2011/07/18 23:37)

withanight88

Karasie ozdobne i orfy, odpadają, bo chciałbym hosodowac ryby z polskich jezior. Właśnie bardzo chciałbym chodować karasie srebrzyste, no i jednego, góra dwa duże sumiki karłowate. Na czas zimy, gdy wszystko będzie zamarzać, ryby będę trzymał w piwnicy.

A czy mógłbym hodowac jednego lina? Tak długość. ok 30 cm?

Jeżeli wykopiesz jak Ci poradzilem to nie będziesz musiał niczego do piwnicy na zime przenosić , wystarczy przerębel, karasie na zime i tak zagrzebują się w mule(hibernują) .

Karasie srebrzyste nie są rybami z naszych polskich jezior, 

Rodzimym karasiem jest karaś pospolity czyli złoty.

Tak samo sumik też przybysz :) 

No trafiłeś polską obsadę oczka :)

(2011/07/19 09:06)

FranceCola

Hehe no masz racje, faktycznie bedzie polska obsada ryb :)

Dzisiaj zacząłem kopać oczko... Kopie, i kopie, i mam wrażenie że ziemia nie ubywa :) Do tego muszę się uporać z wieloma korzeniami, no i z "skarbami: znalezionymi w ziemi. Dzisaj znalazłem dwie łyżki, garnek i patelnie :DDDDDD

(2011/07/19 12:44)